Női egészség

Fogyasszunk táplálék kiegészítőket? Melyek a legfontosabb mikrotápanyagok?

Szükségünk van-e rájuk? Valószínűleg igen. A legtöbb nő nem fogyaszt elegendő kalciumot és D-vitamint. Kérdezzük meg háziorvosunkat, vagy konzultáljunk dietetikussal.

Telítetlen zsírsavak a szív védelmében

A telített zsírsavak, amelyek például a vajban vagy a húsokon lévő zsírrétegben találhatók, szobahőmérsékleten szilárdak. A többszörösen telítetlen zsírsavak növényekben, például a napraforgóban, a kukoricában és az olajos halakban találhatók. Az olívaolaj és az avokádó egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz.

Kerüljük a transzzsírsavakat!  Szív-, és érrendszeri megbetegedéseket okoznak!

A készen kapható süteményekben és olajban sült ételekben transzzsírsavak vannak. A telített zsírsavak fogyasztása magas koleszterinszinthez és szívbetegséghez vezethet, az egyszeresen telítetlen zsírok viszont hozzájárulnak ezek megelőzéséhez. A transzzsírsavak a leg-egészségtelenebbek, mivel a szervezetünket károsító szabad gyökök keletkezéséhez vezetnek. Süteményekben, pékárukban (finomított lisztből készített termékek), a fagylaltban és más édességekben találhatók meg. Ezekből gyorsan felszabadul az energia, hirtelen megemelik a vércukorszintet, és nem tartalmaznak rostokat, vitaminokat, nyomelemeket. Az egészséges étrendben az egyszerű szénhidrátokkal éppoly takarékosan kell bánni, mint a zsírokkal.

Milyen zsírokat fogyasszunk?

A legtöbb ember zsírbevitele fehérjeforrások fogyasztásából (zsíros húsok, zsíros sajtok), a főzéshez használt zsiradékból és olyan ételek fogyasztásából származik, amelyekről nem is mindig nyilvánvaló, hogy zsírt tartalmaznak. Egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy míg a telített zsírsavak károsak lehetnek, addig az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a legtöbb többszörösen telítetlen zsírsav kedvező hatású. De mit is jelent a sokat hallott telített és telítetlen kifejezés? Az állati forrásból és hidrogénezett növényi olajokból származó, telített zsírsavakban a szénatomok között nincsenek kettős kötések. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban – például az olíva- és a repceolajban – a szénatomok között egy kettős kötés található; a növényi olajok többségében pedig több kettős kötés van.

A jól látható zsírréteget – például a hús vagy sonka zsíros részét – el kell távolítani főzés vagy fogyasztás előtt. A legnagyobb problémát azonban a „rejtett” zsírok okozzák, melyek késztermékekben, például süteményekben és tortákban, gyorsételekben és számos más, főzést nem igénylő termékben vannak. Mindig olvassuk el a késztermékek csomagolásán lévő tájékoztatót: nézzük meg, mennyi zsírt tartalmaznak.

Az élelmiszerek kiválasztásakor legyünk körültekintők. Hasznos zsírokat – például a gyulladást és koleszterinszintet csökkentő zsírsavakat – tartalmaznak az olajos halak, az olívaolaj és a többszörösen telítetlen zsírsavakból készült, alacsony zsírtartalmú szendvicskrémek és salátaöntetek. Mindegyikben van linolénsav, mely az E-vitaminnal együtt kedvező hatású a szívre. Kerüljük a margarint és a zsírszalonnát, a sült krumplit, a fánkot és a croissant.

Szép számmal léteznek olyan termékek, amelyek zsírtartalma ugyan „csökkentett” a termék más változataihoz képest, de mégsem alacsony. Számos élelmiszert „csökkentett zsírtartalmúnak” vagy „zsírszegénynek” jelölnek, a hozzáadott cukrok miatt mégis sok kalóriát tartalmaznak.

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A szervezetet felépítő fehérjékhez, szénhidrátokhoz és zsírokhoz képest a vitaminokra és az ásványi anyagokra (Na, K, Ca, P, Mg) lényegesen kisebb mennyiségben van szükségünk. Néhány kivételtől eltekintve szervezetünk nem képes az előállításukra. A nyomelemek (Fe, Zn, Cu, Mo, Mn, Se, Cr, I) a vas kivételével igen kicsi, milligrammnyi, mikrogrammnyi mennyiségben, tehát csupán nyomokban vannak jelen a szervezetben.

Mekkora adag ételt fogyasszunk? A kevesebb néha több

Kisebb, mint gondolnánk. Az elfogyasztott táplálék energiatartalmát kalóriában (kilokalóriában, illetve kilojoule-ban) mérjük, ami az elégetése során keletkező energiamennyiség mértékegysége. Az a cél, hogy annyi kalóriát vegyünk magunkhoz, amennyi fedezi energiaszükségletünket, ugyanakkor megfelelő arányban fogyasszuk a különböző típusú tápanyagokat. A nők szükségletei életkoruktól és aktivitási szintjüktől függően változnak.

A napi étrend fő részének szénhidrátokból kell állnia. Ezekből egy adag: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, 75 g főtt rizs, tészta vagy vörös bab, 175 g főtt krumpli, 120 g főtt borsó, bab, lencse vagy kukorica, 150 g főtt brokkoli, spenót, sárgarépa, 1 db paradicsom, alma, körte, őszibarack, nektarin vagy narancs, 2 szem sárgabarack vagy szilva, 120 g bogyós gyümölcs. A nők számára igen fontosak a kalciumban gazdag élelmiszerek, melyek a fehérjék sávjában találhatók – ezekből egy adag: 50 g kemény sajt, 300 ml félzsíros tej, 150 g joghurt, 75 g mandula vagy konzervszardínia, -makréla vagy -lazac. Egyéb fehérjeforrások adagja: 75 g vörös vagy fehér hús, 1 tojás, 120 g hal.

Pótoljuk a kalciumot és a magnéziumot! Minden életkorban fontosak az egészség megőrzéséhez

A nők számára különösen fontos a kalcium és a vas. A kalcium építi fel a csontokat és a fogakat, részt vesz a véralvadás folyamatában és az idegsejtek közti ingerület átvitelben. A magnéziummal és a foszforral együtt -amelyek szintén nélkülözhetetlenek a csontok felépítéséhez és az izomműködéshez – a kalcium megtalálható a tejben, a sajtban, a túróban, a joghurtban, a tofuban, a zöld leveles zöldségekben és a halkonzervekben.

A kalcium felhasználásához a szervezetnek D-vitaminra van szüksége. Ez részben különböző élelmiszerekből és táplálék kiegészítőkből származik elő-anyag (provitamin) formájában, mely a bőrünkben napfény hatására alakul D-vitaminná. Mivel a csontok és a fogak épülése tizen-, sőt huszonéves korunkban is folytatódik, és a kalciumhiány idősebb korban csontritkuláshoz vezethet, fontos, hogy a kalcium mindennapi étrendünk része legyen.

Vaspótlás C-vitaminnal kombinálva a leghatékonyabb

Vasra a hemoglobin előállításához van szükség. Ez a molekula színezi vörösre vérünket, és szállítja az oxigént és a széndioxidot. Ha vashiányunk van, fáradtak lehetünk. Ez előfordulhat erős menstruációs vérzés miatt vagy akkor, ha nem fogyasztunk elegendő C-vitamint, amelyre szükség van a vas hatékony felszívódásához. A vas megtalálható a vörös húsokban (például marha- és birkahús, máj), a tengeri ételekben, a tojásban, a brokkoliban, a kelbimbóban, a borsóban, a spenótban és a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérben.

Ügyeljünk a folyadékbevitelre!

Testünk mintegy 70 százaléka víz, amely megtalálható a csontokban, a vérben és minden egyes sejtünkben. Mindennap körülbelül másfél-két liter víz távozik szervezetünkből: ezt tiszta víz ivásával pótolnunk kell. Egy hűvösebb napon hat-nyolc pohárnyi (egy pohár körülbelül 225 ml-nek felel meg) víz fogyasztása ajánlott; melegben ennek a kétszeresére is szükségünk lehet. Ha túl sokat iszunk, a fölösleg a vizelettel távozik.

Táplálékpiramisok

A táplálékpiramist 1992-ben az Egyesült Államokban dolgoz­ták ki. Később számos ország átvette a piramisszimbólumot – változatlan vagy módosított formában. Válasszunk minél többet a piramisok alján lévő széles sávokból.

Az optimális nyugati étrend

Optimális nyugati étrend

A táplálékpiramist táplálko­zási szakértők dolgozták ki, hogy ösztönözzék az összetett szénhidrátok na­gyobb mértékű, a telített zsírok és egyszerű cukrok kisebb mértékű fogyasztá­sát.

Az ajánlott adagok megfelelő arányban tartal­mazzák a szükséges vita­minokat, ásványi anyagokat és rostokat. A testmozgás nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak.

A hagyományos mediterrán étrend

Hagyományos mediterrán étrend

A mediterrán étrend sok növényi táplálékot, külö­nösen paradicsomot, hagymát és fokhagymát tartalmaz, valamint napi gyakorisággal sajtot, jog­hurtot és olívaolajat.

Halat, szárnyast, tojást és édessé­get hetente néhány alka­lommal lehet fogyasztani. Tíznaponta vörös húst, mértékletesen alkoholt, jellemzően vörösbort (ma­ximum napi 2 pohárral).

A kanadai szivárvány

Kanadai szivárvány

A kanadai táplálkozási irányelvek tartalmazzák, hány adagot ajánlatos enni naponta a négy külön­böző csoportba tartozó élelmiszerekből. A legtöbb adag a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsö­ket tartalmazó csoportból kerüljön ki. Jóval keveseb­bet kell választani a tejter­mékek csoportjából, míg a húsféléket tartalmazó csoportból a lehető legke­vesebbet kell fogyasztani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.