Egészségmegőrzés

A hosszú élet és a jó egészség alapszabályai – Mi köze a barátoknak a génekhez?

A XXI. századi orvoslás legnagyobb feladata az lesz, hogy enyhítse az öregedés kínjait, visszaszorítsa a betegségeket, a lehető legtovább fenntartsa az egészséget, és ha eljön az ideje – egy Önálló és nagyrészt jó testi-lelki állapotban töltött élet után – elérje, hogy a halál minél gyorsabb és fájdalom mentesebb legyen.

Az öregedés az élet elkerülhetetlen velejárója, mindenkit utolér, ám lefolyása nagyon egyéni.

A hosszú élet titka

Hogy életünk ne csak hosszú, de minőségileg is kielégítő legyen: napi rendszerességgel végezzünk testmozgást, tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, táplálkozzunk helyesen, és legyen minél több tartós, kölcsönösségen alapuló társas kapcsolatunk!

A száz évet betöltött embereknél a következő figyelhető meg. Nézzük, melyek ezek!:

  • A hosszú életűekre jellemző, hogy keveset esznek.
  • Étrendjükben egyértelműen a növényi eredetű táplálékok dominálnak, kevés húst fogyasztanak, és azt sem a szuper-marketben veszik.
  • Életüknek van értelme, van hitük, életcéljuk.
  • Mindig szánnak időt magukra, ha úgy látják jónak, kevesebbet dolgoznak, és többet pihennek.
  • „Mozgásban vannak”, ami nem jelent feltétlenül sportolást, inkább azt, hogy a mozgás életük természetes velejárója.
  • Népes közösség tagjai: rokonok, barátok veszik őket körül. boldog-elet

Ennek az életelixírnek az összetevői: mozgás, társas élet, napfény és helyes táplálkozás.

A „túledzés” az izmok, az ínszalagok és az ízületek korai el-használódásához vezet.

Ésszerűbb lenne rendszeresen, de kíméletesen edzeni a testet: sétálni, kerékpározni, kertészkedni, játszani a gyerekekkel, házimunkát, esetleg személyre szabott fitneszgyakorlatokat végezni.

És mi a helyzet a szociális élettel?

Technológiai magányban élünk. Számítógép, videojátékok, zenelejátszók vesznek minket körül, és egyre kevesebb az emberi kapcsolat.

Azokon a területeken, ahol a magas életkor a jellemző, az emberek jószerivel kizárólag gyalog mozognak. Ez utóbbi körülmény bizonyára döntő szerepet játszik a hosszú életben, hiszen mint korábban már kifejtettük, a napfény hatására termelődő D-vitaminnak egészségvédő szerepe van.

A hosszú élet jó életminőséggel, nagyfokú önállósággal, derűs életszemlélettel, intenzív szociális és családi élettel párosul.

Mindent összevetve elmondhatjuk: nem elég jó géneket örökölni a szüléinktől, a barátainkat is jól kell megválasztanunk!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.