Magasvérnyomás kezelése

Visszaesés: üljünk vissza a lóra

A változtatási folyamat bármely pontján visszaeshetünk egy korábbi szakaszba. Például felkészülünk a rendszeres gyaloglásra a sporttársainkkal együtt, de azután úgy döntünk, hogy most éppen túl sok a dolgunk egy ilyen sok időt igénylő elfoglaltsághoz, és különben sem vagyunk egészen biztosak abban, hogy szükségünk van a mozgásra.

Visszaesés

A legsúlyosabb visszaesés akkor következik be, amikor a cselekvés vagy a fenntartás szakaszából kerülünk vissza egy korábbi fázisba. A visszaesés eléggé gyakori dolog, így ne keseredjünk el, ha velünk is megtörténik.

Jegyezzük meg! A legtöbben néhányszor végigcsinálják a változtatás folyamatát, mire sikerül tartósan megszilárdítaniuk a kívánt szokást.

Ha visszaestünk, vegyük tudomásul a történteket, s dolgozzunk ki stratégiákat, amelyek segítenek ismét előrelépnünk. Tanuljunk a történtekből. Ha újra elkezeltünk dohányozni, mi késztetett arra, hogy rágyújtsunk? Hogyan kerülhetjük el ezt a helyzetet a jövőben? Ha abbahagytuk a sportolást, mi volt ennek az oka, és hogyan küzdhetjük le az akadályokat?

Igen, a magas vérnyomás súlyos betegség!

Magas vérnyomás

Igen, nincs rá gyógymód. És igen, egész hátralévő életünkben küzdenünk kell ellene. Másfelől viszont többet tehetünk saját egészségünkért, mint hinnénk. Megvan bennünk a képesség arra, hogy garantálni tudjuk a magas vérnyomás kezelését célzó erőfeszítéseink sikerét.

Jegyezzük meg! Ha megfogadjuk az e cikksorozatban található tanácsokat, és követjük orvosunk utasításait, elég valószínű, hogy ugyanolyan jól érezzük magunkat, és ugyanolyan hosszú életre számíthatunk, mint a velünk egykorú, de normális vérnyomású személyek.

Ne feledjük a pozitívumokat, amelyekről szó volt: a magas vérnyomás kiválóan kezelhető, talán az összes krónikus betegség közül a legjobban. Ráadásul a kezelés – amely nagyrészt abból áll, hogy (végre) formába hozzuk magunkat – gazdagabbá és lendületesebbé teszi az egész életünket. Még az is kiderülhet, hogy a magas vérnyomás az egyik legjobb dolog, ami történt velünk.

Életmód és gyógyszerek.

Életmód

No persze semmit sem adnak ingyen, a sikerért meg kell dolgoznunk. Meg kell szabadulnunk néhány régi rossz szokásunktól, s helyettük új, egészségesebb szokásokat kell felvennünk. Lehet, hogy gyógyszereket is kell szednünk.

Szerencsére a gyógyszerfronton is igen kedvezőek a kilátások: a vérnyomáscsökkentők eddig használt kilenc csoportja mellett a kutatók további hét csoport kifejlesztésén dolgoznak: káliumcsatorna-nyitók, szerotoninra ható szerek, dopa-min-agonisták, reningátlók, imidazolinok, endopeptidáz-gátlók és endotelin-receptor-antagonisták.

Minél több, annál jobb. Végeredményként e gyógyszerek bevezetésével még jobbak lesznek az esélyek vérnyomásunk csökkentésére. Könnyen lehet, hogy két embernek hasonlóan magas a vérnyomása, az okok mégis merőben különbözőek. Mindegyiküknek olyan gyógyszerekre van szüksége, amelyek magas vérnyomásuk kiváltó okát kezelik.

Gyógyszer hatások

Minél többféle gyógyszer áll rendelkezésre, annál valószínűbb, hogy sikerül megtalálni az adott beteg számára tökéletesen megfelelő készítményt. Persze a magas vérnyomás olykor igen makacs, ezért ne lepődjünk meg, ha időnként elbátortalanodunk. Csak legyünk türelmesek, és tartsunk ki!

Képesek vagyunk rá, hogy legyőzzük magas vérnyomásunkat

S ha sikerül, az megfizethetetlen hasznot hajt: hosszú, egészséges és aktív életet tesz lehetővé. Ha ezt a rendkívüli eredményt is figyelembe vesszük, akkor vajon el tudunk-e képzelni bármilyen okot, amely indokolhatná, hogy ne fogjunk hozzá betegségünk legyőzéséhez még ma? Nincs ilyen ok!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.