Rákmegelőző életmód

Az egészséges sejtek építőanyaga

Jegyezzük meg! A hús és a hal évezredeken keresztül meghatározta az ember étrendjét. És a mai napig sem volna biztosítva a túlélésünk egészséges fehérjék nélkül.

A történelmi idők előtti étlapot erősen befolyásolta a vadászszerencse és a gyűjtögető utak sikeressége, az évszakok válta­kozása, valamint a területre jellemző növény­es állatvilág. Mivel azonban őseink vadásztudománya egyre magasabb szintre fejlődött, anyagcseréjük is egyre inkább alkalmazkodott a viszonylag sok hús és hal fogyasztásához.

Ez persze az evolúciót is befolyásolta:

Az elő­ember olyan területeket is meghódított, ahol pusztán növényi forrásból élő gyűjtögetőként sosem talált volna elegendő élelmet. Mivel azonban olyan legelő állatokat zsákmányolt, amelyek beérték a sovány fűvel is, meghódítot­ták Afrika sztyeppéit és ezzel egyúttal új élet­teret is szereztek. Míg tehát az eredeti emberi táplálékban a fehérjehányad viszonylag magas volt, manapság mindenekelőtt a magas szén­hidráthányad határozza meg a táplálkozási szo­kásokat.

Egy átlagos reggeli ma

Reggelire zsemle és müzli, tízóraira, uzsonnára egy kis édes gyümölcs, ebédre tész­ta, vacsorára néhány szendvics: így fest az átla­gos napi étrend számos nyugati országban. Nem csoda, hogy a fehérjehányad a nullához közelít. Pedig közben a testünknek éppen annyira szüksége van bizonyos tápanyagokra, mint mondjuk alvásra vagy közelségre.

Jegyezzük meg! Az em­beri anyagcserét számottevően meghatározó tápláléképítőkövek közé az esszenciális zsír­savakon, számos, értékes vitaminon, ásványi anyagon és másodlagos növényi anyagon kívül az állati és növé­nyi fehérjét is be kell sorolnunk.

Fehérje hiány a bőség korában?

A zsírokhoz hasonlóan a fehérjék (proteinek) is meghatározó szerepet játszanak az anyagcse­rénkben, mert létfontosságú fehérje-építőelemekkel, aminosavakkal látják el szervezetünket. Ezek nélkülözhetetlenek a testi sejtek keletke­zési és helyreállítási folyamataiban, valamint különböző úton-módon számos anyagcsere folyamatban részt vesznek.

Az aminosavak pél­dául meghatározóak a hormonok, az immun­sejtek, az izomzat és a kötőszövet képződésében. Fenntartják a megfelelő vérnyomást és szabályozzák a vér „szállítórendszerét”. A fehér­jék nem utolsósorban a hormonok és neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) előanyagai, és mint ilyenek jelentős szerepet játszanak a lelkiállapotunkban is. Összesen húszféle aminosav létezik. Ezeknek körülbelül a felét képes a szervezetünk előállí­tani. A többit – az úgynevezett esszenciális aminosavakat – a táplálékkal kell bejuttatnunk szervezetünkbe.

Az esszenciális aminosavak a következők:

 • izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán, valin
 • csecsemőknél ezeken kívül az arginin és a hisztidin, amelyek szemi-esszenciálisnak számítanak, mivel csak bizonyos szituációkban létfontosságúak.

Ezek mindegyike éppen olyan fontos, mint az egyes vitaminok. A vitaminokkal ellentét­ben azonban az esszenciális aminosavakra lé­nyegesen nagyobb mennyiségben van szükség.

Jegyezzük meg! A modern étrend alacsony fehérjetartalma te­hát automatikusan azt eredményezi, hogy esszenciális aminosavakból hiányt szenvedünk. Ha viszont a táplálék összességében is túlságo­san kevés fehérjét tartalmaz, vagy hiányzik belőle egy vagy több esszenciális aminosav, az ember nem képes elegendő saját fehérje előál­lítására.

Ha a táplálék össz-fehérjetartalma megfelelő, akkor is előfordulhat az egyes fehér­je-építőelemek eltérő előfordulása miatt, hogy egy vagy több esszenciális aminosavból hiány alakul ki. Ez sem marad következmények nél­kül. Mert a lánchoz hasonlóan, amelynek sza­kítószilárdsága a leggyengébb láncszemtől függ, a legkisebb arányban jelenlevő esszenciá­lis aminosav határozza meg, hogy mennyi fe­hérje állítható elő, illetve helyettesíthető a szer­vezetünkben.

Ha akár csak egyetlenegy ami­nosavból is hiányzik a szükséges mennyiség, az ember nem képes bizonyos felépítő fehérjéket vagy enzimeket előállítani. Ráadásul ebben az esetben az akár feleslegben is rendelkezésre álló más esszenciális aminosavak sem szolgálhat­nak építőkőként, csupán energiaforrásként. A kezdődő fehérjehiány megváltoztatja a test­összetételt (például fehérjevesztést okoz az iz­mokban és a szervekben), az anyagcserét, és az olyan testi funkciókat, mint például a légzés. A következmények közé tartozik az immunrendszer gyengülése is.

A fehérjehiány leggya­koribb testi és szellemi tünetei:

 • kimerültség
 • összpontosítási és emlékezési nehézségek
 • gyógyulási zavarok
 • izomszövetvesztés és akaratlan fogyás (ele-gendő táplálékbevitel ellenére)
 • sejtregenerálódási zavarok
 • az immunrendszer gyengülése következtében gyakori fertőzések, krónikus betegségek
 • csökkent anyagcsere-működés
 • idő előtti öregedés
 • a máj működés lelassulása, csökkenő méregtelenítő képesség
 • ínysorvadás és ínygyulladás
 • hajhullás, korai őszülés
 • menstruációs zavarok, menstruáció elmaradása (amenorrhea), meddőség
 • fehérvérsejthiány, amely kötőszöveti ödémát (vízfelhalmozódást) okoz
 • emésztőenzim-hiány (az enzimek elsősorban fehérjékből épülnek fel), amely emésztési zavarokat, például puffadást, túlzottan lágy székletet vagy hasmenést, székrekedést és bélflóra-zavarokat okoz.
Figyelem! Ha a felsoroltak közül egy vagy több tünetet tapasztal magán, az fehérjehiányjele lehet. Ebben az esetben kérjen tanácsot orvosától!

Az ölősejteknek szükségük van fehérjére

Rákos betegeknél még nagyobb az esszenciális aminosavak jelentősége, mint az egészségesek­nél, hiszen a szervezetnek bizonyos anyagcsere­ folyamatokat és a rákos sejtek elleni védekezést lehetővé tevő enzimek előanyagaként is szük­sége van aminosavakra. Az immunrendszer fontos részeiként szolgáló fehérjék képzéséhez is elengedhetetlenül fontosak az esszenciális aminosavak. Az antitestek az immunrendszer leghatékonyabb fegyverei közé tartoznak, fel­adatuk az idegen, nemkívánatos sejtek felisme­rése, elpusztítása és a testből történő eltávolítá­sa.

A természetes ölősejtek például felismerik a daganatos sejteket, és bizonyos fehérjék, az úgynevezett perforinok segítségével lyukakat hoznak létre azok sejtmembránján. Az így ke­letkező réseken azután további fehérjéket „lő­nek be”, amelyek végül elpusztítják a mutáns sejtet. Ha a szervezet esszenciális aminosav­hiány miatt nem képes elegendő természetes ölősejtet termelni, és ezeket a felsorolt, különö­sen hatékony „fehérjefegyverekkel” ellátni, ak­kor eredménytelenek maradnak a próbálkozá­sai az újabb és újabb daganatos sejtek elpusztí­tására.

Cukor-előallitas fehérjéből

A következő pont éppen a rák megelőzése és kezelése szempontjából különösen fontos. Testünk képes arra, hogy a fehérjebontás folya­mán felszabaduló glükogén aminosavakból glükózt állítson elő, és ezáltal biztosítsa a fon­tos sejtekben és szövetekben a glükózellátást. Ezt a cukor-előállítási fo­lyamatot a tudósok glükogenezisnek nevezik.

Mivel a máj csak lassan, folyamatosan képes előállítani a fehérjékből származó glükogén aminosavakból a cukrot, a vércukorszint egyenletes marad, ellentétben azzal, amikor kenyér, tészta vagy édességek fogyasztása után hirtelen ugrik meg a vércukorszint. Ennek kö­szönhetően a hipoglikémia is elmarad, amely amúgy a magas vércukorszintet és az emiatti erőteljes inzulinkibocsátást követné. A hipo­glikémia miatt ön fáradtnak és erőtlennek érezné magát, és nem sokkal később farkaséh­ség jelentkezne. A fehérjékből nyert cukor ezzel szemben hosszú időre jóllakottá tesz, és ön megőrzi a teljesítőképességét.

A legfontosabb azonban az, hogy ha vércukorszint nem szökik magasra, akkor a működő mitokondriumokkal még rendelkező (égés útján energiát termelő) daganatos sejt nehezebben alakul át szőlőcuk­rot erjesztő rákos sejtté. Végül, de nem utolsósorban a fehérjehiány, illetve a telítetlen esszenciális zsírsavak terén mutatkozó hiány vagy összetételbeli arányta­lanság az alultápláltságnak is fontos tényezője.

Kutatási eredmények! A németországi rákellenes társaság adatai sze­rint a rákos betegek 30-90 százaléka küzd alul­tápláltsággal. Minden harmadik-ötödik rákos betegnél a tulajdonképpeni halálok ennek leg­rosszabb formája, a daganathoz társuló kachexia (kóros soványság). Ezért a német táplálkozástudományi társa­ság azt javasolja, hogy emeljük a táplálék fehérje arányát 30, zsírarányát pedig 55 százalékra.

A ketontestek képződése előnyös az egészségünkre

A szénhidrátbevitel csökkentése és a fehérje, valamint a zsírok, olajok részarányának növe­lése a táplálékban azt eredményezi, hogy a szervezet gyakrabban és több ketontestet ter­mel. Ez a gyorsan rendelkezésre álló energia­forma, amelyet a szervezetünk glükózhiány esetén, a zsíranyagcsere keretében hoz létre, képes a cukorfüggő testrészek, például az agy és az idegrendszer energiaellátására. A folya­mat ráadásul az agy egyes receptorainak befo­lyásolása révén extrém módon hat az érzésekre és a lélekre, mert a ketontesteknek hangulatja­vító, félelemoldó hatásuk van. Ez különösen rákos betegek számára rendkívü­li jelentőségű.

Így befolyásolja a bélflóra a fehérje-anyagcserét

Normális esetben a fehérje csak akkor árthat a szervezetnek, ha a vesék működése nem megfelelő, mint például dialízisre szoruló betegek esetében. Ha azonban a bélben nem eléggé savas a környezet, akkor tökéle­tesen egészséges veseműködés esetén is problémák léphetnek fel. Az ok: a bélrend­szerben mikroorganizmusok milliárdjai él­nek, ezek alkotják a bélflórát. Egyik különö­sen fontos csoportjuk a tejsavbaktériumok, amelyek tejsavat termelnek, és gondoskod­nak arról, hogy a bélben savas legyen a kémhatás.

A bél kémhatása nem csupán azt határozza meg, hogy milyen baktériumok élnek benne – a savtűrő vagy savkedvelő baktériumok fő­ként savas környezetben növekednek, míg az élesztő- és más gombafajok ezt nem ked­velik-, hanem közvetetten a fehérje-anyag­cserét is befolyásolja. Az aminosavakból felépülő fehérjék a szénhidrátokkal és zsí­rokkal ellentétben egy nitrogéntartalmú aminocsoportot tartalmaznak. Bomlásuk során tehát nem csupán szén-dioxid és víz keletkezik, hanem ammónia is. Végső soron te­hát a bél pH-értékétől függ, hogyan képes a tes­tünk ettől a mérgező „bomlásterméktől” meg­szabadulni. Ha a környezet eléggé savas, akkor a gáz a széklettel együtt távozik.

A széklet ideá­lis pH-értéke mindeközben 5,5-6,5 (a tesztelést gyógyszertárban kapható indikátorpapír segít­ségével végezheti el). Lúgos környezetben azonban (széklet-pH-érték 7 felett), ami legin­kább akkor jön létre, ha az étrend nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, a fölösleges ammóniát a májnak előbb át kell alakítania húgysavvá, majd a vesén keresztül ki is kell választania. Ez felesleges teher a szervezet számára. A sav-bázis háztartás az invazív rákos sejtekkel kapcsolatban is fontos szerepet játszik. A tejsav sójának (laktat) lebontásakor ugyanis a májban hidrogén-karbonát ionok szabadulnak fel. Ezek pedig egy 2009-es kutatás eredményei szerint gátolhatják az áttétek kialakulását.

Építsen erre a tudásra! Laktáttartalmú élelmiszerekkel (pél­dául tejsavasan erjesztett zöldségekkel) javít­hatja a bél kémhatását, és tehet az áttétek képződése ellen.

Tej és tejtermékek

A tej tejfehérjék és vitaminok mellett olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium és a foszfor. Esszenciális aminosavai és a bőségesen előforduló A-, D-, E- és K-vitamin, valamint a B-vitaminok sora is értékessé teszi, így tehát valóban sok olyan tápanyagot és vitá­lis anyagot biztosít, amelyre az embernek szük­sége van a túléléshez, mégis jobb, ha a tej nem tartozik a fő táplálékforrások közé. Ugyanis nem csak a benne levő tejcukor hat a vércu­korszintre.

A tejfehérjéknek, különösen az alfa-laktalbuminnak endokrin (hormonokhoz ha­sonló) hatásuk is van, gondoskodnak róla, hogy a hasnyálmirigy tejfogyasztás után nem sokkal inzulint bocsásson ki. Mivel a máj rend­szeres tejfogyasztás esetén egyidejűleg egy in­zulinhoz hasonló hormont, IGF-1-et is előállít, az inzulinszint a tej cukortartalmához képest erősen megemelkedik, mégpedig attól függetlenül, hogy ön teljes tejet vagy annak zsírsze­gény változatát issza.

Ha mindehhez még erő­sen szénhidrátközpontú táplálkozás is kapcso­lódik, drasztikusan nő az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázata. Ugyanez vonatkozik a cukrozott tejtermékekre, például a gyümölcs­joghurtokra, kakaós italokra vagy a tejberizsre. A sajt koncentrált formában tartalmazza a tej tápanyagait, ám az inzulinszintre gyakorolt hatása mindössze harmadannyi. Ezért a sajto­kat a növényi fehérjék ízletes és jó kiegészítésé­nek tekinthetjük. A legtöbb fajta zsírban gaz­dag, ezért fogyasztásuk különösen hatásosan ösztönzi a ketontesttermelést.

Tejfehérje-allergia

Az evolúciós folyamat eddigi hosszát figyelem­be véve nem is olyan régen a felnőtt ember már nem volt képes lebontani a tejcukrot (laktózt). Csak az állattenyésztés elterjedése, és az ehhez kapcsolódó tejtermelés és -feldolgozás vezetett az emberek egy részénél ahhoz, hogy elterjedt az a DNS-mutáció, amely lehetővé tette, hogy ne csak csecsemőkorunkban, ha­nem felnőttként is képesek legyünk a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim kibocsá­tására.

Mivel így egy addig nem létező táplá­lékforrás lépett színre, bizonyos tájakon, főként Észak-Európában, extrém gyorsan elterjedt ez a mutáció. Afrikában azonban, ahol alig-alig létezett tejtermelés és -feldolgozás, nem követ­kezett be a gyors alkalmazkodás a tejhez mint élelmiszerhez. így azokon a vidékeken a mai napig az eredeti laktázgént hordozzák az em­berek, amely az első életév után inaktívvá válik.

Az érintett felnőttek nem bírják a tejet. A genetikai alkalmazkodás ellenére Európában is allergiával reagálnak egyesek a tehéntejfehérjére. Ezért egy vagy több fehérje-építőelem felelős, elsősorban a kazein és a béta-lakto-globulin, melyek az allergia leggyakoribb oko­zói. A tehéntej-allergiások olykor jobban bírják a savanyított tejtermékeket, mert a tejsav meg­változtatja a fehérjék felépítését.

Savanyított tejtermékek

A nyers tej szobahőmérsékleten 24 órán belül megsavanyodik. A tejsavbaktériumok tejsavvá bontják a tejcukrot, a fehérje pedig kicsapódik. Könnyen emészthető savanyú tej, aludttej keletkezik, amelyből a későbbiek során írót, joghurtot, kefirt lehet előállítani. A tejsavbaktériumok az egészséges bélbaktéri­umok közé tartoznak, mert pozitívan befolyá­solják a bél uralkodó pH-értékét, amelynek a test többi részéhez képest savasnak kell lennie.

Ezért fogyasszon gyakran sava­nyított tejtermékeket és más, tejsavas erjesztés­sel készült élelmiszereket, például savanyú ká­posztát. Ez aktív immunológiai védelemnek is minősül egyúttal, hiszen az aktív, antitesteket termelő védősejtek 70 százaléka a bélben talál­ható. Rákos betegek számára az ilyen termékek további előnyöket biztosítanak, mivel a ben­nük levő cukor javarészt tejsavvá alakult már, így a rákos sejtek nem tudják az erjedéses fo­lyamatokhoz felhasználni.

Fehérje a gabonafélékben

Jegyezzük meg! A gabona általánosságban nem jó fehérjefor­rás, mert rendszerint keményítőben gazdag, ezért rendkívül negatívan hat a vércukorszint­ emelkedésre. Ráadásul a búza siker-, azaz gluténtartalma magas, és ez sokaknál túlérzé­kenységi reakciókhoz, valamint a bél súlyos károsodásához vezet.

Ma már azonban kaphatók gluténmentes kenyerek, amelyek egyúttal szénhidrátszegények is (akár 20 százalék alatti szénhidráttartalommal), olajban (főként omega-3 zsírsavakban) gazdagok, és fehérjetartalmuk is magas (legalább 12 százalék). Ezek a kenyerek például hajdinát, kanihuát, vagy más gluténmentes liszteket tartalmaznak. Ilyen kenyeret továbbra is szabad fogyasztani. Legyen azonban óvatos az úgynevezett proteinkenyerekkel, amelyek fehérjeforrásként és a sütési tulajdonságok javítása érdekében nagyon magas búzaglutén-tartalmúak.

L-carnitin

A valódi aminosavak mellett léteznek az aminosavakhoz hasonló anyagok is, ame­lyek fontos szerepet töltenek be az anyag­cserében. Ezek egyike az L-karnitin. Ez a vitaminhoz hasonló anyag többek között hosszú szénláncú zsírsavakat szállít a mitokondriumok membránjain keresztül, hogy ott lejátszódhasson a zsírsavak égeté­se. Az emberi szervezet képes ugyan arra, hogy a metionin és lizin nevű aminosavak­ból L-karnitint állítson elő, de inkább a táp­lálékból vesszük fel. Nagy mennyiségben megtalálható a vörös húsokban, különösen a bárányhúsban.

A fehér húsok és a zöld­ségek azonban alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak L-karnitint. Aki tehát vegetá­riánus, annak különösen ügyelnie kell a megfelelő bevitelre, szükség esetén akár táplálékkiegészítő formájában is be lehet juttatni a szervezetbe. Ez különösen olyan rákos betegeket érint, akik húsmentesen táplálkoznak. A mitokondriumokban zajló zsírégetés ösztönzése ugyanis fogékonyab­bá teszi a rákos sejteket a szokásos kemo­terápiára és sugárkezelésre.

A fehérje értékes tápanyag

Az állati és növényi fehérje ősidők óta meghatározza az emberi anyagcserét. Míg azonban az ember eredeti táplálékában viszonylag magas, 30 százalék körüli volt a fehérje aránya, manapság inkább szénhidráttartalmú ételeket eszünk, amire nincs felkészülve az anyagcserénk.

A fehérje életfontosságú aminosavakat biztosít, amelyekre a szervezetünknek építő és javító anyagként feltétlenül szüksége van. Az összesen húsz aminosavból a felnőtt számára nyolc esszenciális (létfontosságú). Mivel szervezetünk nem képes ezek előállítására, rendszeresen a táplálékkal kell felvennünk az utánpótlást.

A fehérjék bontásához fontos, hogy a bél kémhatása savas, a szénhidrátfogyasztás pedig mérsékelt legyen. Ellenkező esetben a melléktermékként keletkező ammóniától körülményes méregtelenítés útján kell megszabadulnunk.

Az ajánlott napi fehérjebevitel 1,5-2 gramm testsúlykilogrammonként!

A fehérjehiány jellegzetes tünete a kimerültség, az összpontosítási és memória­problémák, az izomszövet leépülése, az akaratlan súlyvesztés (elegendő táplálék­bevitel mellett), a legyengült immunrendszer, a fertőzések és krónikus betegségek iránti fogékonyság, az ínysorvadás, az ínygyulladás, a vízpangás (ödéma) a kötőszövetekben és az emésztési panaszok.

A legjobb fehérjeforrások

Hús és hal a fajnak megfelelő tartási körülmények közül, valamint vadhús, tojás,  tej és tejtermékek. Savanyított tejtermékek (néha még tehéntej-allergiások is tolerálják)

Növényi fehérjeforrás az ősgabona, például egyes hüvelyesek (csicseriborsó, szója, édes csillagfürt) és magok (például kender és diófélék)

Aktívan a rákos sejtek ellen

 • A szervezetnek esszenciális aminosavakra van szüksége ahhoz, hogy fontos enzimeket állíthasson elő, amelyek lehetővé teszik, hogy anyagcsere- és védekező folyamatokban a rákos sejtek ellen forduljon.
 • Az esszenciális aminosavakból szervezetünk fehérjéket állít elő, amelyek az immunrendszer fontos részeként szolgálnak.
 • A glükoneogenezis segítségével szervezetünk is képes glükóz elő­állításra fehérjéből, hogy elláthassa a fontos sejteket energiával. Mivel az átalakítás időigényes, elmaradnak a rákos sejtek számára kedvező vércukorcsúcsok.
 • Az elegendő fehérje fogyasztása megelőzi az alultápláltságot és daganatos kachexiát rákos betegeknél, és ezáltal számottevően javítja az életminőséget.
 • A magasabb fehérje- és zsírhányad a táplálékban – és ezzel egyidejű­leg a szénhidrátmennyiség csökkentése – fokozza a szervezet keton­testtermelését, ami egyben hangulatjavító és szorongásoldó hatású is.
 • Az L-karnitin, ez az aminosavakhoz hasonló anyag fokozza a zsír­savégetést a mitokondriumokban, így érzékenyebbé teszi a rákos sejteket a kemoterápiára és a sugárkezelésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.