Stresszkezelés

Íme a recept a békés ünnepekhez és a felhőtlen vakációhoz!

A családi összejövetelek – karácsony, esküvő, házassági évforduló születésnap, névnap, vallási események, ballagás, disznótor stb. fokozott stresszel járhatnak, s előfordulhat, hogy a végén már min­denki a pokolba kívánja a másikat. Sokszor olyan nagy várakozással tekintünk egy-egy ilyen alkalom elébe, hogy óhatatlanul csalódás lesz a vége. Néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával azonban mindez elkerülhető.

Fontos a jó szervezés

Ha megfelelő a szervezés, az ünneplésbe aligha csúszhat hiba. Gondoskodjon arról, hogy minden meghívott előre tudja, milyen ruhát lenne célszerű felvennie, kik lesznek jelen, meddig fog tartani és milyen jellegű lesz a rendezvény. Nem mindegy, hogy hagyományos családi ebédről, svédaszta­los partiról, falusi mulatságról, éttermi vacsoráról vagy táncos estélyről van szó egy előkelő helyen. Tájékoztassa őket min­den további részletről is: lesznek-e beszédek, ki lesz a vőfély, lesz-e lehetőség rábízni valakire a gyerekeket stb.

Egy egész napos esemény történéseit napszakokra, sőt órára lebontva ajánlott végiggondolni. Az ilyet a vendégek jobban szeretik, mint amikor nincs meghatározott program. Nagyszabású családi ünnepségen, ahol sokan vannak együtt, pontos és jó szervezéssel elejét lehet venni az esetleges konfliktusoknak, vitáknak.

Békés Karácsony

A keresztény világ az ünnepek közül talán a karácsonynak tulajdonítja a legnagyobb jelentőséget. Nemegyszer mégis keserű szájízzel zárul ez az időszak. A tágabb család ilyenkor egész napokat tölt együtt, így könnyen megeshet, hogy valaki túl sokat eszik-iszik, rosszul lesz, elfárad vagy jelene­tet rendez. Érdemes tehát a főétkezés utánra valamilyen szórakoztató, „levezető” programot szervezni, mondjuk társasjátékot, ünnepi kártyapartit, vetélkedőt (a vendégek akár több csoportban is versenghetnek egymással), zenélést, táncot, a gyerekeknek diavetítést, bújócskát, bábszínházat.

A háziasszonyok gyakran esnek abba a hibába, hogy túlvállalják magu­kat. A karácsony előtti nagytakarítás, a rengeteg sütés-főzés, az ajándékok utáni rohangálás annyi energiájukat emészti föl, hogy már élvezni sem tud­ják igazán a családi együttlétet. Ha valamilyen okból kifut az időből, ne szégyellje egy kicsit alább adni. A jó hangulat fontosabb, mint hogy az összes ablak csillogjon-villogjon, vagy a hatodik fajta süteményt is megsüsse. Nem muszáj továbbá minden rokont, ismerőst pont karácsonykor vendégül lát­nia. Ossza el a meghívásokat a két ünnep közötti időszakra vagy akár az általában csendesebb januárra.

Nagyon megterhelő évet tudnak maguk mögött? Nem megbocsáthatat­lan bűn elutazni és egy kellemes szállodában tölteni a karácsonyt, ahol kiszolgálják Önöket. Sokszor már a karácsonyi program megszervezése is rengeteg stresszel jár, főleg, ha a párok rokonsága más-más településen él. Vérre menő viták szoktak kerekedni belőle, hogy melyik szülőnél töltik a szentestét és hol a karácsony első, illetve második napját. Legyenek határozottak, és úgy ünnepeljenek, ahogy Önök­nek a legjobb.

Felhőtlen üdülés

A családok egy részénél visszatérő neuralgikus pont a vakáció. Érthető, hogy mindenki nagy várakozással néz a nyaralás elébe, mert szeretne végre pihenni, kikapcsolódni, idény­jellegű szenvedélyeinek hódolni. Nem csoda, hogy egy kevésbé jól sikerült üdülést sokan való­ságos traumaként élnek meg. Ennek elkerüléséhez nyújthatnak segítséget az alábbi ötletek.

  • Tájékozódás. Mindennek alaposan járjon utána. Tényleg közel van a vízparthoz a szálloda, mit is takar az adott hotelnél a bababarát jelző stb. Egyes utazási weboldalakon első kézből származó értékeléseket, beszámolókat lehet olvasni a legkülönbözőbb üdülőhelyekről.
  • Igények. Ha a kedvese várost szeretne nézni és múzeumokat látogatni, Ön viszont egész nap sütkérezne vagy kirándulna, keressenek olyan helyet, ahol mindkettejük igényei kielégíthetők, és próbáljanak alkalmazkodni egymáshoz.
  • Önismeret. Aki társaságkedvelőbb annál, mint hogy kizárólag a párjával töltse az időt, ne valami világvégi nyaralóban vagy tanyán foglal­jon szállást, hanem társasüdülőben vagy hotel­ben, ahol sok ember megfordul. Legyenek nap­közben külön utas programjaik, így vacsoránál kellemes izgalommal telve találkozhatnak újra.
  • Felkészülten. A kempingezés romantikus do­log, de rossz szervezés mellett rémálommá vál­hat. Csakis jó felszereléssel szabad nekivágni, hogy esős, szeles időben is elviselhető legyen, és gondosan kell megválasztani a sátorhelyet.
  • Egy kisgyerek jól elvan a vízparton a játéklapátjával meg a vödrével, de a nagyob­bak komolyabb szórakozásra vágynak. Akinek nagyobb korkülönbség van a gyermekei között, olyan üdülőhelyet válasszon, amelyik minden korosztály számára tud elfoglaltságot nyújtani.
  • A tengeri levegő vitalízáló hatású, serkenti a szervezet önregenerálódási folyamatait. Ideális környezet fejlődő gyerme­kek, kimerült és stresszes felnőttek, lábadozó betegek számára egyaránt.
  • Kikapcsolódás. Fogadják meg, hogy a nyara­lás alatt nem fognak veszekedni. Ha mégis konf­liktus körvonalazódik, javasoljon olyan progra­mot, amely eloszlathatja a feszültséget.
  • A munkáját, laptopját hagyja otthon, és a mobilján se lessé örökké az üzene­teket. Engedje el magát, élvezze a napsütést, a tájak, városok szépségeit, a hűsítő hullámokat és persze kedvese és szerettei társaságát.
  • Humorérzék. Ne feledje: még a legcsúfosabb vakációt is megszépítheti, de legalábbis humo­ros anekdotává oldhatja idővel az emlékezet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.