Babaápolás

Az ünnepek veszélyei a kisgyerekre nézve

A kisgyerek számára semmi sem csodá­latosabb, mint az ünnepi, feldíszített lakás. De ha nem tesszük meg a megfe­lelő óvintézkedéseket, semmi sem veszé­lyesebb. A legtöbb idillikus lakószoba rengeteg rejtett veszélyt rejt.

A követke­zők mindegyikétől óvni kell a babát:

Fagyöngy és korallbokor. Ha lenyelik, mindkettő halálos lehet. Ne tartsunk ilyet a lakásban, és látogatóban se enged­jük a babát a közelükben játszani.

Magyal. Ez a növény csak kicsit mérgező (nagyobb mennyiséget kell elfogyasztania a babának, hogy komoly következménye legyen), de jó, ha távol tartjuk a babától.

Mikulásvirág. Ez az ünnepi szépség he­lyi irritációt okozhat a szájban, és eset­leg komoly gyomorpanaszokat, ha nagy mennyiséget fogyasztanak el belőle. Tart­suk elérhető távolságon kívül.

Fenyőfa/karácsonyfa. A karácsonyfát gondozzuk rendszeresen, minden szá­raz részt dobjunk ki, hogy csökkentsük a tűzveszélyt. A műfák sem teljesen biz­tonságosak: válasszunk olyat, ami tűzbiz­tos, fémből készült fán pedig soha ne használjunk elektromos fényeket. Ne engedjük a gyereket felügyelet nélkül játszani a fa körül, mert az ágakat húzo­gatva leránthatja az egész fát.

Fenyőtűk. Rendszeresen söpörjük őket fel, és lehetőleg tartsuk távol a fenyő­fákat, -koszorúkat és -ágakat a babák és tipegők kezétől. A fenyőtűk állan­dó, kruppos köhögést okozhatnak, ha megakadnak a légutakban. Sürgősen orvoshoz kell fordulni, ha erre gyanak­szunk.

Levélnehezék havas tájjal. Bár az ebben lévő folyadék nem mérgező, ha eltörik, baktériumokkal szennyezhet, ezért a megrepedt levélnehezéket ki kell dobni.

Angyalhaj. Ez tulajdonképpen vékony üvegszál, ami irritálhatja a bőrt, a szemet, és lenyelve akár belső vérzést is okozhat. Ha egyáltalán használunk ilyet, tegyük magasra, a baba által nem elérhető helyre.

Műhó (spray vagy pehely). Haszná­latuk súlyosbíthatja a légúti problémá­kat; ha a családban bárkinek ilyen baja van, ne használjuk.

Égők. Mivel a kisgyerekek megrághat­ják ezeket a vonzó díszítéseket, és belső sérüléseket szenvedhetnek, lógassuk őket olyan magasra, hogy ne érjék el. Helyez­zük el ugyanígy a vezetékeket. Legyünk különösen óvatosak az apró villogó égők­kel, amelyeket lenyelve veszélyes vegy­szerek szabadulhatnak fel.

Gyertya. A baba számára el nem érhe­tő helyen gyújtsuk meg, és tartsuk is ott — no meg természetesen távol függönyök­től és más éghető anyagoktól. Soha ne hagyjuk égve: felügyelet nélkül, otthon­ról eltávozva vagy lefekvés előtt bizonyo­sodunk meg róla, hogy teljesen eloltot­tuk. Ha kirakjuk az ablakba, a függönyök biztonságosan legyenek oldalra kötve.

Kis díszek. A nagyon apró karácsony­fadíszek, égők és egyéb tárgyak, amik ki­sebbek a vécépapír hengerének átmérő­jénél (vagy aminek hasonlóan kisméretű letörhető vagy leszedhető részei vannak), fulladást okozhatnak. Csak olyan helyen használjuk ezeket, ahol a baba bizonyosan nem tudja elérni.

Flitter, üveg- vagy műanyag díszek, habszivacs. Ezen dekoratív tárgyak­nak mindegyike igen vonzó, de fulla­dásveszélyes. Ha véletlenül egy dara­bot leharap a baba, a torkán akadhat, vagy anyagától függően belső vérzést okozhat.

Fatartósító szerek. Ha ilyet használunk, vigyázzunk, hogy a kíváncsi baba ne tud­jon belekóstolni a dobozban lévő szokat­lan – és egészségre káros – nasiba.

Ajándékok. A baba számára felhalmo­zott ajándékok nyilván teljesen biztonsá­gosak és megfelelőek arra, hogy játsszon velük, de jó esélye van annak, hogy a többi családtagnak szánt ajándék nem ilyen. Az ajándékbontás után tehát te­gyünk minden nem bababarát ajándé­kot a baba számára nem elérhető helyre.

Enni- és innivaló. Nemcsak a dekoráció lehet veszélyes, hanem az is, amit az asz­talra teszünk. Minden évben több száz kisgyerek kerül be az ügyeletre, mert mar­tinit, sört, tojáslikőrt vagy alkoholos bó­lét ittak, amit óvatlanul a kezük ügyében hagytak. Mások olajbogyóktól, magoktól, koktélvirsliktől, kemény cukorkáktól és egyéb felnőttcsemegéktől fuldokolnak.

Óvatosan tehát az ünnepi lakomával!

Alkoholos italok és nem megfelelő enni­valók még rövid időre se maradjanak fel­ügyelet nélkül a dohányzó- vagy kisasz­talokon, ahol még a közepesen ügyes mászóbajnokok is elérhetik őket. Bizo­nyos ételek – alkohollal készített püspök­kenyér, pattogatott kukorica, csokoládé, magok és bármi, ami mézet tartalmaz -tilosak a babák számára.

Tehát óvatosan díszítsünk, lakomáz­zunk és ünnepeljünk!

De ne álljunk meg itt. Ha véletlenül bekövetkezik va­lami galiba az ünnepek során, azonnal alkalmazzuk a (nem csupán ezért meg­ismert) elsősegély- és CPR-technikákat, illetve hívjuk a 104-et!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.