Stresszkezelés

Intsen búcsút a káros szenvedélyeknek!

A depresszióval és más pszichés problémákkal gyakran együtt jár valamilyen szenvedély­ betegség. Magának árt, aki szorongásait, bánatát alkohollal igyekszik oldani. A mértékletes italozás a társasági élet része, ám a mértéktelen alkoholizálás tönkreteszi a testi-lelki egészséget. Aki képtelen korlátozni magát az ivásban, forduljon orvoshoz, segélyszervezethez, például az Anonim Alkoholistákhoz.

Mi számít mértékletes fogyasztásnak?

A mértékletesség a szakemberek szerint naponta legfel­jebb 3-4 (nők esetében 2-3) egységnyi szeszes ital elfogyasztását jelenti (egy egység = 8-12 g alko­hol; ennyit tud a máj 1 óra alatt lebontani). Ennyi az alkoholtartalma 1 dl bornak, egy pohár sörnek, egy koktélnak, egy kétcentes röviditalnak. Az iszákos embert nemcsak májzsugor és májrák, hanem emlő-, gyomor- és vastagbélrák is fenyegeti. A korhely férfiak körében négyszer gyakoribb a magas vérnyomás, nők között majdnem ugyanennyivel az agyvérzés és a szívinfarktus.

Tegye meg az első lépéseket a füstmentes élet felé!

A dohányosok első dolga az legyen, hogy megpróbálnak leszokni a cigarettá­ról, és a stresszoldás más módjait választják, például a sportolást, egy új hobbit, társasági programokat. A világhálón számos közösséget találhat, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokáshoz. Ilyen többek között a Névtelen Dohányosok (NICA-Nicotine Anonymous) önsegítő csoportja. Az orvos is segíthet, egyrészt nikotinpótló terápi­ával, vagyis nikotinos tapasz, spray, cukorka vagy rágógumi alkalmazásával. Sok országban gyógyszeres kezelést is „bevetnek”.

Nálunk is előfordul, hogy ilyenkor antidepresszánst, bupropiont írnak fel. Tudományos vizsgálatok szerint e módszerek kombinált módon történő alkalmazása esetén négyszer nagyobb az esély a sikeres leszokásra. Általában könnyebb kibírni rágyújtás nélkül, ha nem a megszokott élethelyzet­ben van valaki, például éppen utazik vagy nyaral. Célszerű tehát efféle események­hez kötni a leszokást. Nagy lökést jelent­het az is, ha társat talál a vállalkozásához. A kölcsönös támogatás mellett példát és erőt adhatnak egymásnak, megoszthatják a nehézségeiket.

Stresszes szituációkban – konfliktus, idegesség, feszített munka­tempó -, amikor automatikusan nyúlna a cigarettáért, máshogy kell levezetni a feszültséget. Eleinte célszerű az ilyen helyzeteket kerülni vagy hatásukat mér­sékelni, majd elkezdeni a nikotinpótlást. Aki ebéd vagy vacsora után menetrend-szerűen rágyújtana, fogyasszon inkább gyümölcsöt, szopogasson nikotinos cukorkát.

Csak azért cigizik, hogy legyen valami a szájában?

Majszoljon nyers zöldséget (sárgarépát, karalábét), diót, mogyorót, nikotinos rágót. Bármi legyen is a módszer, a lényeg, hogy nem szabad feladni. A leszo­kás nem egyszerű, főleg annak, aki régóta füstöl. Előfordulhat, hogy csak a sokadik nekifutás hoz eredményt. A dohányzás abbahagyása azonban hatalmas lépés az egészség megőrzése és az életminőség javítása felé.

HALÁLOS ELLENSÉG! Kutatások szerint a dohányzás kb. nyolc évvel csökkenti a várható élettartamot, minden egyes elszívott cigaretta 11 perccel. Ez bárki számára elég riasztó adat lehet ahhoz, hogy máris abbahagyja a füstölést.

Dohányzás és stressz

Világszerte elterjedt tévhit, hogy a do­hányzás kisimítja az idegeket. A Kelet-Londoni Egyetem professzora, Andy Parrott szerint azonban inkább fordítva van; vagyis a nikotinfüggőség éppen hogy fokozza a stresszt. A szakember számos vizsgálat eredményeiből kimutatta, hogy a rágyújtás látszólagos nyugtató hatása nem más, mint a két füstölés közötti nikotinéhségből fakadó feszültség és ingerlékenység feloldása.

Ez a káros szenvedély tehát csak annyiban relaxál, amennyiben kielégíti az újabb ciga­retta utáni vágyat. Márpedig a fokozott niko­tinéhség és az annak megszüntetésére való törekvés állandó stresszt jelent a szervezet számára. Leszokás esetén a stresszterhelés nagymértékben csökken.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.