Egészségmegőrzés

Régebben gyakran berúgtam – Idősebb koromra lehet bajom belőle?

A kár

Nagyobb, mint gondolnánk. Az alkohol évtizedeken át hat a szervezetre, akkor is, ha italozó ifjúságunk már rég a múlté. Egy vizsgálatban, melyet 3803 amerikai férfi és nő bevonásával végeztek, kiderült, hogy több a depressziós, a szívbeteg, valamint a krónikus hörghurutban és cukorbajban szenvedő azok között, akik korábban rendszeresen ittak, mint akik a jelenben és csak alkalmi jelleggel nyúlnak a pohárhoz. A régi iszákosok életkedve, munkabírása is rosszabb, s ez családi életükre, munkájukra is hatással lehet.

Az alkalmankénti erős berúgás gyakori a kamaszok, valamint a fiatal felnőttek körében. Magyar statisztikák alapján 16 éveseink 60%-a rendszeresen iszik, és minden harmadik diák havonta egyszer teljesen, akár az öntudatlanságig lerészegedik. A hosszú időn keresztül nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók mintegy 10%-a válik később alkoholistává. További hazai jellegzetesség, hogy nagyon magas a fiatalkori (25-34 éves) májzsugor miatti elhalálozás aránya.

Nagyobb a kockázat

Ha valaki a húszas éveiben féktelenül italozott, később 36 százalékkal nagyobb valószínűséggel számíthat szívbetegségre. Az iszákosság az időskori prosztatarák kockázatát ugyancsak növeli, mégpedig 64 (!) százalékkal, főleg a 2-es típusú cukorbajban szenvedő férfiaknál. A nőknél mellrákot okozhat, különösen akkor, ha életük derekán néznek gyakran a pohár fenekére. Az alkohol okozta irritációk hatására a fej-nyakrák kialakulásának kockázata szintén megemelkedik, s az ivás abbahagyása után 10 éven át magas marad.

Jóvátehető? Talán.

Sok mindent tehetünk azért, hogy szervezetünk kiheverje az alkohol okozta károkat. A szakemberek csak mostanában kezdik alaposabban tanulmányozni, hogy milyen mértékben fordíthatók vissza a gyakori italozás testi-lelki hatásai. Egy angliai vizsgálat során, melyet közel 1600 személy bevonásával végeztek, kiderült, hogy a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata egy évtized múltán a „normál” átlagértékre esett vissza a korábban erősen italozóknál.

A változtatás további előnyei

Ha a kicsapongó múltat egészséges jelen és jövő követi, csökken a szív- és érrendszeri problémák és sokféle rákbetegség kockázata, javul az életkedv, a munkabírás, pozitívabb lesz az életszemlélet, nő az önbecsülés.

A gyógyulás útja

Füstmentes élet

Akik isznak, gyakran dohányoznak is, márpedig a kettő együtt tragikus mértékben növeli főleg a szájüregi, garat- és nyelőcsőrák kockázatát.

Ivás csak mértékkel

Az olykor-olykor elfogyasztott kis pohár vörösbornak kedvező élettani hatása lehet. Nagyon fontos azonban a mértékletesség: tartsuk be az ajánlott adagot, és iktassunk be hosszabb, alkoholmentes időszakokat, hogy szervezetünk regenerálódhasson.

Több gyümölcsöt és zöldséget!

Egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással csökkenthető a szívinfarktus, a stroke, a cukorbaj, sőt bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázata.

Rákszűrés

Különösen fontos, hogy a régebben sokat italozó férfiak rendszeresen járjanak prosztatarák-szűrésre, illetve a nők mammográfiára.

A szív védelmében

Az orvossal együttműködve törekedjünk a vérnyomás, valamint a koleszterin és a vérzsír normál szinten tartására.

A depresszió ellen

Tudni kell, hogy a depresszió sokaknál az italozós, kicsapongó ifjúkor maradványtünete. Szükség esetén vegyük igénybe pszichológus segítségét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.