Stresszkezelés

Rend a lelke mindennek

Akár tudatosul bennünk, akár nem, a közvetlen környezet – a munka­hely és az otthon – jelentős hatást gyakorol a lélekre, az érzelmekre, a hangulatra, sőt még a világszemléletre is. Mindenkinek szüksége van egy nyugodt helyre, ahová elvonulhat, hogy kipihenje a nap fáradalmait, feldol­gozza a különféle stresszhatásokat, lazítson, feltöltődjön, gondolkodjon, ter­veket szőjön. Logikus, hogy az otthonunkat kellene ilyen „mentsvárrá” ala­kítani. A megvalósítás azonban nem mindig egyszerű.

Sokféle nehézséggel kell szembenézni. Általában a rendetlenség, a zaj és a kosz, továbbá a haszontalan berendezési tárgyak, a folyton elromló ház­tartási gépek a bajok okozói. Az olajozottan „működő”, kényelmes, vidám otthon eleve feszültségoldó hatású. Ehhez persze az is kell, hogy átláthatóak legyenek a pénzügyek és harmonikus viszony uralkodjon a családon belül. Ami a tárgyi környezetet illeti, ízléses berendezéssel, visszafogott színekkel, kellemes hangulatvilágítással megnyugtató, barátságos atmoszférát lehet teremteni. Az alábbiakban néhány praktikus javaslatot olvashat ezzel kapcsolatban.

Lomtalanítsunk!

A túlzsúfolt és rendetlen lakás, amely tele van fölösleges kacatok­kal, limlomokkal, jóformán alkalmatlan a pihenésre. A rumli­hoz nagyon könnyű hozzászokni. A benne élő a végén már észre sem veszi, ám ettől az még folyamatosan negatív hatást gyakorol a pszichéjére. A szanaszét heverő vagy hányaveti kupacokba össze­rakott könyvek, újságok, levelek, iratok, számlák, ruhák, cipők stb. a lelki béke és harmónia esküdt ellenségei.

A rendrakás öt alapelve

Ha rengeteg a kacat, az átválogatásuk sok időt és energiát emészthet föl. Tudatosítsa magában, hogy nem kell, és nem is lehet az egésszel egyszerre végezni. Az első lépések a következők:

 • Csak semmi érzékenykedés! Rossz érzés kidobni egy személyes holmit, régi tárgyat, ajándékot? Ha az hosszú idő óta csak kallódik, kérdezze meg magától, vajon miért. Egy őszinte válasz, és könnyebb megszabadulni tőle.
 • Mennyiség helyett minőség. „Gyomlálja ki” tárgyi környezetéből azt, ami a jó közérzethez nem nélkülözhetetlen (vagy annak egyenesen akadálya).
 • Helyiségenként. A nagy lakással nem fog végezni egy nap alatt. Szánjon időt az egyes helyiségekre. Ami nem oda való, kerüljön kartondobozokba (onnan majd később kiszortírozza). Óriási ösztönzést ad a ház további részei­nek rendbetételére, ha egyik kis zugát már sikerült szépen kitakarítani.
 • Szobán belül. Egy helyiség is túl nagy falatnak tűnik? Ossza fel részekre! Például a hálóban először a gardróbot, a dolgozóban a fiókokat vegye célba, a többire pedig később vagy másnap kerítsen sort. A szanaszét hányódó papírok, iratok kerüljenek mappákba, dossziékba, ráírva (akár öntapadós cetlin), hogy mit tartalmaznak. Az aktuális leveleket, számlákat nyitott asz­tali kosárban, együtt érdemes tartani, ahol könnyen hozzáférhetők. (ízléses megoldás a fonott vagy drótkosár.) Az írószereknek – ceruzáknak, tollaknak,
 • Kallódó tárgyak. Ha valaminek nincs megfelelő helye, el kell gondolkod­nia az okán. A kacatok pontosan azért halmozódnak föl, mert „hontalanok”, tehát csak hevernek szanaszét. Legyen mindennek tartója, tárolója, amibe használat után vissza is rakja is őket. A szükségtelen darabokat dobja ki.

Szabaduljon meg a felesleges holmitól

Nyilvánvalóan vannak olyan, más szemében esetleg értéktelennek tűnő tár­gyak, amelyektől soha nem válna meg, mert valami okból túlzottan kötődik hozzájuk. Ezek az Ön számára fontos dolgok a nagy rendrakás során az őket megillető helyre kerülhetnek, végre nem fogja őket hol ide, hol oda rakos­gatni. A holmik átválogatásának az is nagy előnye, hogy elfeledett „kincsek­re” lehet bukkanni, többek között régi levelekre, gyerekkori rajzokra, fény­képekre, naplóra, emlékkönyvre. Ezek még ösztönzést is adhatnak a további munkához, és bizonyítják, hogy megéri időt fordítani e tevékenységre.

A fölöslegessé vált, jó állapotban lévő ruhákat juttassa el a legközelebbi szeretetszolgálathoz, hajléktalanszállóra, gyermekotthonba, gyűjtőpontra, vagy adja oda közvetlenül egy rászorulónak. Természetesen ne feledkezzen meg az évente egyszer-kétszer sorra kerülő lomtalanításokról sem, ahol szinte minden fölösleges kacatot kirakhat az utcára. Értékesebb holmikért kedvező árat ajánlhat egy ócskás vagy régiséggyűjtő, ele még jobban járhat, ha árverésre bocsátja egy aukciós házban, vagy meghirdeti az interneten (eBay, OLX, Jófogás stb.).

Tárolási javaslatok

Használja ki otthonában az összes, raktározásra használ­ható szabad helyet. Akár tömblakásban, akár családi házban él, a stílusos tárolás szervesen hozzátartozik a beltér esztétikájához. Minél több a beépített szekrény, annál tágasabbá és harmonikusabbá válik a lakásbelső. Persze egy-egy szabadon álló szekrény, komód, sublót, faláda is remekül mutat. Ettől függetlenül fontos az időnkénti lomtalanítás, hogy a fiókok, rekeszek, dobozok, ládák, kosarak mélyén, a szem elől rejtve se gyülekezzen a sok fölösleges holmi.

Íme, néhány hasznos ötlet:

 • Szerezzen be rafia-, nád- vagy vesszőfonatú do­bozokat, ládákat különféle méretben. A nagyobbak éjjeliszekrényként, dohányzóasztalként is funkcio­nálhatnak, a rá helyezett fa- vagy ezüsttálca pedig stílusossá, egyúttal stabilabbá teszi a felületét.
 • Egy tömör faláda vagy alacsony sublót, komód ugyancsak mutatós berendezési tárgy, amely a nap­paliban dohányzóasztalként, a gyerekszobában játéktárolóként, ülőalkalmatosságként is szolgálhat. Be lehet festeni vidám színűre, a csemeték meg teleragaszthatják mesefigurás matricával.
 • A gyerekszobába érdemes egymásra rakható műanyag vagy fadobozokat beállítani, amelyek szél­tében nem foglalják a helyet, tehát tágasabb tér marad szabadon.
 • Keskeny helyiségekben ugyancsak célszerű fölfe­lé terjeszkedni a tárolással. Polcokat a leglehetetle­nebb zugokba – ajtó fölötti falmélyedésbe, lépcső alá stb. – is felszerelhet az ügyes kezű ember.
 • Amennyiben van a lakásban kiugró ablakfülke (zárt erkélyablak, virágablak), érdemes alatta olyan
 • ülőhelyet, padot kialakítani, amelynek zárható belseje tárolásra is alkalmas. Szabálytalan alakú vagy íves ablakfülke esetén jó nevű asztalossal csináltassa meg a munkát, hogy igényes kivitelű legyen és tökéletesen illeszkedjen.
 • A hálószoba vagy a gardrób ajtajának belső felére akasszon többrekeszes tartót (műanyag és szövött fajták is kaphatók). Ezekbe rengeteg zoknit, harisnyát, alsóneműt, sálat bepakolhat. A lábbeliknek külön cipős szekrény való.
 • Szűkös a fürdőszobája? Az ajtó belső felső részére szereljen akasztót a törülközőknek, akárcsak a hálószoba ajtajára házikabát, háló­köntös, köpeny, pongyola felakasztása céljából.
 • Ha kisméretű garzonban lakik, ahol alig van tárolóhely, csináltasson a falhoz simuló (és akár a plafonig érő) beépített szekrényeket, illetve polcokat. Ezek valamennyit ugyan elvesznek az alapterületből, de a beltér harmonikus, ren­dezett, esztétikus marad, sőt még inkább azzá válik. Megéri a ráfordítást!

A rend megőrzése

Miután végzett a lomtalanítással és a rámolással, a lakás rendezettségének megőrzése érdekében tartson (és tartasson) be néhány egyszerű szabályt A nap végén szánjon tíz percet arra, hogy a dolgok visszakerüljenek a he­lyükre, de legalább azt a szobát tegye rendbe lefekvés előtt, amelyben a legtöbbet tartózkodik. Igazgassa el a heverőn a párnákat, vigye ki a poharat, tányért a konyhába, rakja vissza a köny­veket a polcra, az újságokat a tartóba, iratokat a dossziékba, ruhákat, cipőt, játé­kokat stb. a tárolójukba. Reggel olyan megnyugtató érzés egy rendezett, kelle­mes szobát viszontlátni. Ha rendrakással kell kezdeni a napot, oda a jókedv.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.