Egészségmegőrzés

Halolaj élettani előnyei

Leggyorsabban és legkönnyebben alighanem a halolaj-kapszulákból tehetünk szert az omega-3 zsírsavak élettani előnyeire, melyek – mint azt már többször elmondtuk – egyáltalán nem csekélyek. Ha az egészséges étrend részeként naponta megkapja a szervezet ezeket a lipideket, a szívinfarktus kockázata nem kevesebb, mint 73 százalékkal, a szívet veszélyeztető vérzsírok mennyisége pedig akár 40 százalékkal is csökkenhet. Egyes adatok arra utalnak, hogy a halakból származó omega-3 zsírsavak mérséklik a reumával járó ízületi merevséget és fájdalmakat, továbbá a stroke kockázatát.

A halolaj élettani előnyei

Egyes vizsgálati eredmények szerint a halolajok az alábbi élettani előnyökkel rendelkeznek még: fokozottan védenek az asztmával, az időskori sárgafoltelfajulással (súlyos szembetegség, mely vakságot okozhat), a depresszióval és amnéziával szemben, sőt nagy valószínűséggel a mell-, a vastagbél- és a prosztataráktól is.

Olyan készítményt keressünk, amely a két leghatékonyabb omega-3 zsírsavat, az eikozapentaénsavat (EPA) és a dokozahexaénsavat (DHA) legalább 1000 mg-os mennyiségben tartalmazza. Az ennél nagyobb dózis még jobban csökkentheti a vérzsírok szintjét, és mérsékelheti a reumás ízületi gyulladás tüneteit, a napi mennyiség ennek ellenére ne haladja meg a 3000 mg-ot (kivéve az orvos jóváhagyásával), mert vérzéseket okozhat.

Vérérzékenyek, óvatosan

Véralvadásgátló tulajdonsága miatt a halolaj veszélyes lehet a vérzékenységben szenvedők számára, valamint azoknak, akik vérrögképződést gátló gyógyszert szednek. Íme, néhány tipp e jótékony olajjal teli, borostyánsárga kapszulák vásárlására és alkalmazására vonatkozóan.

Jobb-e a drágább?

Megnyugtató a tudat, hogy két nagyszabású vizsgálat sem talált jelentős mennyiségű higanyt a legjobb márkájú normál halolaj-kapszulákban. Vagyis elég a normál készítmény, nem kell drága pénzen az analitikai tisztaságú olajat tartalmazó golyócskákat megvennünk. A drágább fajta egyetlen előnye, hogy töményebb koncentrációban tartalmazza az olajat, ezért ugyanazt a hatást kevesebb kapszula szedésével lehet elérni.

A megfelelő dózis

Általában bőven elég, ha naponta 500-1000 mg EPA-t és DHA-t szedünk kiegészítő formájában, bár egyes szakemberek szerint az omega-3 zsírsavak élettani előnyei akkor mutatkoznak meg igazán, ha napi 2000-3000 mg kerül belőlük a szervezetbe. (Aki véralvadásgátló gyógyszert használ, egyáltalán ne szedjen halolaj kapszulát orvosa jóváhagyása nélkül!)

Egy 1000 mg-os kapszula nagyjából annyit tartalmaz e kétféle zsírsavból, mint 115 g lazac. Mivel a különféle gyártmányú halolaj kapszulák töménysége nem egyforma, olvassuk el a termékhez mellékelt tájékoztatót, hogy kiderüljön, a kívánt dózis eléréséhez mennyit kell szednünk.

Nem csukamájolaj

A halolajat a hal húsából vonják ki, szemben a csukamáj olajjal, mely – mint a neve is mutatja – a hal májából készül. A csukamájolaj veszélye, hogy nagy koncentrációban tartalmazza az A-vitamint, ezért ha véletlenül ugyanolyan nagy dózisban alkalmazzuk, mint a halolajat, vesekárosodás léphet föl.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.