Egészségmegőrzés

Fiatalkoromban rendszeresen szívtam füves cigit! – Jóvátehető?

A kár

Nagyobb, mint gondolnánk. A „füves”, azaz marihuánás cigaretta füstje 50-70 százalékkal több rákkeltő szénhidrogént tartalmaz, mint a dohányfüst, s egy olyan enzimből is sok van benne, amelynek hatására a füst egyes vegyületei veszélyes, kémiailag aktív karcinogén-módosulat formáját öltik. „A kannabisz rendkívüli mértékben veszélyezteti a tüdőt.

Egy marihuánás cigaretta elszívása jóval ártalmasabb, mint egy normál cigarettáé” – jelenti ki dr. Keith Prowse, az Angol Tüdőalapítvány elnöke. Ráadásul a marihuánások mélyebbeket szívnak, és hosszabb ideig tartják a tüdejükben a füstöt, mint a dohányosok, ami tovább növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. (Mindez természetesen nem csökkenti a dohányzás veszélyességét.)

A füvezés tünetei

Az angliai Sheffieldben található Haliam Egyetem kutatói 2008-ban tették közzé tanulmányukat, amely szerint a füvezőknél gyakori tünet, hogy akadozik a folyékony beszéd, romlik vagy lelassul a vizuális felismerő képesség, sőt a rövid és hosszú távú prospektiv memória is. Ráadásul egyre több adat szól amellett, hogy a kannabisznak szerepe lehet bizonyos pszichés kórképek, többek között a skizofrénia kialakulásában.

Jóvátehető? Nincs adat.

Az átmeneti füvezés egészségre gyakorolt távolabbi hatásait még nem vizsgálták, az egészséges életmód azonban minden bizonnyal mérsékli vagy helyrehozza az esetleges károkat.

A változtatás további előnyei

Az egészséges életmóddal a szívroham, a stroke és a rák kockázata is nagymértékben csökkenthető.

A gyógyulás útja

Semmilyen cigarettát

Attól, hogy legális, a dohány még nem egészségesebb, mint a marihuána. Ahogy azt már említettük, semmi sem rongálja olyan mértékben az egészséget, mint a füstölés – bármit is szívunk.

Egészséges táplálkozás

A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben bővelkedő étrend nemcsak a szívinfarktus és a stroke, de a tüdőrák és más rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Füstmentes környezet

A passzív dohányzás különösen nagy veszélyt jelent az exdohányosok tüdejére. Ugyanígy beszélhetünk „passzív füvezésről” is, amely nem kevésbé káros.

Az orvos látogatása

Rendszeresen járjunk vérnyomásmérésre és koleszterinszűrésre. Ha rendelkezünk otthoni készülékkel, magunk is ellenőrizhetjük egészségi állapotunkat.

A tüdő védelme

Figyeljük az esetleges tüdőelváltozásokra utaló jeleket. Ha nem múló köhögés, légszomj vagy mellkasi fájdalom jelentkezik, késlekedés nélkül forduljunk orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.