Szauna

A szaunázás és rokontevékenységei

Északi relaxálás

A finn szauna az izzasztófürdők klasszikusa. Ennél a szaunánál száraz hőt alkalmaznak, ahol a hőmérséklet 85-100 °C közötti, a levegő páratartalma pedig az 5, legfeljebb a 10 százalékot éri el. A magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom miatt a szauna klímáját a sivatagi éghajlathoz hasonlítják. Az elterjedt tévhitekkel és hibásan alkalmazott megnevezésekkel ellentétben ez a fajta szauna nem gőzfürdő.

A mai kabinok már világos, natúr fából készülnek, mivel a többi anyaggal ellentétben ez nem forrósodik fel túlságosan. Kőből épült kabinok esetében komoly égési sérüléseket szenvednének a használók. A kabinokban található fapadokat három különböző magasságban helyezték el, így alulról felfelé emelkedő hőmérséklet mellett élvezhetjük a szaunázás jótékony hatásait. Figyelni kell azonban arra, hogy megfelelően nagyméretű törülközőt vigyünk magunkkal, nehogy a fára csöpögjön az izzadság.

szauna_jotekony_hatasai
A szauna megfiatalít.

 Napjaink

A szauna szíve a kályha, melyet korábban fával fűtöttek be. Ma már erre a célra elektromos áramot használnak. A kályha tetején helyezkednek el a felöntéshez nélkülözhetetlen kövek. Felöntésnél vizet locsolnak a felmelegített kövekre, melyet tetszés szerint illatanyagokkal vagy fűszereszenciákkal gazdagíthatunk. A gőz a hőhullám segítségével rövid időre megnöveli a levegő páratartalmát.

A szauna testre gyakorolt hatásait időközben tudományos alapokon is megvizsgálták. Sok szanatórium és rehabilitációsközpont vezette be az izzasztófürdőt mint természetes gyógymódot, a különböző betegségek kezelésére. Főleg vérkeringési problémák esetében került előtérbe a szauna, hiszen a pulzus a vérnyomás csökkenése közben gyorsul fel. A meleg és a hideg váltakozása elősegíti a rostok rugalmasságát.

A szaunázás mindemellett az immunrendszert is erősíti, megszabadít a salakanyagtól és jó a bőrnek
. Eltekintve mindettől, szaunázás után egyszerűen jól érzi magát az ember, hiszen feloldja a feszültséget; a lélek, a szellem és a test új életre kel.

Áttekintés: A szauna hatásai

  • javítja az általános erőnlétet
  • erősíti az immunrendszert
  • fenntartja az erek rugalmasságát
  • szabályozza a vérnyomást
  • méregtelenít
  • regenerálja az izmokat
  • megfiatalítja a bőrt

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.