Szauna

Szauna sportolóknak – Mert nekik is kijár jóból!

Még a sportolók is profitálhatnak a szauna rendszeres használatából. A szauna pozitív hatásainak kiteljesedéséhez azonban be kell tartani a megfelelő sorrendet: először a sport és utána a szauna, bár valószínűleg a szaunázás után egyébként sem sok kedve lesz sportolni a fáradtság miatt. Nem is tenne vele kifejezetten jót a testének, mivel a hideg és meleg hőmérséklet váltakozása némileg megterheli a vérkeringést.

Beautiful Sprinter in the Desert
A sportolók is szaunázzanak bátran!

 Viszlát izomláz!

A sportolók számára nem is annyira az állóképesség növelése, sokkal inkább a regenerációs képesség javulása teszi értékessé a szaunázást. Végül, ez szintén a teljesítőképesség javára válik. Sport közben a szervezet a szükséges energia előállításához oxigént használ fel, ezt hívják aerob energiatermelésnek. Ha a teljesítmény egy bizonyos határ fölé emelkedik, az oxigén már nem elegendő, és testünk más, alternatív úton állít elő energiát.

Ez nagyban függ az erőnléttől, és edzett embereknél csak extrém teljesítménynél vagy tartós terhelésnél lép fel, míg edzetleneknél sokkal korábban. Ekkor testünk anaerob módon, azaz oxigén felhasználása nélkül nyer energiát. Hosszabb edzésszünet vagy túlterhelés esetén fájdalmas izomláz léphet fel. Ennek kiváltó oka nem a megnövekedett tejsavkiválasztás az izmokban, mint ahogyan azt sokáig hitték, hanem mikroszkopikus sérülések az izomrostokon. A szaunázás erre gyógyírt jelenthet. A melegnek és vérellátás serkentő hatásának köszönhetően segíti a gyógyúlási folyamatot, az izomláz hamarabb elmúlik. Ugyanígy izomhúzódások esetén is jó szolgálatot tesz a szauna, gyorsítja a gyógyulást és a regenerációt.

Több szusz – Főszerepben a tüdő

A szauna azonban többre is képes: az izzasztókabin rendszeres használata növeli a tüdőkapacitást. A tüdőkapacitás az a mennyiség, amit egy teljes kilégzés után maximálisan be tudunk lélegezni. A növekedés akár 15 százalékot is kitehet. Főként a nagy igénybevételnek kitett sportolók (például: úszók, futók és biciklisek) profitálnak a kapacitás-növekedésből.

Pulzusának pihenésre van szüksége – Ne hajtsuk túl magunkat!

Sport után a szaunázással legalább addig kell várni, amíg a pulzus újra vissza nem tér a normális értékre. Ellenkező esetben a meleg túlságosan igénybe veszi a szívet és a keringést. Vizsgálatok kimutatták, hogy egy átlagos szaunázás is rendkívüli módon megnöveli a szív leterheltségét, ha sportolás után a vérkeringés még nem állt vissza a nyugalmi állapotába. Szánjon egy fél órát pihenésre, mielőtt belépne a szaunakabinba.

Legjobb, ha ellenőrzi a percenkénti pulzusszámát, aminek erőnléti állapottól függően 60 és 80 között kell lennie.

Ne felejtsen el inni!

Ha a sportolás közben jelentős mennyiségű folyadékot vesztett a szervezete, ne feledje azt pótolni a keringési problémák elkerülése végett. Erre a természetes ásványvíz, a híg gyümölcs- vagy zöldséglé a legjobb választás.

A test szabályoz

Testünket a természet úgy alkotta meg, hogy képes legyen megbirkózni olyan erőteljes hőmérséklet-változásokkal, mint ami szaunázás közben ér bennünket. Segítse ebben testét azzal, hogy minden elővigyázatossági és viselkedési szabályt betart.

Óvatosan a sérülésekkel!

A verseny és a szauna használata között legalább egy napnak el kell telnie. Ugyanennyi időnek kell eltelnie akkor is, ha sport közben könnyebben megsérült: egy napot kell várnia, amíg újból igénybe veheti a szaunát. Komolyabb sérülések mellett a szauna használata tilos! Véraláfutás vagy duzzanat esetén ugyanis előfordul, hogy az erősen megnövekedett vérellátás miatt egy már gyógyulófélben levő sérülés újból vérezni kezd. Ez különösen az ízületek

Áttekintés: A szauna és a sport

  • Javítja a regenerációs képességet.
  • Gyorsabban megszűnik az izomláz.
  • Megnöveli a tüdő kapacitását.
  • Fontos: előbb a sport, azután a szauna.
  • A szaunázás előtt a pulzusnak vissza kell állnia a normális szintre.
  • A folyadékveszteséget pótolni kell.
  • A szaunázás és a sport között legalább egy nap szünetet kell hagyni.
  • Óvatosan a sérüléseknél!
sport_szauna
A szauna megnöveli a tüdő kapacitását.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.