Szauna

A test és a forróság – Izzadjunk!

A víz és az ásványi anyagok

A szaunafürdő nyilvánvaló hatása, amit mindenki – aki a szauna kabinjából kijön – észrevesz, az izzadás. A testen percenként 20-40 gramm izzadság képződik, amelyből 10 gramm rögtön elpárolog.

Egy három turnusból álló fürdőzésnél a test fél-másfél liter folyadékot veszít. Az izzadság a vízen kívül olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a nátrium, a kálium és a magnézium, továbbá a húgysav, a tej- és zsírsavak. A folyadékkal azonban nemcsak a szövetek víztartalma mobilizálódik, hanem a méreganyagok, a nehézfémek és az anyagcsere végtermékei is.

izzadas_folyadekvesztes
Egy három turnusból álló fürdőzésnél a test fél-másfél liter folyadékot veszít.

Az olyan nehézfémek, mint az ólom, a nikkel vagy a kadmium túlnyomórészt az izzadsággal távoznak a testből. Más salakanyagok a véren át a vesébe jutnak, majd a vizeletben kiválasztódnak a szervezetből.

A szaunázás segíti a szervezetet salaktalanítani és méregteleníteni. Ez az izzasztófürdő egyik legfontosabb hosszútávú hatása. A salak- és a méreganyagok azonban nem elsősorban az izzadsággal távoznak, hanem a vizelettel a vesén keresztül. Ezért vesekő esetén óvatosnak kell lenni! A szaunázás során ugyanis a vese kevesebb vizeletet termel. Ennél fogva elegendő mennyiségű folyadékot kell innia annak, aki vesekőproblémákkal küzd, hogy megelőzze további kő kialakulását.

Az izzadás jótékony hatású

Egy háromturnusos fürdőzésnél a test fél-másfél liter folyadékot veszít! Ha nem tud kellőképpen izzadni, akkor a szaunázás előtt próbálkozzon a meleg lábfürdővel vagy a száraz kefés masszázzsal.

Magas vérnyomás esetén is hatásos

Ahogy azt már említettük, az izzadsággal sok ásványi anyag távozik a szervezetből, többek között a nátrium is. Ez nem rossz, sőt ellenkezőleg: ugyanis a nátrium-kloridot, vagy köznapi nyelven konyhasót a legtöbb ember a táplálkozás során amúgy is túlságosan nagy mennyiségben vesz magához, és ez magas vérnyomáshoz vezethet.

A szaunázás megelőzi a magas vérnyomás kialakulását, mivel az izzadás során nagy mennyiségű só távozik a szervezetből.

Tiszta egészség!

A szaunázás a megnövekedett nátrium kiválasztás következtében segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását. Egy liter izzadsággal ugyanis 5 gramm só választódik ki.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.