Szauna

Megfázásos fertőzések esetén várjunk még a tünetek csökkenek, és egészségese látogassuk a szaunát!

Ha betegek vagyunk, kerüljük el a szaunát!

Aki rendszeresen jár szaunázni, annak ismeretlen ez a fogalom, mivel az immunrendszere könnyedén megbirkózik a kórokozókkal. Ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy ha a szaunázással meg lehet előzni a megfázásos betegségeket, akkor ez fordítva is működik, és a már kialakult betegséget is lehet vele gyógyítani. Azonban ez nem ilyen egyszerű.

Egy akut megfázásnál ágyban kell maradni és nem szabad szaunázni, mert a friss fertőzés és az izzasztókabin nem fér meg egymás mellett.
Ez a betegség általában lázzal jár, és ilyen esetben a szauna tabu. Várja meg, amíg a betegség tünetei megszűnnek, ellenkező esetben a megfázás rosszabbodik. Inkább egészséges állapotban látogassa rendszeresen a szaunát, így kihasználhatja az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatásait és nem lesz többet gondja a fertőzésekkel. Hetente egy alkalom bőven elég, hiszen addig tart a szauna hatása az immunrendszerre!

Szív- és vérkeringési problémák, de azért kérdezzük meg orvosunkat!

A szaunázás jótékonyan hat szív- és érbetegségek esetén is. Mindenesetre ilyenkor bizonyos korlátokat is figyelem-be kell venni: ha a szív teljesítménye olyan gyenge, hogy a pihenés során is jelentkeznek a panaszok, akkor az izzasztófürdő nemhogy nem alkalmas a betegség kezelésére, hanem még túlságosan is nagy megterhelést jelentene. Súlyos szívritmuszavarok vagy az instabil koszorúér-betegség esetén az izzasztókabin használatát kerülni kell. Kétséges esetben kérdezzen meg egy tapasztalt orvost.

sziv_errendszeri_betegsegek
Szív- és vérkeringési problémára is jó a szauna, de kérdezzük meg orvosunkat.

Ha szívfájdalmai vannak és a fentebb leírtak Önre nem vonatkoznak, akkor minden bizonnyal profitál majd a szaunázás során. Nem hiába alkalmazzák sikeresen az izzasztófürdőket a szívbetegek rehabilitációja során, szívin-farktusokat, valamint szívműtéteket követően. A szaunázás során a szív többletterhelése nem tekinthető túlságosan nagynak, és minden esetben megéri vállalni a siker elérése érdekében. A rendszeres szaunázás megtanítja a szívet hatékonyan dolgozni, amely így könnyebben elviseli a terhelést.

Gondoltad volna hogy érrendszeri betegségekre jó a szauna!

Érrendszeri megbetegedéseknél is segít a szauna. A meleg és a hideg váltakozása során felváltva összeszűkülnek és kitágulnak az erek, ezáltal megszokják, hogy az ingerekre megfelelően reagáljanak. Rugalmasak és egészségesek maradnak, az öregedés pedig kitolódik. Ereink egészsége ritka kiváltság. Ezt könnyen beláthatjuk, hiszen a valós életben az érrendszeri megbetegedések és komplikációi még mindig az elhalálozási lista első helyén szerepelnek.

Alacsony vérnyomás: Túl alacsony vérnyomás esetén nincs szigorú határ, hiszen egyénileg változó, hogy mikortól kezdődnek a panaszok.

Egészséges érrendszerrel Ön is egészséges és életerős marad.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.