Szauna

A forróság és a bőr – Ne rejtsük el!

A bőr a maga másfél-két négyzetméteres felületével az ember legnagyobb szerve, és nagyjából olyan, mint egy névjegykártya. Beburkolja a testet és bőséges információt ad a benne található emberről. Az ember általa lép kapcsolatba a külvilággal, és bizonyos mértékig befolyásolja az illető külső megjelenését. Az egészséges és ápolt bőr nem csak kellemes látvány, de rendkívül fontos az egyén jó közérzetéhez.

Mi másért hangzana így a mondás, hogy „nem érzem jól magam a bőrömben”? Sajnos azonban, ezt a szervüket nagyon sokan elhanyagolják, elsősorban a férfiak. A nők némileg másképp gondolkoznak, egy felmérésben 33 százalékuk jelölte meg a szaunalátogatásuk céljaként a bőrápolást és a szebb külsőt. Mi lehet szebb, mint szaunázás után teljesen ápoltan, sugárzó külsővel igazán jól érezni magunkat a bőrünkben?

szolarium_szaunzas_utan
Várjunk néhány napot szaunázás után, mielőtt napra vagy szoláriumba menne.

A bőrt gyakran „elrejtik”, alig érintkezik a fénnyel és a levegővel. Sokszor az ápolása is hagy kívánnivalót maga után. A következmény: száraz, viszkető vagy zsíros, szennyezett bőr.

A szaunakabinban a bőrnek végre lehetősége van kiadósan feltankolni nedvességből. A nagy hőség következtében a bőr vérellátása erőteljesen megélénkül, és a verejtékmirigyek verejtéket választanak ki, ami 99%-ban vízből áll. A bőr így ismét hidratált és feszes lesz. A szaunakabinban még tisztul is a bőr, méghozzá egészen a pórusokig. A patakokban folyó izzadság egyszerűen elsodorja a szennyeződéseket, elhalt hámsejteket, a koszt, a faggyút és a baktériumokat, belülről kifelé tisztítva a bőrt.

A salakanyagok elszállításából is profitál a bőr, mivel ezek felhalmozódnak benne, majd a szaunázás közben a verejtékezéssel kimosódnak. Ennek köszönhetően a kollagén-rostok rugalmasak maradnak, a bőr feszesebb lesz és sokkal fiatalabbnak látszik, mert kevesebb ránc képződik. A megnövekedett vérellátás erősíti az immunrendszert, elősegíti az ellenanyagok termelését, serkenti a sejtek újjáépítési mechanizmusát, ezáltal lassítva a bőr öregedését. Ez az igazi belülről jövő szépség.

Ne féltse a bőrét

A szaunakabinban a bőr körülbelül 40 °C-ra melegszik fel. Ezen a hőmérsékleten megégni biztosan nem fog.

Lehet-e szoláriumba menni?

Várjon néhány napot szaunázás után, mielőtt napra vagy szoláriumba menne. Az izzadás következtében a bőr felső hámrétege fellazul, ezért érzékenyebb az UV-sugarakkal szemben.

 Gyógyír a feszült idegekre

Mindenki, aki többé-kevésbé rendszeresen jár szaunába, ismeri az izzasztófürdő utáni kellemes érzést. Kipihentnek, felfrissültnek, egészségesnek, egyszóval csúcsformában érzi magát. Ha előtte esetleg ideges, stresszes volt, a szaunafürdő után a hangulatjelzője ismét visz-szaáll a zöld tartományba. A szauna gondoskodik az idegrendszer harmóniájáról, a kisiklott hormonokat újra a rendes kerékvágásba tereli, és rengeteg boldogsághormont szabadít fel. Mindezt érezheti a kiváló hangulatán!

A szauna hatása a hormonháztartásra:

A szauna a hormonháztartást is befolyásolja. A nagy hőség stresszként éri a szervezetet, ami bizonyos hormonok -mint az adrenalin és a kortizol – erőteljes termelődéséhez vezet. Az eredmény ebben az esetben is egy harmonizációs folyamat. Testünk a szaunában megtanulja, hogyan kell megfelelően kezelni a stresszingereket. Az összekeveredett, megzavarodott hormonháztartás az izzasztókabinban újra helyrebillen. Azonban ez nem csak a stressz, hanem a nemi hormonokra is érvényes. A változó korban lévő nők számára ezért kifejezetten előnyös a szauna használata.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.