Allergia és asztma

Terheléses asztma – megelőzési stratégiák 2.

Az asztma összes többi változatához hasonlóan a gyógyszerezés itt is fontos szerepet játszik a tünetek visszaszorításában, ám akad néhány nem orvosi jellegű lépés is, amelyek segíthetnek a terheléses asztma elkerülésében.

Mozogjunk a szabadban! De vigyázzunk, csak óvatosan! Ne erőltessük meg magunkat!
Mozogjunk a szabadban! De vigyázzunk, csak óvatosan! Ne erőltessük meg magunkat!

Íme néhány tipp az asztmások számára:

1. Javítsa az általános kondícióját!

Minél jobb formában van, annál erősebb a tüde­je, és annál kevésbé lesz érzékeny a mozgás közben belélegzett hűvös és száraz levegőre.

Mielőtt mozogni kezdene, legalább 10 percig melegítsen be!

2. Ha hideg van, lehetőleg ne a szabadban mozogjon!

Amennyiben mégis így tesz, fedje el a száját és az orrát egy sállal vagy símaszkkal, hogy valamelyest felmelegítse és párásabbá tegye a levegőt.

 Ha evett, várjon legalább két órát, mielőtt testmozgást végezne!
Ha evett, várjon legalább két órát, mielőtt testmozgást végezne!

3. Lehetőleg meleg, párás levegőjű helyen mozogjon!

A fedett uszodában való úszás általában (ha a víz nem túlságosan klóros) jót tesz azoknak, akik terheléses asztmá­ban szenvednek.

Lehetőleg ne végezzen testmozgást a szabadban erősen szennyezett levegőjű kör­nyéken, illetve olyan időszakokban, amikor rossz a levegő minősége! Ne fusson pél­dául forgalmas út mellett, és ne menjen kerékpározni forró napokon, amikor magas az ózonszint.

4. Ha evett, várjon legalább két órát, mielőtt testmozgást végezne!

A gyomra így biztosan kiürül, és csökken a gyomorégés és a reflux kockázata, aminek következté­ben asztmás roham esetén akár ételdarabok is kerülhetnek a tüdejébe.

 Próbáljon a szája helyett az orrán át lélegezni!
Próbáljon a szája helyett az orrán át lélegezni!

5. Próbáljon a szája helyett az orrán át lélegezni!

Érdemes azt is átgondolni, hogy melyik sport felel meg a leginkább önnek, és szük­ség esetén váltani. Azok a sportok javasolhatók, ahol a terhelés nem folyamatos, hanem szakaszos jellegű – ilyen például a foci vagy a jégkorong. A hosszútávfutás és a terepfutás azonban nagy eséllyel vált ki asztmás tüneteket, mivel ezeket a szabad­ban, sokszor a hideg levegőn végzik, és folyamatos, szünet nélküli terheléssel jár. A hideg, erősen klórozott vízben való úszás is kiválthatja az asztmát, de a fedett uszodák meleg és párás levegője sokkal kisebb valószínűséggel idéz elő tüneteket.

A jóga kiváló mozgásforma az asztmások számára, mivel ellazítja a testet, és segít a légzésben. Ellenőrizze rendszeresen az állapotát csúcsáramlásmérő segítségével.

Életveszélyes lehet a sport az asztmások számára?
Életveszélyes lehet a sport az asztmások számára?

Veszélyes testmozgás

A terheléses anafilaxiás sokk ritka állapot, ami­nek során az erőteljes testmozgás idéz elő élet­veszélyes, a teljes szervezetre kiterjedő reakciót A tünetei lehetnek viszonylag enyhék, például csalánkiütés, de súlyosak is, mint a hirtelen vérnyomásesés, az eszméletvesztés vagy akár a halál. Amióta az 1970-es években felfedezték a veszélyességét, azóta egyetlen ismert haláleset történt.

Ha előfordul, hogy igen hevesen reagál a moz­gásra, például csalánkiütések jelennek meg a tes­tén, vagy elszédült (ami az alacsony vérnyomás jele), akkor említse ezt meg az orvosának, és ne végezzen testmozgást egyedül! Mindig legyen ön­nél egy „adrenalintól!”, és arra is figyeljen, hogy olyan személy társaságában legyen, aki tudja, hogyan kell beadni az injekciót. A kivörösödés vagy csalánkiütés első jelére azonnal hagyja abba a testmozgást, és használja az adrenalintól lat!

Az alábbi óvintézkedések segítenek csökkente­ni a terheléses anafilaxiás sokk kockázatát: evés után csak 4-6 órával kezdjen mozogni; testmoz­gás előtt ne vegyen be aszpirint vagy más nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szert, például ibuprofent; nők ne végezzenek testmozgást köz­vetlenül a menstruáció előtt vagy alatt A vizsgá­latok szerint a testmozgás előtt bevett antihisztamin is csökkenti a veszélyt ha az eredmények az asztmája rosszab­bodását jelzik, akkor ne végezzen meg­erőltető gyakorlatokat!

Asztmások kérdezték Sportolhatok, ha asztmás vagyok?

Természetesen igen! Az csupán mítosz, hogy aki aszt­más, az nem végezhet testmozgást Sajnos mégis túlsá­gosan sok asztmás gyermek marad inkább a teremben a szünetekben, ahelyett, hogy kimenne az udvarra sza­ladgálni, és azt sem engedik meg nekik, hogy részt ve­gyenek a csapatjátékokban. Pedig több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az asztmás gyerekek nem a betegségük miatt „alkalmatlanok” a sportolásra, hanem éppen azért, mert nem mozognak eleget.

Kövérség: a gyermekek körében napjainkban szinte járványos elhízás miatt pedig különösen fontos lenne, hogy az egészséges test­tömeg elérése és megtartása érdekében rendszeresen mozogjanak és egészségesen táplálkozzanak.

Amint azt ebben a cikkben is olvashatta, elegendő megfelelő módon kezelni az asztmát, és megtenni né­hány ésszerű óvintézkedést, mielőtt elindulna a pályára, és nyugodtan együtt futhat, ugrálhat és eshet a legjobbakkal, nem keli attól tartania, hogy ez káros hatással lesz az egészségére.

A terheléses asztma gyógy­szeres kezelése

Az asztmagyógyszerek legtöbbje meglehetősen hatásos a terheléses asztma esetében is. A szükséges gyógy­szer típusa és adagja több tényezőtől függ, például attól, hogy a testmozgás-e az egyedüli kiváltója az asztmájának, milyen gyakran mozog az illető, és milyen kondícióban van.

Ha ön példá­ul hetente csak néhány edzésre megy el, és csupán néha tapasztal reakciót, akkor lehet, hogy elég egy rövid hatású hörgő tágító is (vészhelyzeti gyógy­szer), amelyet a testmozgás előtt 15 perccel használva megelőzheti a tüneteket. A hatás 4-6 órán át tart – ez több mint elegendő egy alapos testmozgáshoz. Az edzés előtt használható gyógyszerek közé tartoznak a hízósejteket stabilizáló kromolin-nátrium és nedokromil-nátrium is.

Ha viszont sportol – például futó vagy kerékpáros -, akkor orvosa erélyesebb kezelést írhat elő, például tartós hatású hörgőtágítókat és inhalálható kortiko-szteroidokat.

Összefoglalás

Az asztma elleni harchoz egészséges testre van szüksége (még akkor is, ha a test­mozgás olykor rohamokat vált ki). Az a lényeg, hogy megtalálja azokat a mozgásfor­mákat és egyéb fizikai tevékenységeket, amelyekben a tünetek jelentkezése nélkül is részt tud venni, hogy az asztmája előzetes, az orvos által javasolt módon történő kezelésével felkészüljön a mozgásra, és hogy kövesse a fenti tanácsokat. ű

Ne hagyja, hogy az asztma a rendszeres edzés és az egészséges test útjába álljon! A megfelelő módon végzett testmozgás nagyon sokat javíthat az állapotán.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.