Szív- és érrendszeri betegségek

Vérnyomás mérő műszerek fajtái

A vérnyomás mérésére háromféle műszer áll rendelkezésre: a higanyszálas, az aneroid és az automata típusú. A legmegbízhatóbb a hagyományos higanyszálas készülék; az orvosi rendelőkben is ilyen van. Hátránya a laikusok számára, hogy használata némi gyakorlást (és egy fonendoszkópot) igényel, mivel mindenképpen tudni kell meghallani a szisztolés és a diasztolés értéket jelző pulzushangot.

(A fonendoszkóp beszerzése anyagilag egyébként már nem nagy teher a vérnyomásmérő készülék mellé; az egyszerűbb változatok 1500-2000 Ft-ért is kaphatók.) Az aneroid műszerek könnyebbek, kisebbek, ezért jobban hordozhatók, sajnos azonban szállítás közben könnyen megsérülnek, javíttatásuk pedig nem olcsó mulatság.

Automata vérnyomásmérő

Az automata műszerek bár nem annyira pontosak, mint a hagyományosak otthoni használatra tökéletesen megfelelnek. Alkalmazásuk könnyen elsajátítható, digitális kijelzőjük egyszerűen leolvasható, kis helyen is elférnek, ezért jól hordozhatók. Mivel azonban a rázkódásra, ütődésre érzékenyek, időnként feltétlenül hitelesíttetni kell őket erre kiváló alkalmat jelentenek például az orvosi kontrollvizsgálatok.

Mire ügyeljünk vérnyomás mérés során

Ügyelni kell továbbá minden készülék esetén arra, hogy a vérnyomásmérő mandzsettát minden egyes használat előtt jól légtelenítsük, és hogy az a lehető legjobban passzoljon a felkar kerületére. Ha a mandzsetta túl szűk, a mérés tévesen magas, ha pedig túlságosan bő, tévesen alacsony eredményt adhat.

Befolyásolja a mérési eredményt a testhelyzet, a fizikai aktivitás is, ezért a méréseket mindig fekvő helyzetben, nyugalomban kell kivitelezni, közben beszélni sem ajánlatos. Az utóbbi hatására ugyanis a szisztolés vérnyomás akár 7 Hgmm-rel is emelkedhet. A mérési eredményeket egy kis füzetben rögzíteni kell, és kontrollvizsgálat alkalmával meg kell mutatni az orvosnak.

Hányszor mérjük a vérnyomásunk?

Amint az eddig elmondottakból nyilvánvalóvá vált, az otthoni vérnyomásmérő készülék nagy segítséget jelent mind az orvos, mind a beteg számára. A rendszeres mérések alapján ellenőrizhetővé válik a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatása, könnyebben „kititrálható” azok dózisa, és nem utolsósorban a beteg is biztonságban érzi magát.

Ez a biztonság azonban csak addig tart, amíg a vérnyomásmérések valóban az egészségmegőrzést szolgálják, nem pedig az egészség és az életminőség rovására történnek indokolatlanul nagy gyakorisággal.

Vigyázat! Sokan ugyanis saját vérnyomásmérő készülékük birtokában „átesnek a ló másik oldalára”, és naponta tízszer, tizenötször is megmérik a vérnyomásukat, holott egykét mérés is elegendő volna.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.