Szívbetegség és stroke elkerülése

Aerob edzésprogram kilenc gyakorlatból

Ha szeretne kipróbálni egy otthon végezhető aerob gyakorlatsort, könnyen összeállíthatja az alábbiak alapján. Ha nem tudja mindennap valamennyi gyakorlatot beiktatni, kerítsen rájuk sort, amikor ideje engedi. Egyes gyakorlatok, például a terpeszugrás, meglehetősen nehezek, de egyszerű hajlítások és kitörések is szerepelnek a gyakorlatok között.

 1. Helyben futás. 30 másodpercig fusson helyben, a térdét fokozatosan egyre magasabbra emelve, a hasát tartsa feszesen, behúzva. Ügyeljen arra, hogy lábujjhegyre érkezzen a talajra.
 2. Hátraugrás. Guggoljon le lábujjhegyen, két tenyerével vállszélességnél valamivel szélesebben támaszkodjon meg a talajon. A hátát tartsa egyenesen, a hasát tartsa feszesen, behúzva. Páros lábbal ugorjon hátra úgy, hogy a keze maradjon a talajon, a lábait pedig nyújtsa ki fekvőtámasz-helyzetbe. Ezután ismét ugorjon vissza guggolótámaszba. Folyamatosan ugráljon előre-hátra 30 másodpercig.
 3. Medenceemelés. Behajlított lábakkal feküdjön hanyatt, a két kezét tenyérrel lefelé tegye maga mellé a talajra. A hasizmait is megfeszítve emelje fel a fene-két, amilyen magasra csak tudja, közben lélegezzen ki. Ezután ereszkedjen vissza a talajra, és közben lélegezzen be. 30 másodpercig végezze a gyakorlatot megállás nélkül.
 4. Karkörzés. Hajlítsa be mindkét karját derékszögben, és emelje őket a mellkasa elé. 15 másodpercig kerülgesse az egyik karját a másikkal a teste előtt, mintha gombolyítana, majd végezze ugyanezt az ellenkező irányban 15 másodpercig.
 5. Terpeszugrás. Ugorjon fel a levegőbe, közben a lábát és a karját emelje fel kétoldalt. Guggolásba érkezzen vissza, és ebből a helyzetből ugorjon fel újra. 30 másodpercig ismételje folyamatosan az ugrásokat. Problémás térdízületekkel hagyja ki ezt a gyakorlatot.
 6. Kilépés Oldalra. Összezárt lábakkal álljon egyenesen, a kezét tegye csípőre. Lépjen ki oldalra a jobb lábával, majd a ballal lépjen a jobb mellé. Ezután a bal lábával lépjen vissza a kiindulási helyre, és a jobbal zárjon mellé. 30 másodpercig ismételje folyamatosan a gyakorlatot.
 7. Kitörés, Egyenes állásban vegyen mély lélegzetet, lépjen egy nagyot előre, és a térdét behajlítva ereszkedjen le. A lábszára és a combja 90 fokos szöget zárjon be, a térd ne kerüljön a boka elé. Fújja ki a levegőt, és térjen vissza a kiinduló helyzetbe. Váltott lábbal 30 másodpercig ismételje a gyakorlatot.
 8. Oldalra ugrálás. Álljon egyenesen, összezárt lábbal, és képzeljen maga elé egy Öntől elfelé futó vonalat a padlón. Összezárt lábakkal, enyhén behajlított térddel ugorja át a képzeletbeli vonalat jobbra, majd balra. 30 másodpercig végezze a gyakorlatot.
 9. Mellizomerősítés. Álljon szembe a fallal, körülbelül karnyújtásnyira. A két tenyerét vállmagasságban, vállszélességnél kicsit szélesebben helyezze a falra. Lélegezzen be, közben a karját behajlítva, teljes testével dőljön a fal felé. A hasát feszítse meg, a háta legyen egyenes. Tolja vissza magát a kiindulási helyzetbe, közben fújja ki a levegőt. 30 másodpercig végezze folyamatosan a gyakorlatot.

Erősítő gyakorlatok

Az izomerősítő gyakorlatok a legalkalmasabbak hosszú távon a testzsír csökkentésére. Ezekhez csupán néhány olcsón beszerezhető eszközre van szükség: súlyzókra,

Ffitneszlabdára és egy szivacsszőnyegre.

Hát- és vállizmok

 1. Tárogatás. Üljön egy fitneszlabdára vagy egy szék szélére, a talpa legyen a talajon. Mindkét kezébe fogjon súlyzót, és egyenes háttal dőljön előre, a mellkasa kb. 7-14 cm-re közelítsen a térdéhez, a karját lógassa le kétoldalt. Zárja a lapockáit, és mindkét kezét emelje fel oldalt vízszintesig. Tartsa meg, majd lassan eressze vissza a súlyzókat a lábfeje mellé. Ismételje meg tízszer a gyakorlatot.
 2. Evezés előrehajolva. Álljon vállszélességű terpeszbe egyenes háttal, enyhén behajlított térddel. Mindkét kezébe fogjon súlyzót, és egyenes háttal, derékból hajoljon előre kb. 90 fokban. Engedje le a karját, a tenyere nézzen hátrafelé. Zárja a lapockáit, és behajlított könyökkel emelje fel a súlyzókat a teste két oldalán, mintha evezőt húzna. Tartsa meg, majd térjen vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételje meg tízszer a gyakorlatot.

Mellizmok és tricepsz

 1. Fekvőtámasz fitneszlabdával. Egy fitneszlabdát helyezzen a fal mellé, majd térdeljen le elé. A két tenyerét vállszélességben helyezze a labdára. A térdével addig csússzon hátrafelé, amíg a teste a fejétől a térdéig egyenes vonalba nem kerül. Karját behajlítva, egyenes háttal ereszkedjen le a labda felé. A hasát igyekezzen behúzva tartani (a köldökét a gerince felé közelítve). Addig ereszkedjen, amíg a könyöke egy vonalba nem kerül a vállával. Ezután nyomja vissza magát. Ismételje meg tízszer a gyakorlatot.
 2. Tricepszerősítés hátraemeléssel. Behajlított lábbal üljön egy fitneszlabdára, a két talpa a talajon legyen. Fogja meg a súlyzókat, és hajlítsa be derékszögben a karját, a könyökét tartsa a törzse mellett. Kicsit hajoljon előre, a hasát tartsa behúzva, majd nyújtsa ki hátrafelé a karját. Tartsa meg, majd térjen vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételje meg tízszer a gyakorlatot.

Törzsizmok

 1. Csípőmelés. Behajlított lábakkal feküdjön a bal oldalára, és támaszkodjon fel a behajlított bal karjára. Az alkarja előrenézzen. Csípőjével emelkedjen el a talajtól. Nyomja felfelé magát, amíg a felsőteste a csípőjétől a válláig egyenes vonalat nem alkot. A jobb kezét tegye csípőre. Tartsa meg 5-15 másodpercig, majd ereszkedjen vissza, és ismételje meg a gyakorlatot a másik oldalra. Törekedjen arra, hogy idővel mindkét oldalon 30-60 másodpercig tartsa meg az emelést.
 2. Lebegő fekvőtámasz. Feküdjön hasra, és emelkedjen fel az alkarjára támaszkodva. A két könyöke vállszélességben, a tenyere a talajon legyen, hasát tartsa behúzva. Emelkedjen el a talajtól, a teste egyenes vonalban legyen, csak a karjára és a lábujjaira támaszkodjon. Tartsa meg 10-20 másodpercig, majd ereszkedjen vissza. Ismételje meg háromszor a gyakorlatot.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.