Szív- és érrendszeri betegségek

Elektromos kardioverzió – Pitvarfibrilláció esetén

Azokban az esetekben, amelyekben a pitvarfibrilláció vészesen alacsony vérnyomással, leromlott pumpafunkcióval vagy komoly mellkasi fájdalommal jár, és/vagy a gyógyszeres terápia hatástalannak bizonyul, sürgősségi vagy tervezett elektromos kardioverzió segítségével lehetőség van a szinuszritmus helyreállítására.

Az elektromos kardioverzió lévén meg lehetősen kellemetlen, sőt kifejezetten fájdalmas beavatkozás teljes anesztézia alatt (vagyis altatásban) történik. A beteg kb. fél órát tölt öntudatlan állapotban, amely idő alatt defibrillátor segítségével megkísérlik a szívet elektromos sokk segítségével „kiütni” addigi abnormális tevékenységéből és visszaállítani élettani működésébe. (A Vészhelyzetben látottakkal ellentétben a dolog azért valamivel humánusabb; kezdetnek jóval, kisebb energiákkal próbálkoznak, így az eszméletlen beteg nem „ugrál” félpercenként a magasba az asztalon.)

Beleegyező nyilatkozat, mibe is?

Az egészségügyi intézmények orvosai ellen kezdeményezett peres eljárások elképesztő emelkedésének köszönhetően ma már egyre több diagnosztikai vagy terápiás beavatkozás elvégzéséhez szükséges a beteg a beteg döntés vagy cselekvőképtelensége esetén a hozzátartozó írásos beleegyezése. Ezzel a beteg felhatalmazza orvosát, hogy rajta az adott beavatkozást elvégezze, és elismeri, hogy azt tájékozottan, a lehetséges szövődmények és kockázati tényezők ismeretében teszi.

A beleegyező nyilatkozat nem mentesíti az orvost az esetleges műhiba esetén történő felelősségre vonástól, de az előre nem látható, gondossággal, lelkiismerettel és a szakma szabályainak betartásával ki nem védhető események felelősségének viselésétől igen. Mert azért ne feledjük, az orvos nem Isten, garantálni a sikert nem tudja, csak igyekezhet érte megtenni mindent.

A defibrillátor egyik elektródját a mellcsont jobb oldalán, a másikat a hónalj vonalában helyezik el, majd 25 J-től indulva maximum 360 J-ig lépésenként energiát közölnek a szívvel, igyekezve megtalálni a lehető legkisebb, de már hatásos értéket.

Vigyázni kell a betegre!

A beavatkozás során maguknak a személyzet tagjainak is vigyázniuk kell, hogy ne érjenek a beteghez vagy az ágyhoz, számukra ugyanis altatás nélkül egy véletlen áramütés egy lórúgással lehet egyenértékű. (Nem egy tapasztalatlan vagy túlbuzgó nővér és orvostanhallgató tudna mesélni az élményről.)

Az elektromos sokkot hányszor lehet ismételni?

Az elektromos sokkot kétszer háromszor lehet ismételni, ha a kardioverzió három próbálkozásra sem sikerül, nem folytatják tovább a beteget warfarin és antiaritmiás szer szedésére állítják vissza, és esetleg egy későbbi időpontban megismétlik az elektromos kardioverziót.

A kardioverziónak létezik egy harmadik, invazív módja is, amelynek során az egyik alsó végtagi vénán át elektródot vezetnek a szív belsejébe, és belülről sokkolják azt. Ezt az eljárást azonban szinte kivétel nélkül a panaszoktól szenvedő, tüneteket mutató, ám a gyógyszeres és a külső kardioverzióra nem reagáló betegek számára tartják fenn.

Az elektromos kardioverzió lehetséges mellékhatásai és szövődményei

Gyakori, kellemetlen mellékhatás a defibrillátor okozta felületes égés és viszketés, amely azonban néhány napon belül nyomtalanul elmúlik.

Nagyon kis valószínűséggel ugyan, de bekövetkezhet a beavatkozás alatt a szisztolé, vagyis szívmegállás is, ami azonban defibrillációs és gyógyszeres felkészültség mellett kisebb veszélyt jelent, mint ha az utcán történik. Szintén nagyon csekély a valószínűsége, de számolni kell agyi embólia kialakulásával, amely a pitvar falához tapadt apró vérrögök keringésbe jutásával hozható összefüggésbe. Az utóbbi valószínűségét hivatott tovább csökkenteni, hogy kardioverzió csak a pitvarfibrilláció kezdetét követő 48 órán belül végezhető; ha ezt túlhaladták, már csak előzetes véralvadás gátlást követően van rá mód.

Mindezeken túlmenően a kockázatot elsődlegesen a beteg általános állapota és az egyéb kockázati tényezők jelenléte vagy hiánya befolyásolja. Nyilvánvaló, hogy egy kilencvenöt éves, cukorbeteg, vese és szívelégtelen, idős hölgy nagyobb rizikót vállal, amikor kardioverziónak veti alá magát, mint egy ötvenéves, egyebekben egészséges sportos úriember.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.