Tanácsok az egészséges szívért

6 szám, amely megmentheti az életet – Szívbarát tippek!

Hogyan követjük pénzügyeink alakulását? Több száz olyan szám van, amelyet figyelni kell, s ha képzett szakemberek vagyunk, a legtöbbjüket szinte napi rendszerességgel kell figyelnünk. A legtöbb ember számára azonban néhány szám is elég a „pénzügyi egészség” felmérésére: az összes tartozásnak, a teljes vagyonnak, a havi jövedelemnek és a befektetések hozamának jelzőszámai.

Ugyanez érvényes testünk egészségére is!

Számos értéket követhetnénk nyomon szinte mániákusan, és ha orvosok volnánk, elvárnánk az egyik napról a másikra végbemenő apró változásokról szóló jelentést is. A legtöbbünknek azonban néhány szám is elárulja a lényeget egészségünkről, ha hosszabb időn át rendszeresen figyelemmel kísérjük őket.

Melyek a legfontosabb mutatók?

Ha megkérdeznénk száz orvost, száz különböző választ kapnánk erre a kérdésre! Ez meglepőnek látszik, ám sem a kormányok, sem a nagyobb egészségügyi szervezetek nem tettek még közzé útmutatást arra vonatkozóan, hogy az emberek milyen adatok alapján kísérhetik figyelemmel a legjobban egészségi állapotukat.

Ha azonban valóban a kezünkbe szeretnénk venni az ellenőrzést szívünk és egészségünk felett, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy mely értékek adják a legmegbízhatóbb és legátfogóbb képet egészségi állapotunkról.

Számos megbeszélést folytattunk orvos szakértőkkel, míg végül kiválasztottuk azt a hat értéket, amely jó képet ad arról, milyen is a „harci helyzet” szívünk hat fő ellenségével. Ezek a könnyen megállapítható jelzőszámok fontos tájékoztatást adnak szívünk egészségi állapotáról, ezért minden felelősen gondolkozó felnőttnek ismernie kellene a rá vonatkozó értékeket.

A szükséges adatok közül hármat magunk is könnyen megmérhetünk – csupán mérőszalagra, ceruzára és másodperceket is jelző órára van hozzá szükség -, a többi pedig egyszerű orvosi vizsgálattal állapítható meg. Írjuk fel magunknak ezt a hat értéket, s rendszeresen kövessük nyomon alakulásukat! Együttesen rengeteget elmondanak szívünk egészségéről és arról is, hogyan haladunk a Napi 30 perc program teljesítésével.

Napi kalóriaszükséglet

 • HOGYAN ELLENŐRIZZÜK? Ebben a programban nincs szükségünk kalóriatáblázatra ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban: nem eszünk túl sokat. A lényeg inkább az, hogy tartsunk ki a programban ajánlott sokféle étel mellett, és ügyeljünk a megfelelő nagyságú adagokra.
 • MILYEN GYAKRAN ELLENŐRIZZÜK?A program első két hetében minden adagot ellenőrizzünk. Ezután is figyeljünk oda az elfogyasztott mennyiségre, és minden héten legyen egy olyan nap, amikor nagyon gondosan igyekszünk kimérni az adagokat.
 • MIÉRT FONTOS? Könnyű dolog túl sokat enni, és ha megeszünk eggyel több szelet sajtot itt, meg még egy adag húst ott, vagy egy zacskó chipset „csak most az egyszer”, a sok kis többlet könnyen súlygyarapodáshoz vezethet.

1. NAPI KALÓRIASZÜKSÉGLET: Tudjuk, mennyit kell ennünk!

Ez olyan szám, amely – ha ügyelünk rá – nagyban befolyásolhatja egészségünket. Csak kevesen tudják pontosan, mennyi kalóriára is van szükségük – pedig könnyen kiszámítható a napi kalóriaszükséglet, ha a kilogrammban vett testsúlyt megszorozzuk – az aktivitási szinttől függően – 28-33-mai.

Mennyit is eszünk valójában?

Sokan szinte egész nap majszolgatnak, és észre sem veszik, milyen sok táplálékot vesznek így magukhoz. Az esetek döntő részében sokkal többet eszünk a szükségesnél.

Egy tökéletes világban pontosan annyit ennénk, amennyi a testünk üzemanyaggal való ellátásához szükséges. Ha biztonságos fogyásra törekednénk, napi 500 kalóriával (kcal) ennénk kevesebbet a szükségesnél. Valójában azonban sokan 100-1000 kcal-val is többet fogyasztunk el a kelleténél – minden áldott nap.

Az egészségünk érdekében létfontosságú, hogy meghatározzuk és elfogadjuk napi táplálékszükségletünket és azt is, hogy túllépjük-e, vagy sem. Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy a túl sok evés hízáshoz vezet, és a túlsúly felszedése az egyik legrosszabb dolog, amit a szívünk kárára megtehetünk. Valamivel kevésbé kézenfekvő az az ok, hogy aki túl sok kalóriát fogyaszt, az rendszerint egészségtelen ételeket (is) eszik, amelyeknek jóval magasabb a kalóriatartalma a természetes állapotú élelmiszerekénél, mivel jellemzően sok cukrot vagy zsiradékot tartalmaznak.

A kalóriaszámlálással bíbelődni azonban nem a legjobb módszer arra, hogy a táplálékbevitelt összhangba hozzuk szervezetünk energiaigényével. Sokkal célszerűbb megváltoztatni a fogyasztott ételek típusát. Szinte lehetetlen túl sok kalóriát bevinni, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Ráadásul a nyers terményekben gazdag étrenddel sok vitaminhoz, ásványi anyaghoz, antioxidánshoz és egyéb, az egészséghez nélkülözhetetlen anyaghoz is juthatunk.

A nők többségének 2000 kcal-nál kevesebb is elegendő a jó egészséghez; a férfiaknak átlagosan 2550 kcal-ra van szükségük. Ez nagyjából a következőképpen oszlik meg: 3-400 kcal reggelire, 5-600 kcal ebédre, 6-700 kcal vacsorára, továbbá napi két-háromszori „nassolás”, alkalmanként 1-200 kcal-val.

A napi kalóriaigény azonban nem állandó érték, hanem idővel változhat

Ha többet mozgunk, betegségből vagy sérülésből lábadozunk, vagy stresszes időszakot élünk át, szervezetünknek több tápanyagra lehet szüksége. Aki viszont fogyott, annak valószínűleg kevesebb energia kell szervezete fenntartásához, mint régen. Az anyagcsere hatékonyságáról még nem is beszéltünk – egyesek ugyanis jóval hatékonyabban használják fel a bevitt kalóriamennyiséget, mint mások.

Mindebből az a fontos, hogy a felnőtteknek tisztában kell lenniük azzal, mennyi táplálékra van szükségük naponta az optimális egészséghez, energiához és testsúlyhoz. A számon tartásra a kalóriamennyiség meghatározása volna a legpontosabb módszer, csakhogy a marhasültre nincs rányomtatva a kalóriatartalma, és különben is, ki akarja az egész életét azzal tölteni, hogy minden egyes falat kalóriatartalmát kiszámolja és nyilvántartja?

A legjobb módszernek a vizuális megítélést ajánljuk. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk, mit ér – például – egy szelet kenyér vagy egy közepes alma. A Napi 30 perc programban ismertetett, gondosan meghatározott kalóriatartalmú ételek is segítenek célunk elérésében. Nincs más dolgunk, mint a szükségleteinkhez igazítani őket.

A napi kalóriaigény … nem állandó érték, idővel változhat!

2. DERÉKBŐSÉG Hatékony módszer a testzsír ellenőrzésére

Mindazon módszerek közül, amelyekkel ellenőrizhetjük, hogy testsúlyunk hatással van-e szívünk egészségére, a derékbőség mérése az egyik legjobb. Még pontosabb eredményt ad a derék- és a csípőbőség aránya, amelyet úgy számíthatunk ki, ha a derekunk legkeskenyebb részén mért körkerületet elosztjuk a csípőnk legszélesebb részén mért körkerülettel. Ha az arány nagyobb,1 mint 0,90 (férfiaknál) vagy 0,85 (nőknél), az hastáji elhízást jelent, és metabolikus szindrómára utalhat.

Ne feledjük: a zsírsejtek nem egyszerűen tárolóedények a test által el nem égetett kalóriák számára. Amikor a zsír a hasi tájékra – a belső szervekbe és azok köré – rakódik le, a zsírsejtekből gyulladáskeltő vegyületek és étvágyat fokozó fehérjék szabadulnak fel. Végeredményként a szívroham kockázata jelentősen megnő, ahogy a gyulladás felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

Megnő az inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma kockázata is, mivel a gyulladáskeltő anyagok megzavarják a máj és az izomsejtek működését. Rendellenesen fog működni a természetes étvágyszabályozó rendszer is, így nagyobb lesz a túlzott evésnek és a még több hasi zsír lerakódásának kockázata.

A hasüregben lerakódott zsír mennyiségének felbecsülésére az a legjobb módszer, ha mérőszalaggal megmérjük a derékbőségünket. Nőknél az egészségi kockázat 80 cm felett kezd nőni, s 90 cm felett már súlyos a veszély. A férfiaknál 95 cm felett van ok aggodalomra, 100 cm felett pedig már komoly nehézségekre lehet számítani.

Derékbőség

 • HOGYAN ELLENŐRIZZÜK? Tekerjünk mérőszalagot a hasunk köré a köldöknél vagy annak közelében. Tartsuk feszesen, de ne húzzuk meg – és a hasunkat se húzzuk be, hiszen senki más nem fogja megtudni, mekkora értéket mérünk.
 • MILYEN GYAKRAN ELLENŐRIZZÜK? Megjegyzés nőknek: lehetőleg ne mérjünk a menstruációt megelőző héten, illetve alatta, mivel ilyenkor a vízvisszatartás miatta hasunk nagyobb lehet, és így hamis értéket kaphatunk.
 • MIÉRT FONTOS? Rendszeres ellenőrzéssel figyelemmel kísérhetjük a Napi 30 perc programmal elért haladást és hasi zsírpárnáink „elolvadását”. Arra is jó lesz, hogy ha véletlenül megbotlunk, vissza tudjunk térni a helyes útra.

3. LDL-ek és HDL-ek

A koleszterinszint fontos

Itt két számot kell figyelemmel kísérni, de ugyanabban a kategóriában. Nem elég csupán az össz-koleszterinszintet ismerni, azt is tudnunk kell, mennyi van vérünkben az „ártalmas” LDL-ekből és a „jó” HDL-ekből. Ha elkérjük orvosunktól vérvizsgálati eredményeinket, azon valószínűleg külön pontban szerepel ez a két fajta, és talán az összkoleszterin és a HDL arányát is feltüntetik (TC:HDL). A HDL és az LDL értékét, valamint az arányszámot is jegyezzük fel magunknak!

Az a jó, ha összkoleszterinszintünk 4 mmol/1 alatt van (illetve 3 mmol/1 alatt annak, aki szívbeteg vagy cukorbeteg), LDL-szintünk pedig alacsonyabb 2,5 mmol/l-nél (illetve 2 mmol/l-nél annak, akinek már volt szívbetegsége). Az egészséges HDL-szint 1,3 mmol/1 vagy magasabb.

4. VÉRNYOMÁS Az artériák egészségének jele

A vérnyomás – vagyis az, hogy milyen erővel nyomja a vér az artériák falát – természetes módon is változik a nap folyamán. Akinek ez az értéke állandóan magas, annak magas vérnyomása van, ami növeli az érelmeszesedés, a szívbetegség és a szélütés kockázatát.

A 140/90 Hgmm vagy magasabb vérnyomásértéket kell kifejezetten magasnak tekinteni, de már a 120/80 és 139/89 Hgmm közötti vérnyomás is enyhén emelkedett, és meg kell tenni az első lépéseket a magas vérnyomás kialakulásának elkerülésére.

LDL-ek és HDL-ek

 • HOGYAN ELLENŐRIZZÜK? 8-12 órányi koplalás után kell vérvételre menni. A szakorvosi mérés sokkal megbízhatóbb, mint az otthon is használható koleszterinteszt, amely ráadásul az LDL- és a HDL-szintet sem különbözteti meg.
 • MILYEN GYAKRAN ELLENŐRIZTESSÜK? Ha az összkoleszterinszintünk magasabb, mint 6-6,5 mmol/1, és orvosunk életmódbeli változtatásokat javasol, gyógyszeres kezelést is ajánlhat, és rendszeres felülvizsgálatra visszahívhat
 • MIÉRT FONTOS? Az LDL- és HDL-szint a szívroham kockázatának kimutatására leginkább alkalmas mérőszámok közé A rendszeres felülvizsgálatok révén felismerhetők a trendek (például az LDL-szint egyre nő, a HDLszint pedig egyre csökken), így lehetőségünk lesz arra, hogy megelőzzük a problémákat, mielőtt még azok kialakulnának.

Vérnyomás

 • HOGYAN ELLENŐRIZZÜK? Számos rendelőintézetben külön vérnyomásmérő rendelés működik, ahol szakképzett ápolónő fogadja a pá Ma már sokfelé vásárolhatunk házi vérnyomásmérő készüléket is, és a vizsgálatok szerint azok, akik otthon is rendszeresen mérik a vérnyomásukat, sok esetben jobban ügyelnek annak megfelelő szinten tartására. Az otthoni mérés azonban nem helyettesítheti az orvos által elvégzett rendszeres méréseket.
 • MILYEN GYAKRAN ELLENŐRIZZÜK? Erről kérjük ki orvosunk véleményét Egyébként pedig akárhányszor elmegyünk a háziorvos rendelőjébe, kérhetjük a vérnyomásmérést
 • MIÉRT FONTOS? A vérnyomás rendszeres mérésével korán felismerhetők a problémák, s ilyenkor még életmód-változtatással is hatékonyan kezelhető a magas vérnyomás.

5. TRIGLICERIDEK Még egy zsír, amelyre ügyelni kell

A trigliceridek az étellel elfogyasztott zsírokból és szénhidrátokból képződnek, hogy az energia ilyen formában raktározódjon a zsírsejtekben. A zsírszövetből azután trigliceridek szabadulnak fel, ha a szervezetnek az étkezések között többletenergiára van szüksége. A vérben mindig van valamennyi triglicerid, ám ha magas a szintje, az koszorúér-betegséget okozhat – különösen nőknél.

Azoknak az esetében, akiknek a trigliceridszintje magas, a HDL-szintje pedig alacsony, megnőhet az inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázata. Normálisnak a 2,0 mmol/1 alatti trigliceridszint számít; a 2,0 feletti érték magas, a 4,5 feletti pedig nagyon magas.

Trigliceridek

 • HOGYAN ELLENŐRIZZÜK? A triglicerid szintet általában ugyanabból a vérmintából határozzák meg, amelyből a koleszterinszintet.
 • MILYEN GYAKRAN ELLENŐRIZZÜK? Orvosunk mondja majd meg, milyen gyakran kell ellenőriztetni a trigliceridszintet – ha a jelenlegi érték normális, akkor évenként egyszer is elég, míg magas szint esetén akár háromhavonta szükséges lehet.
 • MIÉRT FONTOS? A rendszeres trigliceridszint-ellenőrzés azért fontos, mert a magas érték idejében figyelmeztethet a szívet fenyegető veszélyekre.A pulzus (más szóval szívfrekvencia) azt mutatja meg, hányat ver a szív egy perc alatt. A nyugalmi pulzus rendszeres (mindjárt az ébredés utáni) mérésével megállapítható, hogy testmozgásprogramunk erősíti-e a szívet.[brbr]Normális nyugalmi pulzusnak a percenként 60-90 összehúzódás számít. Az edzett emberek pulzusa alacsonyabb, mivel szívizmaik jó formában vannak. Ha azonban nem mozgunk rendszeresen, s a szívfrekvenciánk mégis alacsonyabb a normálisnál, jeleznünk kell orvosunknak, mivel a jelenség szívbetegségre utalhat!

6. Pulzusszám! Erős-e a szívünk?

A pulzus azt mutatja meg, hányat ver a szív egy perc alatt.

Reggeli pulzusszám

 • HOGYAN ELLENŐRIZZÜK? A pulzust a csuklón vagy a nyakon a legkönnyebb kitapintani, ahol nagyobb artéria fut a bőr közelében. Nyomjuk rá mutató- és középső ujjunkat a másik csuklónk alsó részére, amíg megérezzük a pulzus lüktetését. A nyakon az ádámcsutka két oldalánál, a légcső melletti kis mélyedésekbe kell nyomni az ujjat (egy időben csak az egyik oldalon szabad mérni, mert az arra érzékenyek a kétoldali artéria egyszerre való lenyomásától el is ájulhatnak). Számoljuk a lüktetéseket 15 mp-en át, majd a kapott értéket szorozzuk meg néggyel, s megtudjuk a percenkénti pulzusszámot.
 • MILYEN GYAKRAN ELLENŐRIZZÜK? Havonta egyszer, reggel, még mielőtt kikelnénk az ágyból. Edzésprogramunk hatékonyságának ellenőrzéséhez mérjük meg a pulzusunkat közvetlenül a testmozgás után, s figyeljük meg, mennyi idő alatt áll vissza a normális nyugalmi szívritmus. Ez az idő rövidül, ahogy egyre edzettebbé válunk.
 • MIÉRT FONTOS? Megmutatja, hogy az edzés erősebbé tette-e a szívünket: ha igen, pulzusunk az egészséges tartományba kerül.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.