Veszélyes vagy biztonságos

Orrcseppek, orrsprayk mennyire egészségesek?

Folyik, viszket, csiklandoz vagy eldugult az orrunk? A nátha, illetve az allergia jellemző tünete hatékonyan orvosolható a re­cept nélkül kapható érösszehúzó orrcseppek-kel és -spraykkel, amelyek gyors – de csak átmeneti – enyhülést adnak.

Vannak más megoldások is. Az orvos által felírt orrcseppek tartósan megszabadíthatnak az allergiás náthától. A gyógyszert nem tar­talmazó, csak sóoldatot permetező sprayk újranedvesítik a száraz, meleg szobában ki­száradt orrnyálkahártyát, csakúgy, mint az orrgélek. A tünetek egy kis gőz beszippantásával (inhalálással) is enyhíthetők.

Miért jó még a spray?

A kutatók egyre újabb gyógyszerkészítményeket fejlesztenek ki spray formá­jában, mivel az hatékonyab­ban és gyorsabban juttatja a szervezetbe a hatóanya­got, mint a tabletták vagy az injekciók. Más célra kifej­lesztett készítmények:

  • migrénellenes szer spray-változata, amely a tablet­tánál gyorsabban enyhíti a fejfájást,
  • az angina kezelésére hasz­nálható nitroglicerinspray,
  • egy olyan gyógyszer, amely megakadályozza az ágybavizelést,
  • meghűlés súlyosságát enyhítő készítmény.

Melyik a megfelelő?

A nátha – az orrjáratok szöveteinek és vér­edényeinek gyulladása – bárkinél előfordul, ha meghűl vagy ha a környezetében sok a pollen és az egyéb allergén. Az érösszehúzódást kiváltó orrcseppek és -sprayk hatására a légutak átmenetileg kitisztulnak, és könnyebben lélegezhetünk.

Ha azonban három napnál hosszabb ideig használunk ilyen orrcseppet, a szöveteink már csak annak hatóanyagával lesznek képe­sek megakadályozni az erek kitágulását. Amikor abbahagyjuk az orr csepp használatát, az erek kitágulnak, és az orrunk újra eldugul. Az orrcseppek emellett elfedhetik az orrmel­léküreg- gyulladás tüneteit is, amely már anti­biotikumos kezelést igényel.

A recept nélkül kapható orrcseppek és -sprayk többféle hatóanyagot tartalmazhat­nak, pl. xylometazolint, oxymetazolont vagy fenilephrint. Ezek gyorsabban enyhítik a nát­hás tüneteket, mint a szájon át bevitt gyógy­szerek, amelyeknek különféle mellékhatásaik (pl. álmatlanság, szájszárazság, magas vér­nyomás és szapora pulzus) is lehetnek.

A vényköteles kortikoszteroid-tartalmú orrsprayket általában csak allergiás betegek­nek írják fel. Ha megfelelő módon használják őket, akkor biztonságosak, de lehetnek mel­lékhatásaik is: orrvérzés, fejfájás, émelygés, égető vagy szúró érzés az orrban, valamint szédülés. A hatás nem azonnali, néhány napi kezelés szükséges a maximális hatékonyság eléréséhez. Az érösszehúzást előidéző szerek­kel szemben e sprayk használatának abbaha­gyásakor nem erősödnek fel a nátha tünetei.

A recept nélkül kapható sóoldatot tartal­mazó spray nagyon jót tehet a vérzésre hajlamos, kiszáradt orr járatoknak. Egy másik hatékony módszer a nátha és az allergia tüne­teinek enyhítésére az, ha naponta két-három alkalommal 10-15 percen át inhalálunk egy­szerű gőzzel. Léteznek szájra és orra illeszke­dő maszkkal ellátott inhalálókészülékek, de az is elég, ha egy kerámiaedénybe forrásban lévő vizet öntünk, fölé hajolunk, a fejünkre törülközőt terítünk, és legalább 10 percen át mélyen belélegezzük a gőzt. (Soha ne inhaláljunk a tűzhely fölött, mert meggyul­ladhat a törülköző!) Adhatunk a vízhez mentaleveleket vagy néhány csepp menta-, eukaliptuszolajat.

Repüljünk tiszta orral!

Ha repülőgépre kell ülnünk, miközben meg­hűléses vagy allergiás tüneteink vannak, vagy ha a nyomásváltozások miatt meg szokott fájdulni a fülünk, használjunk az orrot kidu­gító orrcseppet vagy -sprayt 20 perccel a fel­szállás előtt, majd újból, az ereszkedés meg­kezdése előtt (20-60 perccel leszállás előtt).

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.