Magasvérnyomás kezelése

Mit nevezünk alacsony vérnyomásnak?

Az alacsony vérnyomás (hipotenzió) azt jelenti, hogy a szisztolés vérnyomás alacsonyabb 100 Hgmm-nél, a diasztolés vérnyomás pedig 70 Hgmm-nél.

Meg kell jegyeznünk, hogy jelentős véleménykülönbségek is vannak az alacsony vérnyomás megítélésében. Van olyan nézet, amely a 90/50 Hgmm-es vérnyomást is egészségesnek tartja, elsősorban fiatal nők esetében. Mások viszont ezt már olyan súlyos állapotnak tekintik, amit gyógyszeresen kezelni kell. Alkalmasint mindkét vélemény helyes attól füg­gően, hogy milyen fajú, nemű és életkorú egyénekről van szó.

Melyik veszélyesebb: az alacsony vérnyomás vagy a magas vérnyomás?

Az alacsony vérnyomású egyénnek az ala­csony vérnyomás, a magas vérnyomású egyénnek pedig a magas vérnyo­más a veszélyes!

Súlyos következményekkel járhat a magas vérnyomásbetegségben szenvedőkön fellépő hipotenzió. Iyen helyzet alakulhat ki az antihipertenzív gyógyszerek túladagolásakor. Az időskorú hipertóniások 30-40%-ában előfordul súlyos othostatikus hipotenzió. Ilyenkor nemcsak a vérkeringés át­meneti zavarának a következményeivel kell számolni, hanem az elesésekből adódó sérülésekkel is. Ezért megfelelő tanácsokkal kell ellátni a beteget az elesések lehető megelőzése céljából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.