Tanácsok az egészséges szívért

Jóga – pár egyszerű gyakorlat, mely erősebbé tesz!

Álljunk fel! Tényleg álljunk fel! Vegyünk mély lélegzetet, és nyújtózkodjunk az ég felé, amilyen magasra csak tudunk. Ezután lassan fújjuk ki a levegőt, s ahogy a tüdőnk kiürül, karunkat két­oldalt széles mozdulattal leengedve hajoljunk mélyen előre. Most megint szívjuk be a levegőt, és lassan, egyenletes mozdulattal egyenesedjünk fel, miközben karunkat a testünk mellett tartjuk. Ugye, kellemes érzés volt?

Összhangban a belső énnel

Amit most tettünk, az egy kis kóstoló volt a jóga egyszerű tudományából, amelynek lényege a test mozgatása és az elme ezzel egy időben való ki­ürítése.

A hagyományos keleti orvoslás gyakran alkal­maz a jógához hasonló holisztikus módszereket az elme és a test együttes kezelésére. A szanszkrit eredetű jóga szó egyébként „egyesülést” jelent, és a belső énnel való egységre vagy egyesülésre utal. A jógának több változata is van, amelyek közül Nyugaton a hathajóga a legelterjedtebb. Ez a mód­szer testi gyakorlatokat és pózokat (ászanákat) egyesít a légzési technikákkal (pránájama) ésa meditációval. Célja a tökéletes testi és szellemi egészség, boldogság és nyugalom elérése.

Ha már elszántuk magunkat

Miután belekóstoltunk a jógába, könnyen lehet, hogy kedvet kaptunk egy tanfolyam elvégzésé­hez. Ha több időt tőlünk vele, a kedvező hatások is jelentősebbek lesznek. A Napüdvözlés erősít, fokozza a hajlékonyságot és megnyugtat. Ha még ez sem volna elég, találhatunk a jógára vo­natkozó további információkat is: vehetünk vagy kölcsönözhetünk jógakönyveket, -magazinokat, -videókat és -DVD-ket, beiratkozhatunk a helyi sport-, illetve fitneszklub jógatanfolyamára, és persze az interneten is rengeteg leírást találunk.

A jóga lelkes hívei közé tartozik például Madonna, GeriHaliwell és Sting – valamint renge­teg tanár, szerelő, politikus, tudós, orvos, szakács… és több ezer hozzánk hasonló ember.

Vannak, akik csak az izomtónus és az edzettség javítása céljából jógáznak. Ám legalább egy évtizednyi orvosi kutatás igazolja, hogy ez az évezredes hagyományokkal rendelkező – és mos­tanában divatos – test-és-elmekezelés enyhítheti a krónikus betegségek, így a rák, az ízületi gyulladás és a szívbetegség tüneteit. Indiában végzett vizsgá­latokból az is kiderült, hogy egészséges önkénte­seknél a rendszeres jógázás javítja a szív teljesít­ményét és a szívritmus alkalmazkodóképességét, cukorbetegeknél pedig még a vércukorszint szinten tartásában is segít.

Visszafordított betegségek

Valószínűleg dr. Dean Ornish, a kaliforniai Preventív Gyógyászati Kutatóintézet nemzetközi hírű szívbetegség-kutatója volt az első nyugati orvos, aki a helyes étrend és a rendszeres testmoz­gás mellett a jógát is a szívbarát életmód központi elemei közé sorolta.

Dr. Ornish 1990-ben 48 olyan férfival és nővel kezdett vizsgálatot, akiknek korábban már volt koszorúér-betegségük. 28 alanyát életmód-változ­tatásra kérte fel, amelynek keretében jógáztak, csoportterápiára jártak, és igen zsírszegény, vege­táriánus étrenden éltek. A többiek a megszokott orvosi ellátásban részesültek, ám életmódjukat nem változtatták meg.

Az eredmények: egy év elteltével az életmód-változtató kísérle­ti csoport tagjainak artériái tisztábbak és rugalma­sabbak voltak, ami azt jelezte, hogy szívbetegsé­gük gyakorlatilag visszahúzódóban volt, miközben a kontrollcsoport tagjainál folytatódott az artériák beszűkülése és elmerevedése.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.