Panaszok és kezelésük

Ismétlődő igénybevételből eredő sérülések kezelése

Az ismétlődő igénybevételből eredő sérülést főként olyan munkák okozzák, ame­lyek során kicsi, ismétlődő feladatokat vagy mozgásokat kell végrehajtani, mint például gépelés egy klaviatúrán. A vázizomrendszert különösen a nyak, a váll, a karok és kezek vonatkozásában érinti. A csukló ínhüvelygyulladása gépeléssel vagy szövegszerkesztéssel áll összefüggésben, ez a leggyakoribb ismétlődő igény­bevételből eredő sérülés.

A megfelelő munkakörnyezet (bútorok) segíthet a káro­sodás megelőzésében a hát és a kezek megfelelő pozícióban és a lehető leglazább állapotban tartásával. Az ismétlődő igénybevételből származó sérülés fájdalmas lehet, és végső soron valamely végtag működésképtelenné válásához vezethet.

 A mozgások változatossága nagyon fontos: munka közben néha be kell hajlítani az ujjakat, kinyújtani a karokat és nagy, hátrafelé irányuló vállkörzéseket kell vé­gezni. Rendszeresen felegyenesedve, sétálással szünetet kell tartani és a karok feszültségét kimozgatni. Ki kell nyújtani az ujjakat és össze kell nyomni a tenye­reket. Az állapot korai felismerése és kezelése elengedhetetlen, mivel az ismétlő­dő igénybevételből származó károsodás gyakran nem visszafordítható.

Pihentessük és jegeljük a problémát!

A kezdeti kezelés során az érintett területet nem szabad mozgatni, és el kell ke­rülni a kiváltó tevékenységet. A vállat azonban mozgatni kell, mert „befagyhat”. Az érintett terület 15—20 perces jegelése gyakran segít.

Mozgásra fel!

Testmozgás vagy fizikoterápia hatására megerősödhetnek a környező inak, és meg lehet előzni, hogy az ismétlődő túlerőltetéses sérülés újból kialakuljon. Ergodinamikus testhelyzeteket kell megtanulni, hogy elkerüljük a jövőbeli meg­erőltetést. A vízterápia a fizioterápia egyik különösen hatásos formája lehet. Az életmódbeli változtatások segíthetnek az általános fizikai erőnlét javításában.

Jó tudni! Nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket (például ibuprofent) gyakran használnak fájdalomcsillapításra. Lidokainnal együtt a sérült ín terü­letére beadott szteroidinjekciók is jelentősen enyhíthetik a fájdalmat.

Étrend-kiegészítők

Napi 1 gramm gyömbérgyökér vagy kb. 4 gramm halolaj is csökkentheti a gyul­ladást.

A műtéti beavatkozás hogyan segíthet?

Krónikus fájdalom esetén segíthetnek a műtéti beavatkozások, azonban nem mindig eredményesek. Az eredmény magától a sérüléstől és az érintett testterü­lettől függ. Krónikus fájdalom fennállásakor sínekre, gyógyászati segédeszkö­zökre lehet szükség, valamint segíthet az ultrahangkezelés.

Együnk gyógynövényeket!

A Du Huo Ji Shen Wan pilula (összetevői: szőrös angyalgyökér, Taxillus chinensis szára, gumiszilkéreg, Achy-ranthes bidentata gyökere, nagylevelű tárnicsgyökér, Poria cocos termőtest, fahéjkéreg, Saposhnikovia diva-ricata gyökere, Codonopsis pilosula gyökere, szecsuáni medvegyökér gyökér­törzse; kurkumagyökér, kínai an­gelikagyökér és gyökértörzs illatos bazsarózsagyökér, előkezelt enyves kuszagyűszűgyökér, szedésével lehet erősíte­ni a lágy szöveteket és megakadályozni az ilyen sérülések/károsodások kiújulását. A már fennálló fájdalom kezelésére ki lehet próbálni a Yuan Hu Suo Zhi Tong Pian vagy a Shan Qi Shen Pian pilulákat.

Akupunktúrás kezelés

Az akupunktúrás kezelés nem csupán a fájdalom enyhítésében segít, de a sé­rült szövetek gyógyulását is támogatja, valamint a károsodott szövetek erősíté­sével a kiújulást megakadályozza. Az akupunktúra igen hatékony az ismétlődő igénybevételből eredő sérülések kezelésében. Szakvéleményért tapasztalt aku­punktúrás terapeutához kell fordulni. Rendszerint 12 kezelési alkalomból álló terápiát kapnak a betegek, ami kezdetben heti egy-két kezeléssel indul. Aj avu­lást az ilyen alkalmakkor értékeli a terapeuta.

Jegyezzük meg! A sérülés környékén elhelyezkedő akupontokra kell nyomást gyakorolni. Rend­szerint minden ilyen pontra egy-két percig tartó nyomást kell alkalmazni.

Együnk friss zöldséget és gyümölcsöket!

Friss zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó kiegyensúlyozott étrendre van szükség, mint például a körte, a tőzegáfonya, a fekete áfonya és a banán. A mungóbab, a vörösbab, a bambuszrügy és a porcsin fogyasztása szintén ajánlott.

Figyeljünk oda a táplálkozásra!

Kerüljük a gyulladást fokozó ételeket, ez nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. Fogyasszunk gyulladáscsökkentő hatással rendelkező ételeket, például mély­tengeri halakat, amelyek gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, úgynevezett omega-3-zsírsavakban.

Ezeket eredetileg az egészséges szívműködést támogató hatásáért tartották nagy becsben, de mára már köztudott, hogy az omega-3-zsírsavak hatékony gyulladásgátlók is. Minden halban van omega-3-zsírsav, de a hideg vízben élő fajták, mint a lazac, a tengeri sügér, a tonhal, a pisztráng és a makréla különösen nagy mennyiségben tartalmaznak ilyen hasz­nos zsírsavakat.

Az ananász bromelaint tartalmaz, erről a hatékony enzimről azt tartják, hogy az izmokban és a szövetekben gyulladásgátló hatást képes ki­fejteni.

A bromelain lebontja a fibrint, a vérrögök kialakulásában szerepet ját­szó fehérjét. (A vérrögök akadályozhatják a keringést, és hátráltatják a szöve­tek megfelelő anyagcseréjét.) Gátolja bizonyos olyan anyagok termelődését is, amelyek duzzanatot és fájdalmat okoznak. Az alma és hagyma gazdag kvercetinben. (A kvercetin bizonyítottan gyulladásgátló tulajdonságú, segít ízületi gyulladások és izomgyulladások mérséklésében.)

Használjunk gyulladásgátló hatású fűszereket, például kurkumát és gyömbért, és igyunk naponta legalább 8 pohár vizet, hogy kimossa a szervezetből azokat a felesleges anyagokat és anyagcsere-termékeket, amelyek gyulladást idéznek elő és lassítják a gyógyulá­si folyamatokat. A teljes kiőrlésű gabona, friss gyümölcs és zöldségek a legfon­tosabbak, amelyek az izmok gyógyulási folyamatához minden szükséges táp­anyagot biztosítanak.

Mi a helyzet az étrend-kiegészítőkkel?

A proteolitikus enzimek (proteázok) lebontanak olyan fehérjéket is, amelyek a gyulladásos folyamatban játszanak szerepet. Vegyünk be étkezések között három tablettát vagy kapszulát. A C-vitamin a kötőszövetek képződéséhez és a szabad gyökök semlegesítéséhez szükséges. Esszenciális zsírsavak, például a lenmagban és halolajban található zsírsavak mérséklik a gyulladást és elősegí­tik a szövetgyógyulást. Szedjünk 5 g halolajat naponta vagy 1-2 evőkanál len­magolajat! Fogyasszunk 400 mg glükózamin-szulfátot naponta, hogy ellássuk a szervezetet az ízületi szalagok és inak felépítéséhez szükséges nyersanyaggal.

Javítsunk a testtartásunkon!

A jó testtartás nélkülözhetetlen a megelőzésben

A természet a testet nem arra szánta, hogy hosszú ideig üljön, és a billentyűzet fölött leszorított fejjel gyengítse nyakizmait. A legjobb pozíció gépelésre: teli talppal a földön, bordák középen a medence felett, a fej egyensúlyban a gerinc csúcsán úgy, hogy a fül, a váll és csípő egy vonalban legyen. Ne felejtsünk el rendszeresen szünetet tartani. A kényelmetlen és rossz testtartású ülőhelyzet statikus megterheléssel jár (mozdulatlan pozíció, miközben az izmok feszülnek), és ez nem egészséges a testnek. A legjobb, ha az ülőmunkát váltogatjuk pihenéssel és nyújtózással.

Gyömbér

A gyömbér gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal enyhíti a fájdal­mat. Szedjünk naponta háromszor 100-200 mg-ot tartalmazó kivonatot tablet­ta formájában. Fél-háromnegyed teáskanál frissen porított gyömbér is fogyaszt­ható négyóránként, naponta legfeljebb háromszor. Igyunk naponta néhány csésze gyömbérteát. A gyömbértea kapható filteres kiszerelésben, készíthetjük úgy is, hogy fél teáskanál reszelt gyömbérgyökeret áztatunk 2,5 liter nagyon for­ró vízben 5-10 percig. Ezt a mennyiséget leforrázva egy csésze tea körülbelül 250 mg gyömbért tartalmaz.

Gyömbérsör

Egy másik lehetőség, hogy elfogyasztunk kb. 2,5 liter gyömbérsört a nap folyamán több részletben, ez megközelítőleg 1 gramm gyömbért tartalmaz. Győződjünk meg róla, hogy a választott termék valóban gyömbérből készült. A gyömbér kapható kristályosított formában is, ebből fo­gyasszunk naponta körülbelül 500 mg-ot! Terhesség alatt ne szedjünk napi négyszer 250 mg gyömbérnél többet anélkül, hogy szülészorvossal konzul­tálnánk.

A bromelain szintén természe­tes gyulladásgátló; szedjünk naponta háromszor 500 mg-ot, étkezések között. Erős gyulladáscsillapító hatásáért fo­gyasszunk naponta háromszor 1500 mg tömjénfakészítményt (Boswellia serrata), de győződjünk meg arról, hogy a termék valóban tartalmaz-e 60-65% boswell-savat.

Az árnikaolaj csökkenti a duzza­natot és a fájdalmat; a sérült területen naponta kétszer alkalmazható. A fehérfűzfa (Salix alba) kérge természetes fájdalomcsillapító, mellékhatások nél­kül – a vény nélkül kapható acetilszalicilsav-tartalmúakkal ellentétben. Szedjünk naponta 30-60 mg szalicint tartalmazó kivonatot.

A komoly, visszatérő tünetekkel inkább keressünk szakmai segítséget. A felso­rolt tanácsok segíthetnek a probléma könnyebb viselésében.

A jóga jótékony hatása az izmainkra

Bizonyított, hogy a jóga jótékony hatással van az izmok állapotára, továbbá a stressz kezelésében is segít. Mivel a stressz és a nyomás a tünetek megjelené­sét okozhatják, a rendszeres jóga mind a fizikai, mind a szellemi kimerültség kezelésére jótékony hatással lehet.

Testtartás a munkahelyen – Te odafigyelsz rá?

A testtartás fontos szerepet játszik a munkavégzés során, különösen akkor, ha hosszú ideig kell számítógép előtt dolgozni. A munkahely beállításai, mint pél­dául az asztal és a szék egymáshoz viszonyított magassága, a hát és a lábtá­masz mind fontosak ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni, és így a maxi­málisan gép előtt tölthető idő kellemesebben teljen.

  • Árnika: A fájdalom enyhíthető árnikakivonatot tartalmazó kenőccsel, krémmel, vagy a növény tinktúrájával végzett helyi kezeléssel. A hegyi árnika (Arnica montana) virágzatának tinktúráját vízzel vagy kamillateával legalább há­romszorosára hígítsuk, mert a hígítatlan árnikatinktúra helyi irritációt, bőr­gyulladást okozhat. A növény virágzatának 2 grammjából 1 dl vízzel készült forrázatát borogatásként alkalmazhatjuk a gyulladt ízület kezelésére. Az árnikaborogatás előtt 5 percig alkalmazott jeges borogatás gyorsan csillapítja a fájdalmat. A virágzatból olajos kivonat házilag is készíthető: 1 rész növé­nyi nyersanyagot 5 rész olajjal keverjünk össze, majd néhány órás áztatás után szűrjük le.
  • Árnikakészítményt csak ép bőrön használjunk, mert sérült bőrrel érintkezve nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergia. Azoknál, akik már allergiásak az árnikával egy növénycsaládba (fészekvirágzatúak) tartozó növényre (pl. kamillára), nagyobb a túlérzékenység kockázata.
  • Illóolajok: Egyes növények illóolajai a vérkeringés lokális fokozásával, közvetett módon csökkentik a fájdalmat. Az illóolajok önmagukban, de egymással kombinálva is felhasználhatók. A lucfenyő (Picea abies), az eukaliptusz (Eu-calyptus globulus), az erdeifenyő (Pinus sylvestris), a borsosmenta, a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja kenőcsök, krémek, olajos bedörzsölök formájában alkalmazható, de a fájdalmas területre cseppentett, majd bedörzsölt néhány csepp illóolaj is csillapítja a panaszokat. Elővigyázatosságból ne használjunk illóolajokat kisgyermekek kezelésére, mert egyes olajok bőrirritációt vagy légzési nehézsé­get okozhatnak. Ugyanilyen célra kámfor is használható. A kámfort alacsony koncentrációban (1-10%) tartalmazó kenőcsök rövid ideig biztonságosan al­kalmazhatóak, de ritkán bőrirritációt vagy ekcémát okozhatnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.