Szív- és érrendszeri betegségek

A mozgás és a vérnyomás

A mozgásfajták közül az elsősorban izomfeszítéssel járó (ún. izometriás) tréning aktuálisan hirtelen emelheti a vérnyomást Az iz­mok összehúzódásával járó ciklikus mozgások, pl. futás, kerékpározás, csak nagy erőfeszítések esetén emelik mérsékelten a vérnyomást, az ilyen fizikai tréning azonban vérnyomáscsökkentő hatású lehet, sőt megelőzheti a magasvérnyomás-betegség kialakulását.

A fizikai aktivi­tás során felszabaduló értágító anyagok hatására értágulat következik be, ami csökkentheti a vérnyomást. A trenírozott ember pulzusszáma is alacsonyabb, a magas pulzusszám viszont hipertóniára hajlamosít.

A vérnyomás célértékei

Nagy kockázat estén az elérendő vérnyomásérték 140/90 Hgmm, cukorbetegség vagy az említett négyesfogat, a metabolikus szindró­ma esetén még szigorúbb, 130/80 Hgmm, sőt vesebetegség jelenlé­tekor még alacsonyabb, 125/75 Hgmm.

A hipertónia jelentősége olyan mértékű, hogy ha valakinek – akár minden más rizikófaktor nélkül is-extrém magas (180/1 10 Hgmm) a vérnyomása, az önma­gában nagy kockázatot jelent. Ilyenkor intenzíven kell kezelni nem­csak a vérnyomást, hanem a koleszterin-, testsúly- és vércukorelté­réseket is. Gyógyszeres kezelés javasolt akkor is, ha minden nem gyógyszeres kezelést megpróbáltunk már, de a vérnyomás mégis 150/90 Hgmm felett maradt.

A gyógyszerrel történő vérnyomáscsökkentés orvosi feladat

Az or­vos mintegy 10 gyógyszercsoportból és sok száz készítményből vá­laszthatja ki a megfelelő szert, figyelembe véve többek között a Magyar Hypertonia Társaság kezelési irányelveit. A gyógyszerválasztást általá­ban nem csak a vérnyomás mértéke határozza meg, hanem az is, hogy a beteg milyen kockázati csoportba sorolható, milyen társbetegségek, speciális állapotok állnak fent egyidejűleg.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek a csökkentés mértékében ugyan nem különböznek lénye­gesen egymástól, de abban igen, hogy milyen kedvező vagy ked­vezőtlen hatásaik, mellékhatásaik vannak pl. az anyagcserére, a vérzsí­rokra, a vércukorértékre. A kezelésben újabban a kombinált kezelés mindinkább előtérbe kerül, tehát a betegek egy része nemcsak egy, ha­nem több gyógyszerre is számíthat.

Számos vizsgálat történt vérnyomáscsökkentő szerekkel

Egyértel­mű, hogy pl. ha hipertóniás, stroke-os betegek diasztolés vérnyomását 5-6 Hgmm-rel csökkentjük, akkor az ismételt stroke rizikóját mintegy 42%-kal lehet csökkenteni. Szívinfarktusra ez már kevéssé igaz, egyes vizsgálatok szerint mintegy 16%-os kockázatcsökkenésre számítha­tunk. Ugyanakkor a magas vérnyomás csökkentésének többek között a veseműködésre, szívelégtelenségre, szívritmuszavarokra is egyértelmű kedvező hatása van.

Gyógyszerek hatásai

Ahogy a statinok nemcsak a koleszterinszintet csökkentik, hanem érelmesze­sedést gátló hatásuk is van, hasonlót fedeztek fel egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél, elsősorban az ún. ACE-gátlóknál. A ramipril hatóanyagú szer a HOPE-vizsgálatban a vérnyomás csökkentésen túl jelentősen csökkentette a az infarktus és a stroke, sőt az újonnan keletkező cukorbetegség gyakoriságát is.

Ezután néhány más hasonló gyógyszer ilyen kedvező hatását is kimutatták. Van olyan vérnyomáscsökkentő – doxasozin hatóanyag-tartalmú – szer is, amelynek kedvező hatása van nemcsak a szénhidrát-, hanem a lipidháztartásra is. Ugyanakkor viszont bizonyos más vérnyomáscsökkentő szerek éppen kedvezőtlenül hathatnak pl. a cukorbetegségre.

A fenti kedvező hatások, mellékhatások alapján megállapodás szüle­tett arról is, hogy prevenciós, tehát megelőzési céllal is adjunk bizonyos vérnyomáscsökkentő szereket, akár még normális vérnyomás esetén is. így került a javaslatba pl. minden szív- és érrendszeri betegségben szenvedőnek ún. ACE-gátló – esetleg hasonló hatású ún. angitenzinreceptor-blokkolószer preventív adása, amely javaslat a gyógyszerek alkalmazási előiratába is bekerült.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.