Sav-bázis egyensúly

Eddzük a testünket – Mindenképpen elsőbbséget élvez a mozgás!

Nemcsak a táplálkozással befolyásoljuk sav-bázis egyensúlyunkat, hanem a mozgással is, méghozzá nagyon jelentős mértékben. Manapság számos munkát ülve végeznek, és az autó miatt már a gyerekek számára sem magától értetődő, hogy eleget mozogjanak a hétköznapokban.

Erősítsük mozgással a puffer-rendszereket!

Rendszeres mozgással hosszú távon támogatjuk testünket a savak leépítésében, és sokat teszünk a jó közérzetünkért is – nemcsak a testiért, hanem a lelkiért is. A mozgáshiány viszont savasítóan hat, mivel kiaknázatlanul elsatnyulnak a test fontos savtalanító mechanizmusai.

Erősödnek a csontok

A csontok terhelése a csontszerkezet megszilárdítására ösztönző ingert jelent. Gyarapodik a csontanyag és regenerálódni tud a csontváz mint pufferrendszer. Különösen jótékony hatású mozgásforma a túrázás, a séta, de az erőedzés is, mivel ilyenkor a testnek tartania kell a saját súlyát.

A bőr tökéletesen eleget tud tenni pufferfiinkciójának

Az intenzív testmozgás során izzadság termelődik. A bőr, amely felületét tekintve a legnagyobb szervünk, izzadás útján meg tudja szabadítani a testet a felesleges savaktól. Tehát fontos, hogy rendszeresen megizzadjunk, mert ez az egészségünket szolgálja.

A veséknek előnyös a több folyadék

A mozgás, a sport és az izzadságtermelés fokozza a folyadékigényt. Fontos, hogy igyunk sportolás közben, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékot. Sportolás közben javul a vesék vérellátása, ennek köszönhetően nő a szűrési teljesítményük is, és a nagyobb mennyiségű folyadék jobban át is mossa veséinket.

viz-vese
Igyunk sokat, hogy veséinknek jót tegyünk vele!

Fokozódó béltevékenység

A testmozgás a belek tevékenységét is támogatja, melyek a bélfalak izomzatának mozgatásával szállítják tovább a táplálékmasszát. Bélrenyheség vagy székrekedés esetén viszont még több sav képződik a táplálékmasszában.

A tüdő jobban eleget tud tenni puffer- és oxigénellátófunkciójának

A tüdőn keresztül savakat lélegzünk ki. A mozgás és a friss levegőn végzett mély légzés kedvez ennek a savtalanítási stratégiának, ugyanakkor növelik a vér oxigénszintjét is, ami az egész szervezet előnyére válik.

A máj fokozza méregtelenítő tevékenységét

A mozgás javítja minden szervünk vérellátását. A máj, a mi erőművünk, amely fontos szerepet játszik a test méregtelenítésében, tevékenységének fokozására használja az erőteljesebb véráramot.

A szövetek szép rugalmasak maradnak

Krónikus túlsavasodás esetén a test szabályozási rendszere nem tud kiválasztani minden savat. Ezért valahol el kell raktározni őket. A savak elsősorban a kötőszövetben vagy az izomzatban tárolódnak. A kemény, fájó izmok savfeleslegre utalnak. Kíméletes, de rendszeres edzéssel és masszázzsal megakadályozhatjuk azt, hogy az izomrostok kemény kötőszövetté alakuljanak át.

A mozgás jótékony hatásai:

A sport és a rendszeres mozgás nemcsak a testünkre és annak savpuffereire hat pozitívan, hanem a kedélyállapotunkra és a szellemünkre is. A lélekre két szempontból is balzsamként hat a mozgás: egyrészt a test sportolás közben endorfinokat szabadít fel, melyeket találóan „boldogsághormonoknak” is neveznek. Másrészt a sport sok pozitív élményt közvetít, például közösség részének érezhetjük magunkat, úrrá lehetünk félelmeinken, örömmel tölthet el saját teljesítményünk, javul a testérzetünk és a mozgás eltereli a figyelmet a gondjainkról és a stresszről.

A megfelelő sportág kiválasztása

Ha még nincs kedvenc sportunk, próbáljuk ki nyugodtan, miben leljük örömünket. Mert ha a dolog nem okoz örömet, csak kínszenvedés lesz az egész – és ez által megint csak savasítaná a testünket. Könnyebb ismerősökkel vagy barátokkal elkezdeni az edzést, mert így kölcsönösen motiválni tudjuk egymást. A kerékpározás, a gyaloglás, az úszás, a vízi aerobic, a terep gyaloglás, a ritmikus gimnasztika vagy a tánc kezelők számára is ideális mozgásformák, mert az egyéni teljesítőképességhez lehet igazítani őket.

Sportok
Válasszunk megfelelő sportot, melyben örömünket leljük.

A helyes adag

Ha eddig nem sokat mozogtunk, első lelkesedésünkben semmiképp nem szabad túlzásba vinnünk a dolgot. Sokkal ésszerűbb a rendszeres edzés. Az alapszabály a következő: amíg sportolás közben még beszélgetni tudunk (tudnánk) és utána lihegés nélkül, érthetően ki tudunk mondani egész mondatokat, addig nem terheltük túl magunkat. Így megkíméljük magunkat a kellemetlen izomláztól.

Mozgás a hétköznapokban – Mindig jó!

Valószínűleg nem minden nap tudunk időt szakítani a sportolásra és a friss levegőn végzett mozgásra. Ám akkor sem kell lemondanunk a mozgásról, ha szűkre szabott az időnk – elég alkalom van rá a hétköznapokban – egészen mellékesen, időráfordítás nélkül.

Ideális mozgásformák kezdőknek

Az alábbiakban következzék néhány sportág, melyek élvezetesek, kellemesen ellazítanak és sok szempontból pozitívan hatnak testre és lélekre.

Sportágak melyek pozitívan hatnak:

  • A gyaloglás tökéletesen jó arra, hogy hozzászoktasson minket a mozgásközpontú élethez. Mindenki számára megfelelő mozgásforma és jobban kíméli az ízületeket, mint a kocogás.
  • A terepgyaloglás a gyaloglás és a sífutás előnyeit egyesíti. Nem csak a lábat és a feneket edzi – a bothasználat miatt megdolgoztatja a kar, a váll és a mellkas izomzatát is.
  • A kerékpározás ízületkímélő és nagyon pihentető sportág.
  • Az úszás egyaránt lehet pihentető és kimerítő. Kíméli az ízületeket és erősíti a gyakran elhanyagolt váll- és karizomzatot.
  • Az aquaerobic vízben folytatott aerobicot jelent; intenzívebb, mint a „hagyományos” vízi gimnasztika: serkenti a vérkeringést, a víz ellenállásának köszönhetően erősíti az izomzatot és növeli az állóképességet is.
  • A ritmikus gimnasztika joggal divatos: a tanfolyamok rendkívül szórakoztatóak és adott esetben minden táncos mozgásforma alapját képezik.

A háztartás mint edzésterep

Nem feltétlenül kell mindig körbegyalogolnunk a parkot: a házban vagy a kertijén elvégzendő teendők szintén kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy külön időráfordítás nélkül megmozgassuk tagjainkat, mivel amúgy is mozgással járnak. Ezen kívül így talán megint élvezetünket leljük majd az unalmas tevékenységekben, vagyis két legyet üthetünk egy csapásra!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.