Babaápolás

DHA – Az okosok babák tápszere?

Amikor a tápszergyártó cégek már-már azt hiszik, ennél jobban képtelenség le­másolni az anyatej összetételét, jön egy újabb felfedezés, és mehetnek vissza a vegykonyhába. A legutóbbi kutatások az anyatejben található fontos omega-3 zsírsavak, a dekozahexaénsav (DHA) és az arachidonsav (ARA) jelentőségére hív­ták fel a figyelmet.

Egy nagy port felvert tudományos felfedezés szerint a fenti táp­anyagok fontos szerepet játszanak a szel­lemi képességek és a látás fejlődésében, illetve sarkalatos szerepük van az agymű­ködésben.

Kimutatták, hogy az agyban és a re­tinában a DHA-ARA beépülésének üte­me a magzati élet utolsó harmada (a mag­zat ekkor kap zsírsavakat a placentán át) és másfél éves kor között a leggyorsabb – nem véletlenül, hiszen ez az a periódus, amikor az agy a legnagyobb mértékben növekszik. Az elégséges DHA-ARA-felvétel rendkívüli előnyét máris sikerült kimutatni; az intelligenciára és egyéb adottságokra gyakorolt – széles körben feltételezett – közvetlen jótékony hatás egyelőre csak elmélet, az igazolás még hátravan.

Koraszülöttek rosszabbul járnak!

Az időre született csecsemők a mé­hen belüli életük során felhalmozott mennyiségben, utólagos pótlás nélkül is rendelkeznek ezekkel a fontos zsír­savakkal. Sőt a jelek szerint szervezetük az eddigi tápszerekben található zsírból is képes előállítani egy keveset (de néhány vizsgálat szerint nem annyit, amennyire agyuk és látásuk optimális fejlő­déséhez szükség lenne). A koraszülött csecsemők, akik a magzati élet utolsó harmadától részben vagy teljesen elestek, és így zsírsavtartalékokkal sem rendel­keznek, ebből a szempontból is rosszab­bul járnak.

Annak érdekében, hogy a szüksé­ges DHA- és ARA-mennyiséghez min­den csecsemő hozzájuthasson, az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőr­ző Hivatal (FDA) engedélyezte a fenti anyagokkal dúsított tápszerek előállítá­sát.

Bár az új szabályt korábban is be lehetett volna vezetni, hiszen a WHO 1994 óta ezt javasolja, és Európával együtt világszerte több mint hatvan országban évek óta zsírsavval dúsított tápszer áll a szülők rendelkezésére. Im­már az amerikai szülők számára is nyit­va áll ez a gyermek szempontjából is ésszerű választási lehetőség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.