Veszélyes vagy biztonságos

Mire ügyeljünk antibiotikum szedésekor?

Volt idő, amikor egy egyszerű fertőzés miatt is elveszíthette valaki egy végtagját vagy akár az életét. A mai orvosok már száznál is többfajta antibiotikummal képesek fölvenni a harcot a legkülönfélébb baktériumok ellen. Sajnos azonban olyan sokat használtuk már ezeket a szereket, hogy a kórokozók alkalmazkodni kezdtek hozzájuk, s egyes törzseik immár ellenállóvá váltak. Pedig sok esetben nem is az antibiotikumok jelentik a legjobb megoldást.

Kell-e antibiotikumot szedni nátha vagy influenza esetén?

NEM Ilyenkor nem segíte­nek, és a túl gyakori szedés hozzájárul egy súlyos köz­egészségügyi problémához, a rezisztens baktériumok kialakulásához.

A náthát és az influenzát víru­sok okozzák. Az antibiotiku­mok csak a baktériumokat ölik meg, a vírusok ellen hatás­talanok. Szedésük nem enyhíti a nátha vagy az influenza tüne­teit, és a betegség időtartamát sem rövidíti le.

Előfordulhat az is, hogy an­tibiotikum szedése miatt rosszabbul érzi magát, émelygést, hasmenés tapasztal. Ennél is nagyobb baj, hogy túlzásba vitt használatuk egyre fokozza az antibiotikum-re­zisztenciát: a kórokozók ellen­állóvá válnak bizonyos anti­biotikumokkal szemben. Több vizsgálat is igazolta, hogy azon gyerekek szervezetéből mutathatók ki a legnagyobb való­színűséggel penicillinrezisztens, tüdőgyulladást okozó baktéri­umok, akiknek a lakóhelyén az orvosok a leggyakrabban írnak föl antibiotikumokat.

Okozhatnak az anti­biotikumok hüvely­gombát?

IGEN Ezek a szerek a szer­vezetben élő „jó” baktériu­mokat is elpusztítják, s ezzel a nőket fogékonyabbá teszik bizonyos kellemetlen fertőzé­sekkel szemben.

Az antibiotikumok szedése megszabadít a bakteriális fer­tőzésektől, de a gyógyulásnak ára lehet. Az antibakteriális szerek ugyanis nem válogat­nak, így sajnos a kedvező hatá­sú baktériumokat is elpusztít­ják, például azokat, amelyek a hüvelyben élnek és meggátol­ják, hogy ott túlságosan el­szaporodjon a gombafertőzést okozó Candida albicans.

Sok más tényező járulhat a hüvelygombásodás­hoz, például a hüvelyöblítés, a fogamzásgátló tabletták sze­dése, a cukorbetegség, a ter­hesség és a stressz is. Az orvo­sok azonban már az 1950-es évek óta tudják, hogy az anti­biotikumokat szedő nők eseté­ben nagyobb valószínűséggel alakul ki hüvelygombásodás, amelyet azután viszketés, égető érzés, közösülés közben jelent­kező fájdalom és fehéres színű folyás jelez. Ha a hüvelygom­básodásra fogékony nőknek antibiotikumot kell szedniük, ajánlatos egyidejűleg gomba­ellenes gyógyszert is bevenniük.

Jó tanács: Egyes vizsgálatok (de nem mind) azt sugallják, hogy az élőflórás joghurtot fogyasztó nők védetté válhatnak a hü­velygombásodással szemben. Az alternatív gyógyászattal foglalkozók is javasolják a probiotikumok – kapszulában bevehető hasznos baktériu­mok – szedését antibiotikum­kúrák idején. A hüvelygomba­fertőzés megelőzésére használja a Lactobacillus rhamnosus GR-1, az L. acido­philus vagy az L.fermentum RC-14 jelű törzseket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.