Veszélyes vagy biztonságos

Érzéstelenítés, altatás biztonságos?

Mit szólnánk hozzá, ha a fogorvos érzés­telenítés nélkül akarná betömni a fogunkat, vagy altatás nélkül végeznének el rajtunk egy bonyolult szívműtétet? Nem valami kellemes gondolat. A gyógyszerek széles körét felhasználó anesztéziának köszön­hetően a fájdalom mintegy varázsütésre eltűnik az orvosi beavatkozások során.

Az érzéstelenítés különböző fajtái

Bár sokféle gyógyszert (vagy ezek kombiná­cióját) alkalmaznak érzéstelenítés céljára, alapvetően négyféle eljárás létezik:

  • Helyi (lokális) érzéstelenítés egy kis terü­let elzsibbasztására valamely kisebb sebé­szeti beavatkozás/fogászati kezelés során.
  • Regionális érzéstelenítés teljes idegcsopor­tok vagy régiók fájdalmának blokkolására, ami különösen hasznos szüléskor.
  • Ellenőrzött érzéstelenítés, nem sebészeti orvosi beavatkozások kellemetlenségeinek enyhítésére, vagy a helyi érzéstelenítés kiegészítéseként, fájdalomcsillapítók és a beteget elkábító gyógyszerek segítségével.
  • Altatás, amelyet hosszú és bonyolult sebé­szeti beavatkozások során alkalmaznak.

A beteg öntudatlan, és az egész test fájda­lomreakciói blokkolva vannak. Az anesztézia szót hallva legtöbben alta­tásra gondolnak. De ahogy az orvosi beavat­kozások egyszerűsödnek – és egyre több kezelés ambulánsán végezhető -, az altatást egyre inkább felváltják a kevésbé kockázatos helyi érzéstelenítési eljárások.

Számos orvosi beavatkozás esetén a beteg választhat a különböző érzéstelenítési mód­szerek között. Más esetekben a felhasználásra kerülő gyógyszerek vagy maga a beavatkozás határozza meg az alkalmazott érzéstelenítés módját. Az orvos számításba veszi a beteg ál­talános egészségi állapotát, ill. más szempon­tokat is, pl. a beteg fájdalomtűrő képességét.

Teljesen biztonságos eljárás

Amerikai statisztikák szerint az elmúlt né­hány évtizedben az érzéstelenítés és altatás valamennyi formája által okozott halálesetek száma nagymértékben csökkent. 1970-ben 4500 betegből 1 halt meg az anesztézia követ­keztében, míg ma ez a szám 400 000-ből 1. Az elmúlt 10 évben az altatás okozta halálese­tek száma 95%-kal csökkent.

Ez a javulás a biztonságosabb, gyorsabb hatású szereknek és a fejlettebb altatógépek­nek köszönhető, amelyek folyamatosan figye­lik az altatott beteg légzését, agyműködését és vére oxigénszintjét. Az élettani paraméterek gondos mérésével a komoly problémák szin­te teljesen kiküszöbölhetők.

Felkészülés az „alámerülésre”

A komplikációk csökkentése érdekében a se­bészeti beavatkozás előtt az aneszteziológus kikérdezi a beteget. Ez kiterjed a korábbi betegségekre, a receptre felírt vagy anélkül szedett gyógyszerekre, az esetlegesen fennálló túlérzékenységre (különös tekintettel a gyógyszerallergiára),

a beteg vagy családtagjainak korábbi aneszté­ziával kapcsolatos tapasztalataira, fennálló egészségügyi problémákra (pl. asztmára) és az olyan életmódbeli szokásokra, mint a do­hányzás, az italfogyasztás és az élénkítőszerek szedése. Létfontosságú, hogy a beteg őszintén beszéljen az altatóorvossal.

Jegyezzük meg: Az altatás sok betegben félelmet kelt, pedig valójá­ban biztonságos. A bizton­ságot növeli, ha a műtét előtt és után beszélünk az aneszteziológussal.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.