Veszélyes vagy biztonságos

Gyógynövények előnyös és káros tulajdonságai – Mikor jó, ami természetes?

Hogyan lehet valami egyszerre ősrégi és vadonatúj? A gyógynövényekből ké­szült orvosságokat évezredek óta használják világszerte, ma mégis újdonságként kezelik.

A fitotékákban és a gyógyszertárakban egyre nagyobb számban sorakozó gyógynö­vénykészítmények jelzik a növekvő igényt, hogy a szintetikus gyógyszerek mellett vagy helyett természetesebb (és olcsóbb) termékek közül választhassunk. De pusztán az, hogy egy anyagot természetesnek hívnak, nem je­lenti azt, hogy nem lehet éppoly veszélyes, mint egy hagyományos gyógyszer. Tehát óva­tosan vásároljuk és szedjük ezeket a szereket.

Mikor jó, ami természetes?

A gyógynövényekből készült orvosságok eny­hébb panaszok, ill. betegségek esetén a leg­hatékonyabbak. Egy csésze kamillatea segít megnyugtatni a gyomrunkat vagy megszün­tetni a menstruációs görcsöket, egy kevés Aloe vera zselé pedig enyhítheti az enyhébb égési sérüléseket. Ám egyes gyógynövények képesek komolyabb rendellenességeket is gyógyítani, pl. keringési betegségeket vagy depressziót. Íme néhány a legnépszerűbb gyógynövények közül.

 • Páfrányfenyő. A páfrányfenyő leveleinek kivonata olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek tágítják az ereket, javítják a kerin­gést és gátolják a vérrögképződést. A páfrányfenyő-kivonatot az emlékezetvesztés egyes típusaira, szédülésre, fülzúgásra és keringési problémákra alkalmazzák. A vizsgálatok szerint idős embereknél, ill. az Alzheimer-kór korai szakaszában javít­hatja az emlékező- és koncentrálóképessé­get. Más véralvadásgátlókkal együtt csak orvosi utasításra szedhető.
 • Orbáncfű. Ezt a gyógynövényt széles kör­ben alkalmazzák a depresszió kezelésére. Nem ismert, hogy miként fejti ki hatását, de a kutatók feltételezik, hogy közvetett módon növeli a szerotonin szintjét.
 • A szerotonin olyan agyi vegyület, amely­ből a depressziósoknak rendszerint túl kevés van. Csak enyhe vagy közepes mértékű depresszió kezelésére alkalmas, és csak orvosi ellenőrzés mellett.
 • Kasvirág. Erősíti az immunrendszert és véd a bakteriális, vírusos és gombás fertő­zések ellen. Mellékhatásai ritkán vannak, de mivel befolyásolhatja az immunrend­szert, ne alkalmazzuk komoly betegség vagy autoimmun rendellenesség, pl. mul­tiplex szklerózis, reumás ízületi gyulladás vagy bőrfarkas esetén.
 • Macskagyökér. A növény nyugtató hatása évszázadok óta ismert. Azért használják az álmatlanság kezelésére, mert a receptre kapható altatókkal szemben nem vált ki hozzászokást. Segíthet elaludni, sőt javít­hatja az alvás minőségét is. Gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai, de ne szedjük hagyományos nyugtatókkal együtt.
 • Őszi margitvirág. Levele csökkentheti a migrén gyakoriságát és intenzitását, továbbá csillapíthatja az ezzel járó hányingert és hányást. A leghatékonyabb készít­mény kiválasztása azonban veszélyes lehet: még a keres­kedelmi forgalomban kapható termékek minősége is nagyon változó. Először beszéljünk az orvossal.

Gyógynövények és a törvény

A gyógynövénykészítmények engedélyezését és forgalmazását európai uniós direktívákban rögzí­tették, amelyek szabályozzák a növé­nyi eredetű gyógyszerek és a gyógy­növénykészítmények besorolását, a termékek bevizsgálását és engedélye­zését, kereskedelmét és reklámozását.

Vigyázat: veszélyes gyógynövények!

Míg egyes gyógynövények gyógyírkent használhatók, mások kifejezetten mérgezők. Íme néhány kerülendő fajta.

 • Fekete nadálytő. Kizárólag külsőleg használhatói bár­milyen formában (pl. tea­kánt) való fogyasztása, vagy bőrsérüléseken való alkalmazása rendkívül mér­gező lehet a májra ás a vesére, sőt halált okozhat.
 • Csikófark. A súlycsökkentés érdekében vagy „természe­tes” kábítószerkánt alkal­mazva nagy mennyiság ben veszélyes mértékű vérnyo­más-emelkedést ás szívdo­bogást, sőt szívmegállást, szélütést okozhat.
 • Lobália. A biztonságos ada­golás nincs meghatározva a légzést, ás súlyos vérnyomáscsökkenást okozhat.
 • Csombormenta. Olaja még kis adagokban is mérgező. A népi gyakorlatban régen magzatelhajtóként alkal­mazták. Halálos lehet.
 • Szennalevél. Kis adagokban recept nélkül kapható has­hajtókánt alkalmazzák. Túladagolva káros hatásai: hasmenés, hányinger, erős alhasi görcsök.
 • Johimbe (szexcserje). Kivo­nata impotencia elleni receptre kapható gyógy­szerek hatóanyaga, de szorongást, gyomorpanaszo­kat, magas vérnyomást és szívkárosodást okozhat.

Magyarországon növényi eredetű drogok csak akkor hozhatók forgalomba, ha minő­ségük eléri a kívánt szintet. Erről a Gyógynö­vénykutató Intézet (GYNKI) bizonyítványt állít ki, ami nélkül egyetlen gyógynövény vagy illóolaj sem kerülhet forgalomba. Az Európai Unióhoz való csatlakozással megszűnt a „gyógyhatású termék” kategória: a gyógynövény hatóanyagú termékeket vagy gyógyszerré kell átminősíteni, ha betegségek kezelésére, tünetek enyhítésére szolgálnak, vagy az „egyéb termékek” kategóriájába. Az előbbieket forgalmazhatják a gyógyszer­tárak és gyógynövényboltok.

Keressük a szabványosított készítménye­ket. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy minden adag (tabletta, teáskanálnyi vagy milliliter) adott mennyiségű hatóanyagot tar­talmaz. A címkén az alábbiaknak kell szere­pelni: mire való, adagolás, figyelmeztetések, elkészítés módja, valamint hogy mely növé­nyi részből (levél, gyökér, virág) készült.

Legyünk elővigyázatosak!

A gyógynövénykészítményekkel kapcsolato­san kövessük az alábbi tanácsokat.

 • Súlyos betegség kezelésére ne használjunk gyógynövényt orvosi jóváhagyás nélkül.
 • Terhességben, a szoptatás időszakában, ha terhességet tervezünk, tartózkod­junk a gyógynövényektől.
 • Ha gyógyszert szedünk, gyógynövény­készítmény bevétele előtt beszéljünk az orvossal, mivel a gyógynövények kölcsön­hatásba léphetnek más gyógyszerekkel.
 • Tartsuk magunkat az ajánlott adagokhoz, és ne szedjünk semmilyen készítményt túl hosszú ideig. Némelyik ugyanolyan erős hatású, mint a receptre felírt gyógyszerek.
 • Egyszerre csak egy gyógynövénykészít­ményt szedjünk. Soha ne szedjünk olyat, aminek ugyanaz a hatása, mint a már alkalmazott gyógyszernek.
 • Figyeljük, hogy használ-e a gyógynövény, vagy vannak-e kellemetlen mellékhatásai. Ha negatív tüneteket vagy rosszullétet ta­pasztalunk, azonnal hagyjuk abba az or­vosság szedését, és forduljunk orvoshoz!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.