Veszélyes vagy biztonságos

Genetikailag módosított élelmiszerek – károsak vagy egészségesek?

A vitaminokkal dúsított gabonapelyhek és a koffeinmentes kávé ma már nem újdonság. De mi a helyzet az eleve több táp­anyagot tartalmazó gabonafélék és a termé­szetesen koffeinmentes kávészemek termesz­tésével? A genetikailag módosított fajták előállításával elvben mindkettő lehetséges.

Legyen az genetikailag módosított vagy hagyományos módon termesztett termény, Magyarországon minden forgalomba hozott élelmiszernek meg kell felelnie a törvények által támasztott szigorú egészségügyi, bizton­sági és minőségi követelményeknek, valamint az EU-szabályozásnak. A földművelők az évekig tartó fajtakeresztezéssel (nemesítéssel) már régóta képesek megváltoztatni termé­nyeik genetikai tulajdonságait, hogy mond­juk ízletesebb paradicsomot nyerjenek, ami ugyanakkor ellenálló is. Ma az új biotechno­lógiai eljárások a növények és állatok kivá­lasztott génszakaszainak átültetésével le tud­ják rövidíteni ezt a folyamatot. Így jönnek létre az ún. genetikailag módosított organiz­musok (GMO-k), olyan élő szervezetek, amelyekben a genetikai örökítő anyagot a természetben elő nem forduló módon változtatták meg.

Az ún. transzgenikus szer­vezetek viszont fajidegen örökítő anyagot is tartalmaznak. A GMO célja a tápanyagtarta­lom és a terméshozam, ül. a kártevők elleni ellenálló képesség növelése. Jó példái ennek az USA-ban termesztett, a burgonyabogár­nak és vírusfertőzéseknek ellenálló burgonya­fajták vagy a kanadai „canola” repceolaj. További célkitűzések a jó eltarthatóság és a nagy hozam. A biotechnológia a sajtkészítés­ben is szerephez jut egy olyan folyamatban, amelyben tej oltó enzimre van szükség. Jelenleg a tej oltó enzimet nagyrészt a tehenek gyomrából vonják ki, ám az enzim termelé­séért felelős gént ma már be lehet ültetni baktériumokba, amelyek gyorsan és olcsón termelik az enzimet.

Biztonsági szempontok

Általában az újonnan bevezetett élelmiszerek forgalmazásának megítélésében igen nagy különbség van az EU és az USA, Ül. Kanada között. A forgalmazónak az adott EU-tagállam illetékes nemzeti hatóságához kell az engedélyeztetési kérelmet benyújtania, de kedvező vélemény esetén is a tagállamnak tájékoztatni kell a többi államot az Európai Bizottságon keresztül. A termék az EU-n belül csak akkor forgalmazható, ha a többi tagállam részéről nincs ellenvetés. Az engedélyeztetési eljárás során kockázatbecslési vizsgálatokat végeznek, meghatározva, ül. felbecsülve a lehetséges rövid és hosszú távú hatásokat az emberi egészségre és a környezetre.

A GMO-k termesztését és forgalmazását illetően az EU-n belül nem tagállami, hanem közösségi szinten hoznak döntést. Az enge­délyezési eljárástól függetlenül a tagállamok különösen indokolt esetben átmeneti időre megtilthatják területükön a közösségi szinten engedélyezett termék forgalmazását, ül. elő­állítását. Az EU-ban fontos előírás a GMO-kból származó termékek nyomon követhető­sége a termelési és forgalmazási lánc minden fázisában.

A leggyakoribb GMO-élelmiszerek közé tartozik a burgonya, a kukorica, a szója, a paradicsom, a repce és a cukorrépa.

Jelzik a címkén?

Az EU-ban a címkén jelezni kell, ha egy élelmiszerben genetikailag módosított összetevő van, a szóban forgó összetevő nyomon követhetőségének elvét követve. Ha a kiinduló termény csomagolásán szerepel a GMO-eredet, akkor az ebből készült minden árun szerepelnie kell. 0,5%-ig tartalmazhat az élelmiszer az Unióban még nem engedélyezett, de máshol már biztonságos­nak talált és engedélyezett GMO-t. Ezt azonban a cím­kén jelezni kell.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.