Panaszok és kezelésük

A hátfájás kezelése

A hátfájást vagy a hát merevségét a hát izmainak vagy idegeinek károsodása okozhatja. Gyakran azonban nehéz meghatározni a fájdalom pontos okát, ami miatt rendszerint csak nem specifikus hátfájásról beszélnek. A legtöbb hátfájást inkább megerőltetés vagy kisebb sérülés okozza, semmint valamilyen súlyosabb állapot. A fájdalom egy vagy két nappal a sérülést követően jelenik meg, vagy fo­kozatosan, évek alatt fejlődik ki, ami a diagnosztizálást még jobban megnehezíti.

A fájdalom gyakran hirtelen jelenik meg és rendszerint az (előzetes) mozgáshi­ány vagy egy bizonyos mozdulat váltja ki.

A mozgáshiány vagy a mozgásszegény életmód miatt az izmok elgyengülnek, így nem képesek a hát megfelelő megtá­masztására, miáltal az bizonyos mozdulatokra jóval sérülékenyebbé válik. Rendszerint a problémát valamely izom, ín vagy ínszalag húzódása vagy szakadása okozza, ami izomfájdalmat és izomgörcsöt vált ki.

Okok

A leggyakoribb terhelés és megerőltetés, ami a gerincet érheti a hanyag tartás, amibe beletartozik a székek­ben történő görnyedt ülés, rossz pozícióban történő autóvezetés vagy álldogálás, esetleg számítógép előtti görnyedt munkavégzés; tárgyak nem megfelelő emelgetése; olyan régi matracon történő alvás, amely nem biztosítja a hát kellő meg­támasztását; a rossz fizikai kondíció és általánosságban a hajszolt életvitel is.

Jegyezzük meg! Még egy kismértékű hátprobléma is sok fájdalmat okozhat állás, hajladozás vagy oldalirányú mozgás közben. A fájdalom hirtelen vagy fokozatosan is kialakulhat, de általában csak néhány napig vagy hétig tart. Az állandó hátfájás valamely jó­val nagyobb problémát jelezhet, így ezzel orvoshoz kell fordulni.

Először meg kell találni a fájdalom okát, hogy azután kezelni lehessen a hátfá­jást. Egy meghúzódott izom által okozott hátfájást például másként kell kezel­ni, mint a porckorongsérv által okozott fájdalmat. A kezelés célja, hogy meggyő­ződjenek arról, nem áll fenn semmilyen komoly betegség, illetve, hogy enyhítsék a fájdalmat.

Izomhúzódás által okozott hátfájás kezelése

A hátfájásnak ez a leggyakoribb típusa. A kezelés magában foglalja az ergodinamikus oktatást (hogyan kell szabályosan megemelni a tárgyakat), a has­izomgyakorlatokat és a fogyást, ami csökkenti a hátizmokra nehezedő terhe­lést. A masszázs-, a hő- és a kiropraktikai (kéznyomással történő) kezelés szintén hatásosak lehetnek. A macskagyökérhez hasonlóan az étrend-kiegészí­tőként alkalmazott magnézium-aszpartát is segít az izomgörcs enyhítésében.

A gyógyszeres kezelés általában nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerekkel (NSAID-ekkel) történik, hogy enyhüljön a hátfájás. 48 órával az NSAID-ek al­kalmazása előtt narkotikus fájdalomcsillapítókat is lehet használni az arra alkalmas személyeknél. Súlyos görcs esetén az izomlazítók segíthetnek. A he­lyi és az epidurális injekciók néha enyhíthetik a krónikus hátfájást.

Gyógynövénnyel a hátfájás ellen!

Általában nincs szükség hátfájás esetén gyógynövénykészítmények alkalmazá­sára. Azonban, ha a hátfájás hosszabb ideje áll fenn, a beteg a hátát gyengé­nek érzi és fárad, kipróbálhatja a következő receptet:

12 g Taxillus chinensis szá­rát, 12 g enyves kuszagyűszű gyökeret, 15 g Achyranthes bidentata gyökerét, 12 g kí­nai arankamagot, 12 g fehér eperfa ter­mését, 10 g húsos som termését, 12 g szecsuáni medvegyökeret, 12 g mácsonyagyökeret és 10 g gumiszil­kérget  kerámiaedényben három pohár vízzel fel kell forralni. 30 percnyi lassú tűzön történő főzést követően egy másik edénybe kell leszűrni. Naponta kétszer egy pohárral kell belőle fogyasztani.

Az akupunktúra is segíthet!

A hátfájás tekintetében az akupunktúrás kezelés igen hatékony lehet. Segíthet a fájdalom csökkentésében és a kiváltó okot is kezelheti. Az akupunktúrás te­rapeuta először a beteg hátfájásának mértékét és általános egészségi állapotát értékeli. Az állapot súlyosságától függően heti egyszeri, kétszeri vagy háromszo­ri kezelést lehet alkalmazni.

A beteg azonnal érezhet némi javulást, de akut kialakult hátfájás esetén is további néhány alkalomra lehet szükség a kezelés befejezéséhez. Krónikus állapotok esetén 12-20 alkalomra lehet szükség a ma­ximális hatáshoz és az állapot stabilizálásához.

A tui na technika

A Tui Na a mélyszöveti gyúrómasszázshoz és/vagy a kiropraktikához hasonló kínai gyógyászati masszázs. Egyike a leghatékonyabb masszázsoknak, amelyeket a hátfájás enyhítésére lehet alkalmazni. A Tui Natechnikára vonatkozóan jól képzett szakemberhez érdemes fordulni.

Az akupresszúra jótékony hatása!

A tenyerek csukló felőli, alsó élével kell az enyhétől a közepes erősségig nyo­mást gyakorolni a hátizmokra a gerinc melletti hosszanti lefutású izmokon le­felé és felfelé. A Shen Shu, a Shang Jiao Shu és a Da Chang Shu pontokra ugyan­csak nyomást kell gyakorolni és masszí­rozni kell őket. A Shen Shu pontok 1,25 cm-rel a II. ágyéki csigolya alatt, a gerinc mindkét oldalán (közvetlenül a csípő­csont „teteje” alatt) találhatók. A Shang Jiao Shu és a Da Chang Shu pontok ugyanezen a területen, az I. és a IV. ágyéki csigolya alatt helyezkednek el.

Figyeljünk étrendünkre!

Zöldhagyma, porcsin, táró (Colcasia sp.), méz, licsi, borsmenta, tök és keserű­uborka fogyasztása jótékony hatással bír a fájdalomra. A fahéj szintén előnyös a hátfájásra.

20 g fahéjat (egész rúd formában) 30 g friss gyömbérrel két pohár vízzel kell felforralni addig, amíg a víz fele elforr. Ebből a teából kell naponta há­romszor 1 pohárral elfogyasztani. A fáj dalom kezelésére lefekvéskor 30-60 g ga­lagonyaport is el lehet fogyasztani.

Mit együnk egészségünk érdekében?

Együnk a nap folyamán többször kis adag, könnyű ételt. Ez segít kívánt szinten tartani testsúlyunkat és kisebb mértékben gyülemlenek fel méreganyagok a szervezetben, amik súlyosbíthatják a hátfájdalmat.

Fogyasszunk sok rostot a székrekedés elkerülése érdekében, mert a székrekedés szintén súlyosbíthatja a hátfájást. A szervezet hidratálása céljából igyunk naponta legalább 8 pohár vi­zet. Ez a hatékonyabb bélmozgást is segíti.

Gyulladásgátló tulajdonságaik mi­att fogyasszunk sok esszenciális zsírsavakban gazdag ételt. Ilyenek például a dió, a lazac, a makréla és az őrölt lenmag. Kerüljük viszont a koffeint, az alko­holt és a finomított cukrokat. Ezek fokozzák a gyulladás mértékét és megnehezí­tik a fogyást. A zöld tea vagy zöldtea-kivonat azonban elősegíti a fogyást.

Szedhetünk étrend-kiegészítőt is!

Egy jó minőségű multivitamin megfelelő tápanyagokat biztosít az ízületi sérülé­sek megelőzéséhez. Kövessük a termék csomagolásán található használati út­mutatót!

Szedjünk naponta 200 mg metil-szulfonil-metánt (MSM) is természe­tes gyulladásgátló hatása és fájdalomcsillapító hatása miatt. A halolaj szintén csökkenti a gyulladást és biztosítja az ízületek olajozottságát; szedjünk napi 4-6 grammot két-három hónapig, hogy észlelhető legyen a hatás.

Az izomgör­csök enyhítése céljából szedjünk 500 mg kalciumot és 250 mg magnéziumot, valamint 1000-3000 mg C-vitamint is, hogy megerősödjenek a kötőszövetek, és a gyulladás mérséklésére 1-2 kapszula proteáz-enzimet éhgyomorra.

Milyen gyógynövényt szedjünk?

Szedjünk naponta háromszor 500 mg bromelaint, természetes gyulladásgátló hatásáért.

Alkalmazzunk kapszaicintartalmú krémet az érintett területen na­ponta 2-4-szer, mert leköti a neurotranszmittereket azokban az idegekben, amelyek a fájdalomüzeneteket közvetítik az agyba.

Szedjünk dél-afrikai erede­tű ördögkarmot (Harpagophytum procumbens) az ízületi fájdalom enyhítésére, napi háromszor 1500-2500 mg-ot; ellenjavallat: epekő, gyomorégés vagy fekély esetén.

Fájdalomcsillapításra szedjünk olyan fehérfűz (Salix álba) -készítményt napon­ta kétszer, amelynek szalicintartalma 120 mg, vagy fogyasszunk 5 ml-t tinktú-ra formájában. A gyömbér gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik és szintén enyhíti a fájdalmat. Adagja napi három alkalommal 1-2 gramm, vagy 1-2 ml tinktúra.

Tipp: Keressünk egy jó hírű, hozzáértő masszőrt, aki segít a fájdalmak enyhítésében. Próbáljunk ki árnikaolaj-tartalmú illóolaj-keveréket.

Hidroterápiával a fájdalom ellen!

Meleg vizes kezelés enyhíti a fájdalmat. Tartsuk meleg víz alá az érintett felü­letet 20 percig. Ugyanebből a célból meleg vizes palackot is alkalmazhatunk.

Az alább felsorolt szerek az olyan enyhe és a közepes erősségű hátfájdalom ke­zelésére alkalmasak, amely nemrégiben alakult ki, és semmilyen mechanikai ok nem áll a háttérben. Azokat az eseteket, amelyek hátterében mechanikai ok húzódik meg, a legjobb másfajta terápiával, például csontmasszázzsal, kiropraktikával, fizikoterápiával vagy sebészeti beavatkozással kezelni.

  • Gelsemium: Ha a hátfájdalmat nehézláb- és gyengeségérzés kíséri egyensúlyza­varokkal, használjuk a Gelsemiumot. A fájdalom este felerősödik, és az ágy­ban a megfordulás nagyon kellemetlen érzéssel jár. A nedves, hűvös időjárás rontja a tüneteket, a finom folytonos mozgás viszont enyhítheti a tüneteket.
  • Hypericum perforatum: Ezt a szert akkor alkalmazzuk, ha a hátfájdalom sok­kal intenzívebb, amikor a beteg ül, és a fájdalom szúró, éles és égető. Jellem­zően zsibbadás is kíséri a tüneteket, és a bal oldal érintettsége kifejezettebb lehet, mint a jobb oldalé. A fájdalom kiváltó oka lehet egy esés, amikor a be­teg a farkcsontját vagy a gerince alsó szakaszát ütötte meg, illetve esetlege­sen egy epidurális injekciót követően alakul ki.
  • Rhus toxicodendron: A hátfájdalom a hátizmokat érinti, az izommerevség és a fájdalom akkor erősödik fel, ha a beteg pihen – ezek a Rhus jellemző tüne­tei. Enyhe mozgásra a fájdalom enyhül, amennyiben nem viszi a beteg túl­zásba a mozgást. Egy meleg fürdő vagy tusolás ideiglenesen enyhülést hoz, de a hideg nedves körülmények rontják a tüneteket.

Alkalmazzuk az Alexander-technikát!

Ha az izmok megfeszítése és a rossz testtartás váltja ki vagy rontja a tüneteket, hasznos lehet, ha rendszeresen hát-, nyak- és vállmasszázst alkalmazunk, vagy az Alexander-technikát. Az utóbbi technika nagyon hatásos lehet a helyes egyenes testtartás megtanulásában.

Az Alexander-technika olyan pszichofizikai módszer, amely a hibás, diszfunkcionális testtartási szokások s mozgásminták tudatosításával, a testhasználat korrigálásával új, optimális mozgásminta kialakulását eredményezi. Egyszerű, gyakorlati módszer, amely segít visszaállítani a mozgás szabadságát, s csökkenti a felesleges feszültséget a testben.

A nehezen csillapítható hátfájás jelentősen rontja a beteg életminőségét. Hosszú ideje fennálló, krónikus hátfájás esetén feltétlenül fel kell keresni az orvost, hogy szakszerű vizsgálat derítse ki a fájdalom pontos okát. Egyes esetekben ugyanis olyan elváltozások állnak a háttérben, amelyek gyógynövényekkel vagy gyógyszerrel nem szüntethetők meg, csak műtéti beavatkozással.

  • Árnika: A hátfájás enyhíthető 20-25% árnikakivonatot tartalmazó kenőccsel, krémmel, vagy a növény tinktúrájával végzett helyi kezeléssel. A növény ha­tóanyagai nemcsak az izomfájdalmat, hanem az ízületek, ínszalagok sérü­lései következtében jelentkező fájdalmat is csillapítják. A hegyi árnika (Arni­ca montana) virágzatának alkoholos kivonatát vízzel vagy kamillateával legalább háromszorosára hígítsuk, mert a tömény árnikatinktúra helyi irritációt, bőrgyulladást okozhat.[brbr]A növény virágzatának 2 grammjából 1 dl víz­zel készült forrázatát borogatásként alkalmazhatjuk a gyulladt ízület keze­lésére. Árnikakészítményt csak ép bőrön alkalmazzunk, mert sérült bőrrel érintkezve nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergia a növénnyel szem­ben. Azoknál, akik már allergiásak az árnikával egy növénycsaládba (fészekvirágzatúak) tartozó növényre (pl. kamillára), nagyobb az allergia koc­kázata.
  • Illóolajok: Egyes növények illóolajai nagyszerűen enyhítik a túlzott megerőltetés vagy rándulás következtében jelentkező izomfájdalmakat. A lucfenyő (Picea abies), az eukaliptusz (Eucalyptus globulus), az erdeifenyő (Pinus sylvestris), a borsosmenta (Mentha piperita), a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a tea­fa (Melaleuca alternifolia) illóolaja kenőcsök, krémek, olajos bedörzsölök for­májában alkalmazható, de a fájdalmas területre cseppentett, majd bedör­zsölt néhány csepp illóolajjal is csillapíthatok a panaszok.[brbr]Hatásuk azon alapul, hogy helyileg fokozzák a vérkeringést, ennek következtében csökken a fájdalom. Ugyanilyen célra kámfor is használható. Elővigyázatosságból ne használjunk illóolajokat kisgyermekek kezelésére, mert egyes olajok bőrirritá­ciót vagy légzési nehézséget okozhatnak. A kámfortartalmú kenőcsök, bal­zsamok ritkán bőrirritációt vagy ekcémát okozhatnak.
  • orbáncfű: Az orbáncfű (Hypericum perforatum) virágának és levelének olajos ki­vonata helyi alkalmazás esetén, a fájdalmas területre bemasszírozva fokoz­za a vérkeringést és mérsékli a gyulladást, ezáltal csökkenti az izomfájdal­mat. Mivel az orbáncfű egyes vegyületei fokozzák a bőr fényérzékenységét, a kezelés időtartama alatt kerülni kell a napozást és a közvetlen napsütést.
  • paprika: Az erős paprika (Capsicum annuum) kivonatát tartalmazó készítmé­nyek fokozzák a vérkeringést, ezenkívül a fájdalmat és a gyulladást közvet­lenül is mérséklik. A hatást a paprika csípős ízéért is felelős anyag, a kapszaicin fejti ki. A túl nagy dózisban alkalmazott kapszaicinnek kellemetlen mellékhatásai lehetnek, ezért csak ellenőrzött hatóanyag-tartalmú készít­ményeket használjunk, és tartsuk be az alkalmazás időtartamára vonatko­zó korlátozásokat. Az erőspaprika-kivonatot tartalmazó készítmények leg­feljebb néhány napig alkalmazhatók. A készítmények gyulladt vagy sérült bőr kezelésére nem használhatók.
  • Mustár: A vérkeringés fokozására gyakran a fehér mustár (Sinapis alba) magját használják fel. 3-4 evőkanál aprított mustármagot keverjünk össze annyi meleg vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. A sűrítéshez keményítő is felhasz­nálható. A masszát oszlassuk el egy gézdarabon, majd borogassuk be a gyulladt ízületet. 15 perc után a borogatást távolítsuk el.[brbr]Az első kezelésnél néhány percenként ellenőrizzük a bőrt a borogatás alatt, és ha felhólyagosodást tapasztalunk, a kezelést fejezzük be. Naponta 3 alkalommal, és legfel­jebb 2 hétig végezhető a kezelés. A túladagolás vesebántalmakat okozhat. Gyermekeknek, vesebetegeknek nem ajánlott mustármagos borogatás alkal­mazása.
  • torma: A torma (Armoracia rustica) gyökere olyan csípős vegyületeket tartal­maz, amelyek helyi alkalmazás esetén vérbőséget okoznak. Vérkeringést fo­kozó hatása miatt a tormatartalmú készítmények izomfájdalmak kezelésé­re használhatók. A reszelt tormából pakolás készíthető, de csak rövid ideig alkalmazható, mert irritálja a bőrt.

Csökkentsük a feszültséget!

A hátfájdalmat súlyosbíthatja a feszült lelkiállapot, szorongás, mert ilyen esetben fokozottabb lehet az izmok tónusa. Az izmok feszülése miatt a fájdalomérzet intenzívebb, a feszültség csökkentése pedig a fájdalom mérséklődésével járhat.

Ha az idegi feszültségnek szerepe van a fájdalom kialakulásában, a hátfájás csillapítható nyugtató hatású gyógynövény ékkel. A macskagyökeret (Valeriána officinalis), golgotavirágot (Passiflora incarnata) vagy citromfüvet (Melissa officinalis) tartalmazó növényi nyugtatók – az alkalmazási előírást betartva – indokolt esetben biztonságosan alkalmazhatók a hátfájás kiegészítő kezelésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.