Betegségek és megelőzésük

Hát- és derékfájdalom

Az emberi test kifejezetten hajlamos a hátfáj­dalomra, különösen az ágyéki gerinc környékén, mert ez a szakasz van leginkább kitéve a test teljes súlyának. A hát fájdalma részben magya­rázható a felegyenesedett testtartással, mert a gerinc eredetileg négylábú járása volt „tervezve”.

Főleg 45 éves kor alatt, a megfázásokat követő hát- és derékfájdalom miatt kerülnek a leg­többen betegállományba. A felnőttek 80%-ának lesz élete során derékfájdalma, és az ortopédse­bészek egyik leggyakoribb feladata a derékfáj­dalom kezelése.

Tünetek és jelek

A derékfájdalom lehet éles és hirtelen kialakuló, de lehet folyamatos és tompa. Időnként lumbágónak is nevezik, a láb zsibbadását és fájdalmát okozó betegséget pedig isiász névvel illetik. Derékfájdalom alakulhat ki például egy rosszul kivitelezett emelés esetén is (nehéz tárgyak emelése). Általában inkább a szalagok rongálódása, húzódása okozza, valamint az ízületek, a porckorongok és a csigolyák közötti puhább csontszövet hosszú távú igénybevétele.

A derék az ágyéki gerincszakasz igen fon­tos szerkezeti „eleme”, mert sokirányú mozgást végez (fordulás, csavarodás, előre- és hátrahajlás), és ugyanakkor biztosítja az álláshoz járáshoz és emeléshez szüksé­ges erőt és stabilitást is.

Deréktájunk helyes működése tehát létfontosságú a mindennapi életben! A derék fájdalma és merevsége súlyosan korlátozza a normális életvitelünket, csök­ken a munkaképesség, romlik az életmi­nőség.

A diagnózis módja

A hátfájdalom diagnosztizálása a beteg ki­kérdezésével és a testi vizsgálatok elvég­zésével kezdődik. Ha a fájdalom súlyos, és kezelésre nem reagál, vagy komolyabb lábfájdalom észlelhető, képalkotó vizsgá­latok is szükségesek. Az ágyéki porcko­rongok, idegek érintettsége esetén a CT vagy MR felvételek fontosak a diagnózis felállításához. Csontvizsgálat és elektromiográfia szükséges még az ideg- és izomkárosodás felméréséhez.

A kezelés módja

A derékfájdalom sok esetben néhány nap alatt elmúlik. A népi bölcsesség tanácsá­nak megfogadása, miszerint feküdjünk minél keményebb derékaljra, igazából nem ajánlatos! A pihentetés merevíti a de­rekat, és lassítja a gyógyulás folyamatát. A tünetek mérséklésére jobb gyógymód a kíméletes terhelés és a fájdalomcsillapítás.

A visszatérő hát- és derékfájdalom leg­jobb kezelése a gyógytorna, bár sokan pró­bálkoznak alternatív gyógymódokkal (oszteopátia, kiropraktika stb.) is. Egyes esetekben az ízületekbe helyi érzéstelení­tő és kortikoszteroid kombinációját adják injekció formájában. Műtéttel eltávolít­ható a sérvet okozó porckorong, főként ha súlyos ideg- és lábfájdalom is fennáll.

A derékfájdalom megelőzése

A derékfájdalom a mozgás egyik legfőbb akadálya, és mivel a kezelés lehetőségei korlátozottak, ezért nagyon fontos a megelőzés.

  • Ne hajoljunk vagy dőljünk előre azért, hogy valamit felvegyünk a földről! Inkább guggoljunk le, és úgy vegyük fel – a felegyenesedéshez csípőizmainkat használva.
  • Keveset üljünk egy helyben! Az ülés nagy megterhelést ró a deréktájra, ami egyébként is rossz tartással kombinálódik. Üljünk egyenesen, és ha sokáig kell egy helyben ülnünk (pl. autóvezetéskor), tegyünk kispárnát a derekunk mögé.
  • Próbáljunk lefogyni! A deréktáj viseli a testsúly nagyobb részét, így a kisebb testsúly kisebb terhelést ró a gerincre is.
  • Végezzünk rendszeres nyújtó és hajlító gyakorlatokat, például jógázzunk.
  • Alváshoz keményebb, a derekunkat jobban megtámasztó matracokat használ­junk. Puha, besüppedő matracokon gyakran alakul ki derék- vagy hátfájás.

Oszteopátiás szakember

(Kép fent) Az oszteopátiás szakember kezelést végez a beteg hátán és vállán. Az oszteopátiában hajlító és nyomással járó gyakorlatok is szere­pelnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.