Veszélyes vagy biztonságos

Lézersebészet hogy működik? Mennyire káros vagy egészséges?

Mire képes a lézersugár? Gyémántcsiszo­lásra, acéldarabok átvágására, vonal­kódok leolvasására és a CD-lejátszónkon kedvenc számaink lejátszására. Mindez azonban gyerekjáték csupán.

A lézerek ma már gyógyítanak is. Az erre specializálódott sebészek napjainkban a ha­gyományos orvosi műszerek, pl. a szikék he­lyett lézersugarat használva különböző mű­téteket hajtanak végre úgy, hogy jóval kisebb beavatkozásra van szükség, kisebb a műtét utáni fájdalom, csökken a fertőzésveszély, és lerövidül a kórházban töltendő idő.

A lézersebészet ugyanakkor időnként költségesebb, és sok esetben nem is olyan ha­tékony, mint más módszerek. Más sebészeti eljárásokhoz hasonlóan a siker sokban a se­bész felkészültségétől és ügyességétől függ.

Gyógyító lézersugarak

A sebészek lézert használnak finom bemetszések ejtésére (gyakran a szikénél is ponto­sabban), szövetek eltávolítására (a szemöl­csöktől a rákos daganatokig), látásjavításra (1. keretes szöveg) és erek koagulálására (a vérzés csökkentése érdekében). A plasztikai sebészek lézerek segítségével tüntetik el a ráncokat, a tetoválásokat és az olyan kiterjedt anyajegyeket, mint amilyenek a tűzfoltok.

Nem vág, hanem éget

A lézernek több előnye is van a szikével szemben. Pontosabb eszköz lévén jóval haté­konyabban célba lehet venni a kívánt területet úgy, hogy a beavatkozás a környező szövetekben nem, vagy csak alig tesz kárt. Ráadásul a keletkező hő rögtön le is zárja az ereket és az idegvégződéseket, jelentősen csökkentve ezzel a traumát, a hegesedést és a műtét utáni fájdalmakat. A beavatkozáshoz általában kisebb bemetszést kell ejteni és kevesebb érzéstelenítőt kell használni.

A betegek számára a lézersebészet rövidebb kórházi tartózkodást és gyorsabb gyógyulást jelent.

Megszabadulhatunk a szemüvegtől és a kontaktlencsétől?

A lézerek az 1960-as évek óta tartoznak a szemsebészet leg­korszerűbb eszközei köze. Napjainkban az egyik legnépsze­rűbb alkalmazásuk a látás kor­rekciója azáltal, hogy a lézersu­gár segítségével megváltoztatják a szaruhártya fénytörő erejét, (lézersugárral egyébkent a tá­vollátó szem is korrigálható.)

A beavatkozás a páciensek 90%-ánál egy hónapon belül a látásélesség jelentós javulását eredményezi. A műtéten áteső személyek 2-3%-ának szemén enyhe homály jelenik meg, amely az esetek többségé­ben néhány hónap alatt eltűnik. Közvetlenül a kezelés után fenn­áll némi fertőzésveszély.

A mellékhatások közt megem­líthető a szem fájdalma és irritációja, illetve a fényérzékenység. Ritkán ugyan, de a szaruhártya le megsérülhet, és ez a látás maradandó romlásához vezet.

Az eljárásnak több változata van: a két leggyakoribb a fotorefraktív keratektómla (PRK) és az un. LA5IK-technika. Mindkét eljárást biztonságosabbnak tartják a nem lézeres radiális keratotomiánál, amely meggyengíti és ezzel sérülékenyebbé teszi a szaruhártyát.

A műtét csak azokon végezhe­tő el, akiknek a látása nem válto­zik gyorsan -16 eves kor alatt nem is vállalják. Mielőtt rászán­nánk magunkat a korrekcióra, győződjünk meg róla, hogy ta­pasztalt sebészhez megyünk.

Pusztító fény: afotodinámiás kezelés során a lézer egy fényérzékeny vegyszer aktiválásával szelektív módon képes megsemmi­síteni a daganatos sejteket – akár a szemben, illetve a szem környékén is. A módszer mellékhatásai viszonylag csekélyek.

A sebészet forradalma

Lézerrel ma már számos komoly műtét hajt­ható végre. Íme néhány példa.

  • Bizonyos polipok és rosszindulatú daga­natok a bőrön, a fejen és a nyakon, a mel­len, a méhnyakon és a vastagbélben.
  • Egyes bőrelváltozások, mint a pigmentfol­tok és terhességi csíkok.
  • A szemproblémák, köztük a szemtengely­ferdülés, a retinaleválás és a zöld hályog.
  • Nőgyógyászati panaszok, mint a nemi szervi szemölcsök, az endometriózis vagy a petefészekciszták.
  • Egyéb rendellenességek, pl. prosztata-megnagyobbodás vagy horkolás.

A lézer sem tökéletes

A lézersebészet nem mindig tökéletes megol­dás. Nem árt megfogadni néhány jó tanácsot.

  • Tájékozódjunk a sebész képzettségéről és tapasztaltságáról. Ha szemműtétre készü­lünk, kerüljük a jelentős árengedményt kínáló intézményeket, helyettük inkább olyat válasszunk, ahol már sok hasonló műtétet végeztek.
  • A lézersebészeti beavatkozások egy részére nem terjed ki az egészségbiztosítás. Lehet, hogy az adott probléma más, olcsóbb módszerrel is sikeresen orvosolható.
  • Győződjünk meg róla, hogy az intézmény rendelkezik-e a megfelelő működési enge­déllyel (megérdeklődhetjük a területi ÁNTSZ-től).
  • Legyünk tisztában a veszélyekkel. Van né­mi kockázat: a bőrön végzett műtéteknél égési sebek vagy hegek maradhatnak vissza, és előfordulhat, hogy a szemműtét után rosszabbul fogunk látni, vagy szövődmények lépnek fel.

A távlatok.

 Elképzelhető, hogy lézerrel már a közeljövőben is szívműtéteket fognak végezni, pontosabban az anginás fájdalmakat enyhítik. A transzmiokardiális revaszkularizáció (TMR) nevű eljárás során akár 50 fogpiszkáló vastagságú kis lyukat is ütnek a szív bal kamrájának a falán. A szívizom így több vérhez és oxigénhez jut, ami megakadályozza a fájdalmat. Egy másik, egyelőre kísérleti eljárás során a lézert egy, a comb verőerén felvezetett katéteren át juttatják be a szívbe, és belülről kifelé készítik a lyukakat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.