Veszélyes vagy biztonságos

Valóban hatásosak a generikus gyógyszerek?

A generikus gyógyszerek csúcsminőségű orvosi kezelése­ket kínálnak diszkontáron – vagy nem? A törvény szerint a generikus gyógyszereknek ugyanannyi hatóanyagot kell tartalmazniuk, mint a drágább, saját néven árusított készítményeknek. A biztosítók milliárdokat takarítanak meg azzal, hogy nem hajlandók fizetni az eredeti márkás gyógyszereket, ha már kaphatók az azoknak megfelelő generikus változatok is. A vizsgálatok azonban azt mu­tatják, hogy egyes generikus gyógyszerek hatékonysága elmarad a várttól.

Valóban kétszer is érdemes meggondol­nom, vállalom-e generikus gyógyszerszedését?

IGEN A generikus gyógy­szereknek elvileg ugyanolyan hatékonynak kellene lenniük, mint az eredeti termékeknek, ám ez nem minden esetben mondható el róluk.

Valószínűleg Ön is hallotta már a generikus gyógyszerek­kel kapcsolatos állításokat: ezek ugyanolyan hatékony sze­rek, mint az eredeti változatok, ugyanolyan minőségi előírá­soknak kell megfelelniük, és ugyanúgy hatnak. Ezt azonban nehéz elhinni, ha a generikus gyógyszerekre való áttérést követően romlik az ember állapota, vagy új mellékhatások jelentkeznek – s ez gyakrabban megeshet annál, mint azt a generikus gyógysze­rek gyártói el szeretnék hitetni velünk.

Egy 2007. évi vizsgá­latból például kiderült, hogy az eredeti citaloprámmal sike­resen kezelt 20 neurotikus be­teg tünetei egy hónapon belül kiújultak, miután generikus citaloprámra állították át őket. Nem arról volt szó, hogy a be­tegek meggyőzték magukat az új szer hatástalanságáról, mivel az orvosok nem szóltak nekik a cseréről. Miután újra az eredeti gyógyszert kapták, szorongásuk ismét enyhült.

Vannak beszámolók olyan betegekről is, akiknek kiújult a depressziójuk, miután az ere­deti paroxetin helyett annak generikus változatát kezdték szedni. A vizsgálatok azt is ki­mutatták, hogy a szorongás­csökkentő diazepám generikus változata kevésbé hatékony, és sok epilepsziás betegben ismét görcsrohamok lépnek föl, mi­után eredeti gyógyszerük után genetikusra váltanak.

Mi lehet az ok?

A generikus gyógyszerek nem azonosak márkás megfelelőikkel. A ge­nerikus szerek gyártóinak en­gedélyezik, hogy lemásolják egy eredeti védett gyógyszer hatóanyagát, ám a segédanya­gok és formájuk – melyek meghatározzák, hogyan szaba­dul föl a hatóanyag és kerül a vérbe – a generikus gyógy­szerek esetében más, ugyanis ezek az információk sok eset­ben szabadalmi védettség alá esnek vagy kereskedelmi titok­nak minősülnek.

A ConsumerLab nevű érdekvédelmi honlap össze­hasonlította az egyes bupro-piontartalmú antidepresszán­sok oldódási sebességét. Két órával a vizsgálat kezdete után a generikus szerből négyszer több oldódott fel. Egy beteg esetében ez azt jelenti, hogy míg az eredeti szer egész nap kifejti hatását, a generikus sze­ré túl hamar elmúlik.

Jó tanács: Ha egy eredeti gyógyszerről annak generikus változatára tér át, és úgy érzi, hogy az ol­csóbb gyógyszer nem ugyan­olyan hatásos, szóljon orvosá­nak – ő írhatja föl az eredeti gyógyszert. Ha adminisztratív okokból nem járulna hozzá, kérje meg, hogy más gyártó ge­nerikus készítményét írja föl.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.