Veszélyes vagy biztonságos

Mire jók a rostok? Miben vannak?

Az élelmi rostok biztosítják a rendszeres napi székletet, segítenek megelőzni a székrekedést, az aranyeret, ill. a diverticulitist, a bélfal zsákszerű kitüremkedéseinek fáj­dalmas gyulladását. A rostok szerepet játsza­nak a krónikus betegségek megelőzésében is. Sajnos a legtöbb ember nem jut elég rosthoz. A rostfogyasztás növelése érdekében együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mindig válasszuk a friss árut a feldolgozott helyett, illetve a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmisze­reket a finomított változatok helyett.

Betegségmegelőzés

Kétféle rost létezik: a nem oldható (sokféle gabonában, gabonapehelyben, magvakban, zöldségekben) és az oldható (babban, lencsében, körtében, almában, zabban, árpában). A nem oldható rostok felgyorsítják az étel áthaladását a vastagbélben, míg az oldható rostok segítenek csökkente­ni a vér koleszterinszintjét és stabilizálni a vércukor­szintet. Mindkettő segít az alábbi betegségek meg­előzésében.

  • Vastagbélrák. A ros­tokban gazdag, zsírszegény étrend segíthet megakadá­lyozni a vastagbélben a po­lipok kialakulását, amelyek­ből rák fejlődhet ki.
  • Szív- és érrendszeri betegségek. A napi leg­alább 25 g rostot tartalmazó étrend (szemben a 15 g-nál kevesebbet tartalmazóval) csökkenti e betegségek kockázatát.
  • Cukorbetegség. Azoknál, akik rendszere­sen fogyasztanak gabonapehelyből szár­mazó rostokat, kisebb eséllyel alakul ki felnőttkori cukorbetegség. Rostok számos ételben bőségesen megta­lálhatók. A rostfogyasztás növelé­se egészen egyszerű, pl. reggelire vajas kalács helyett fogyasszunk egy tálka teljes kiőrlésű gabonapelyhet. Az egészséges étrendnek napi 20-35 g élelmi rostot kell tartalmaznia. Kitű­nő rostforrás a teljes kiőrlésű gabonából ké­szült kenyér, a korpás gabonapehely, a barna rizs, a hüvelyesek, a zöldségek, a friss, hámozatlan gyümölcsök. Megjegyzés: a rostfo­gyasztás hirtelen megnövelése bélgázokat, fel­fúvódást és alhasi görcsöket okozhat. Több rost fogyasztása esetén igyunk több folyadé­kot is, nehogy az extra mennyiségű béltarta­lom lelassítsa vagy leállítsa a bélműködést.
  • A táplálékkiegészítők segítséget jelenthet­nek, de a magas rosttartalmú élelmiszerekkel ellentétben ezek nem tartalmaznak tápanya­gokat, azonfelül drágák. Csak akkor szedjünk kiegészítőket, ha a rostban gazdag étrend gyomorpanaszokat okoz. Kerüljük ezeket, ha valamilyen súlyos, a beleket érintő rend­ellenességben szenvedünk.

Rostforrások

A jó rostforrások adagonként legalább 2,5 g rostot tartalmaznak. A csomagolt élelmiszerek címkéin ellenőrizzük a rosttartalmat.

ÉlelmiszerRost (g)
Gabonafélék
Teljes kiőrlésű gabonából készült keksz (egy darab)2,5
Barna rizs ( 4,5 dkg, főtt)3
Zabpehely(5,5 dkg)3
Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér ( két szelet)4
Mazsolás korpa ( 5 dkg)5
Gabonapehely ( 100 %-os búzakorpából, 1,6 dkg)8
Hüvelyesek
Paradicsomos bab ( 3,8 dkg)3
Vesebab, főtt ( 3,8 dkg)3
Lencse, főtt ( 3,5 dkg)4
Gyümölcsök
Eper ( 5 dkg)2
Alma héjával ( 1 közepes)3
Narancs ( 1 közepes)3
Körte héjával ( 1 közepes)4
Zöldségek
Kelbimbó ( 5,5 dkg)2
Sárgarépa( 1 közepes)3
Burgonya héjával ( 1 közepes, héjában sült)4
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.