Veszélyes vagy biztonságos

Salátabár veszélyes az egészségre? Mennyire lehet káros?

Mire jó a salátabár? Könnyű ebéd, kiváló eszköz a súlyunk szinten tartására vagy inkább táplálkozási rémálom? Tőlünk függ, hogy mi kerül a tányérunkra. Elég néhány kanál ez meg az, a tetejére egy kis szórás, meg egy kis kitérő a meleg ételek pultjához, s az egészségesnek ígérkező étkezés helyett máris jókora adag zsírt, energiát és nátriumot tömünk magunkba.

Egészségünkre!

A kiválasztott saláta tápértéke kizárólag raj­tunk múlik. Jobban járunk, ha maradunk az egyszerű összetevőknél: zöld saláták, egyéb zöldségek, gyümölcsök, babfélék, néhány da­rabka sovány hús és egy kevés könnyű öntet (ezt el is hagyhatjuk). Ezekről az összetevők­ről a következőket kell tudnunk:

  • Zöld saláták. Mindegyikük tartalmaz ros­tokat, és kimondottan kalóriaszegények. A sötétebb fajták (római saláta, borsmus­tár) több béta-karotint, C-vitamint és egyéb tápanyagot tartalmaznak, mint a vi­lágosabbak (pl. a jégsaláta, amely léginkább csak víz). Egy csésze borsmustárral pl. 150 mg kalciumot viszünk a szerveze­tünkbe, de csak 12 kcal (50 kJ) energiát. Ámde nem minden zöldféle olyan egész­séges, mint amilyennek látszik. Egyes he­lyeken a leveleket, mielőtt kiteszik a salá­tabárba, vízbe áztatják, hogy frissebbnek tűnjenek. Ám ha az áztatás sokáig tart, elveszíthetik tápanyagtartalmuk egy részét.
  • Zöldségek és gyümölcsök. Egy nagy adag jól összeválogatott saláta egymagában is elég ahhoz, hogy hozzájussunk az egy napra ajánlott 5-10 adag zöldség és gyü­mölcs java részéhez. Ha sok nyers zöldsé­get, brokkolit, paprikát, karfiolt, gombát, sárgarépát, zöldborsót, cukkinit, hagymát rakunk a tányérra, az a salátát igen gaz­daggá teszi rostokban, ásványi anyagok­ban és vitaminokban, köztük a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó antioxidánsokban. A friss gyümölcsök sokkal egészségesebbek, mint a sok cukrot tartalmazó gyümölcskonzervek.
  • Babfélék, magvak és húsok. A babban és a csicseriborsóban sok az oldható rost és a fehérje, viszont kevés a zsír. A salátára szórt kis adag nap­raforgómag, fenyőmag vagy dió ugyan több zsírt és kalóriát, de emellett E-vitamint, rostokat, káliumot, kalciumot és fehérjéket tartalmaz (ügyeljünk a kis adagra!). A sovány csirke- és pulykahús, ill. a tonhaldarabok szintén jó kiegészítői a salátáknak.

Csínján bánjunk az öntettel!

Sikerült összeállítanunk egy tökéletesen egészséges salátát, s már csak az öntet hiányzik róla. Vagy mégsem? Néhány evőkanál öntet akár több száz kcal ener­giát tartalmazhat] Jobban tesszük, ha az öntetet külön tálkában visszük az asz­talunkhoz, és az egyes falatok előtt csak a villánkat mártjuk bele. Ami a villa fogaihoz tapad, az elég az ízesítéshez, és így jóval kevesebb kalóriát fogyasztunk el.

De akár teljesen le is mondhatunk a hagyományos öntetekről, s használ­hatunk helyettük egy kis citromlé vet, nemi ízesített ecetet, vagy egy kevés olívaolajat, amelyet (ha találunk a bár mellett) mus­tárral, szójaszósszal, salsával vagy ecettel keverünk el.

Vigyázat!A súlyos ételallergiában vagy emésztőrendszeri betegségben szenvedők legyenek óvatosak a salátabárral. A kínálatban szereplő összetevők némelyike – köztük bizonyos öntetek is -lisztet, búzát vagy kukoricakeményítőt tartalmazhat.

Csomagolt salá­takeverékek

A csomagolt salátakeveré­kek praktikusak: a bennük lévő zöldségeket már meg is mosták. De nem kellene még egyszer megmosnunk őket? Felesleges lenne, állítják az egészségügyi szakemberek. Az ilyen salá­ta valószínűleg tisztább, mint ha mi magunk mostuk volna meg. Csak arra figyeljünk, hogy a csomagoláson szere­peljen a „Mosva” vagy a „Fogyasztásra kész” felirat.

Le a zsírral és a kalóriákkal!

Íme egy meglepő adat: a Mississippi Állami Egyetemen megállapították, hogy azok a diá­kok, akik a salátabárból ebédeltek, általában több kalóriát fogyasztottak, mint azon társa­ik, akik inkább a meleg ételekből választot­tak. Hogyan lehetséges ez? Ügy, hogy a salá­tabárban sok magas energiatartalmú ennivaló is található – nem is beszélve az öntetekről.

  • Készsaláták. Ha nem ismerjük pontosan elkészítésük módját, a tápértéküket is ne­héz meghatározni. A bab- és tésztasaláták, ül. pácolt zöldségek sok esetben úsznak az olajban. A káposzta-, tonhal-, krumpli-, tészta-, csirke- vagy pulykasaláta is nagyon sok zsírt és energiát tartalmazhat, ha sok benne a majonéz.
  • ízesítők. A salátabárok apró falatkái közé tartozó ba­con, sajt, zsemlekocka, sze-zámrudacska, zöld olajbogyó, szalámidarabka, sonkacsík vagy mazsola jelentősen meg­növelheti salátánk energiatar­talmát. E hozzávalók külön-külön – mértékkel használva -kellemesen ízesítik, sőt hasz­nos tápanyagokkal egészítik ki a salátát, ám a túl sokféle vagy a nagyobb mennyiség a kelle­ténél több energiát tartalmaz.
  • Meleg ételek. A salátabárok mellett gyakran találunk meleg fogásokat is: sajtos makarónit, sült csirkeszárnyat, krémleve­seket. Ám e zsíros ételek nem egészségesebbek attól, hogy a zöldségek mellett kaptak helyet. Még az egyszerű húsleves is sok nátriumot tartalmazhat.

Ki felügyeli a bárt?

Korábban szulfitokat (tartósítószereket) ad­tak a felvágott zöldségekhez és gyümölcsök­höz, hogy megőrizzék azok frissességét, de ma már tilos e szereket ilyen célra használni, mivel egyeseknél súlyos allergiás reakciót válthatnak ki. A salátabárok azonban más módon is veszélyeztethetik egészségünket. Figyeljünk oda a következőkre:

  • Figyel valaki a bárra? A legbiztonságo­sabb salátabárok mellett ott áll egy pincér, aki gondoskodik a hozzávalók és a jég utánpótlásáról, s jelenléte biztosítja, hogy a vendégek ne nyúljanak kézzel az ételhez.
  • Mennyire friss? Az újonnan kitett ételek valószínűleg frissebbek. A hideg ételek körül jó sok jeget kell elhelyezni, a meleg fogásoknak pedig forrónak kell lenniük.
  • Mennyire tiszta? Sok salátabárt már „tüsszentésvédő” alatt helyeznek el: ez az átlátszó búra nagyjából mellmagasságig ér le, s megóvja az ételt a portól, a mikro­báktól és az egyéb szennyező anyagoktól. Ha legyeket vagy egyéb rovarokat látunk az étel körül, menjünk máshová enni!
Lássuk, miért hizlal a saláta?
HozzávalóAdagZsír (g)
Öntet
Majonézes öntet2 ek11
Kalóriaszegény2 ek6
Ketchupos majonézes öntet2 ek11
Franciás2 ek18
Zsírszegény franciás2 ek2
Olaszos2 ek18
Kalóriaszegény olaszos2 ek2
Vinaigrette2 ek16
Rokfortos2 ek16
Szóráshoz
Kemény tojás2 ek1
Száraz főtt bab2 ek0,5
Bacondarabkák1 ek2
Zsemlekocka2 ek1
Parmezán sajt2 ek3
Cheddar sajt2 ek5
Sovány sonkadarabok5 dkg5
Pulykamelldarabok5 dkg1
Napraforgómag2 ek7
Készsaláták
Hárombab-saláta5 dkg0
Krumplisaláta5 dkg5
Káposztasaláta10 dkg7
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.