Éhség kontroll

Amit a szénhidrátokról és a fehérjéről tudni érdemes!

Egészséges hal
Egészséges hal

A fehérje – miben találhatók a legegészségesebb fehérjék?

A fehérjék, amelyek a húsokban, halakban és szárnyasokban találhatók, szinte teljes egészében aminosavakból állnak. Tehát a fehérje sok triptofánt tartalmaz. Meglepő módon azonban a fehérjék nem termelnek sok szerotonint. Ennek az az oka, hogy a fehérjében lévő összes többi aminosav verseng a triptofánnal. Az agyba való bejutáshoz, annak érdekében, hogy szerotonint készítsenek, az aminosavaknak át kell jutniuk egy hatalmas gáton, amelyet „vér-agy gátnak” neveznek. Ez rengeteg erőt és energiát igényel.

Amikor sok különböző aminosav mind azon versenyez, hogy átjusson az agy gátján, az olyan, mint egy nagy bandaháború. Minden aminosav eléggé viharvert lesz, és mire eljutnak a gáthoz, már túlságosan kifáradnak ahhoz, hogy átjussanak. Tehát amikor aminosavakban gazdag ételeket eszünk, mint például marhahúst, pulykahúst vagy halat, akkor valójában nem fokozódik nagyon a triptofán- vagy szerotonin-szintünk.

A szénhidrátok – ártalmasak vagy nem?

A fehérjékhez képest a szénhidrátok kevés triptofánt tartalmaznak. Ez azonban nem számít. Ha szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk, akkor a versengő aminosavakból álló dühödt banda nincs ott, hogy az ételben lévő triptofánt fenyegesse vagy gyengítse.

Tészta mint szénhidrát
Tészta mint szénhidrát

Amikor szénhidrátot eszünk, a testünk inzulint választ ki. Az inzulin olyan, mint egy menő kölyök, aki felajánlja, hogy az összes bandatagot beviszi egy körre a belvárosba a vadonatúj verdáján. A triptofánt nem hívja el, de ez rendben van; ő ugyanis inkább egyedül marad, és az agyhoz megy. Az inzulin tehát „eltereli” az erőszakos aminosavakat azzal, hogy a csontokba szállítja azokat. így hősünk, a triptofán nyugodtan utazhat az agyba.

Egy magas szénhidráttartalmú, fehérjementes étel elfogyasztását követően a legtöbb ember nyugodtnak, ellazultnak vagy akár fáradtnak is érzi magát.

Ez abból adódik, hogy a triptofán az agyhoz zúdul, és ennek következtében megnő a szerotoninszint. Ha silány, fehérjementes ételeket eszünk, például édességeket vagy rágcsálnivalókat, az energiaszintünk zuhanását tapasztaljuk. A múltban „a vércukorszint ingadozása” néven utaltunk erre az élményre; napjainkban azonban a tudósok a megnövekedett szerotoninnak tulajdonítják a cukorfogyasztás utáni energiaválságot.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.