Házi gyógymódok

Benőtt szőr: 10 borotválkozási módszer

Így szól a benőtt szőrszál szomorú története: kis szőrös fejét beásta a bőr alá, mint kagyló a homokba, és ottmaradt a meleg, barátságos fertőzés kellős közepén. Ő és a kis pajtásai azt gondolták, hogy biztonságban vannak, de egy nap megérkezett Csipesz úr és kirángatta, mint a vörösbegy a földigilisztát. Nagy, acél állkapcsával megragadta és gyökerestül kitépte. „Leengedhetsz a le­folyón – visított a szőrszál, de visszatérek, esküszöm, hogy visszatérek!” Csipesz úr az egyetlen, aki megszabadíthatja a benőtt szőrszálaktól, mond­ja a bőrgyógyász, és arra is van megoldás, hogy ne térhessen vissza.

Hívja segítségül csipesz urat!

Ha látja a kis szőrszálat megbújni a bőr alatt, mondja dr. Rodney Basler, a Nebraskai Egyetem bőrgyó­gyásza, tegyen rá néhány percre meleg, nedves borogatást, hogy a bőr megpu­huljon. Ezután egy sterilizált tűvel vagy csipesszel rántsa ki. Fertőtlenítse a helyét hidrogén-peroxiddal vagy alkohollal.

Hozza a felszínre!

Ha nem látja a szőrszálakat, ne keresgéljen vaktában, figyelmeztet dr. Basler, „mert lehet, hogy az nem is befelé növő szőr”. Inkább tegyen rá borogatást, amíg meg nem pillantja az elbújt szőr­szálat. Most már bevetheti a sterilizált tűt vagy a csipeszt, amelyet fertőtlenítés kövessen.

Növesszen szakállat!

„Minél göndörebb a szőre, annál valószí­nűbb, hogy időről időre benőtt szőrszálak bosszantják. Ha ez gondot okoz, ko­molyan fontolja meg, hogy szakállt növeszt.” Ha ezt rossz szemmel néznék a munkahelyén, kérjen orvosi igazolást.

Mi a teendő, ha ez nem megy?

Ha semmilyen körülmények között sem lehet szakálla, legalább borotválkozzon gondosan. Mossa hosszan az arcát szappannal és vízzel, mert ez megpuhítja a szőrt – javasolja az ohiói bőrgyógyász, dr. Jerome Z. Litt. – Öblítse le, kenjen rá borotvahabot vagy gélt, és hagyja rajta két percig, hogy még tovább puhuljon a szőr.”

A divatos borostás arc

Barátkozzon meg azzal, hogy mindig borostás, tanácsolja dr. Basler. Ne borotválja túlságosan ki a szakállát. A leg­jobb, ha elektromos borotvát használ.

Ne duplázzon!

Ha nem kedveli az elektromos borotvát, és zsilettet használ, vigyázzon, mert a dupla pengék megduplázzák a bajt. Az első penge elvágja és kihegyezi a szőrt, a második pedig a bőr szintje alatt vág, mondja dr. Litt. Az eredmény: a kihegyezett szőr visszahajlik, és befelé kezd nőni a bőr­be. Használjon inkább egypengéjű borotvát, olyat, ami nem ígér abszolút sima arcot!

Idomítsa a szőrszálakat!

Ahány szőrszál, annyifelé nő? Dr. Litt azt tanácsolja, hogy „tanítsa meg a szakállát az egyenes növésre”. Ezt úgy tudja megtenni, hogy két irányba borotvál, az arcon lefelé, a nyakon felfelé. Ne húzogassa a borotvát mindenféle irányba, se oda-vissza. „Először valószínűleg nem tud olyan jól megborotválkozni – állítja -, de ha folyamatosan lefelé bo­rotválkozik az arcon, és felfelé a nyakon, akkor körülbelül egy hónap múlva a szakálla egyenesen fog nőni.”

A speciális borotválkozás utáni kezelés

„Jó ötlet,ha a borotválkozást követően néhány percre nedves törülközőt tesz az arcára -mondja dr. Basler. – így megpuhítja a szőrszálakat, és azok nem tudnak újra be­hatolni a bőrbe.” Használjon borotválkozás utáni krémet, ne a tipikus alkoho­los borotválkozás utáni arcvizet.

Küzdjön a fertőzések ellen!

Ha mindezen erőfeszítésének el­lenére a szőrszál úgy dönt, hogy befelé nő, legalább tisztítsa le róla a baktériu­mokat. A tízszázalékos benzoil-peroxid oldatnak van bizonyos baktériumelle­nes hatása, mondja dr. Basler, „és valószínűleg jobb hatású, mint a borotválkozás utáni arcszesz.” a szokásos arcvizek sok alkoholt tartalmaznak, és így ugyan­csak segíthetnek a baktériumok számának csökkentésében.

A hölgyek inkább lefelé borotválkozzanak!

„A nők jel­legzetesen felfelé borotválják a lábukat a bokájuktól a térdük felé” – mondja dr. Litt. Ezáltal itt is fennállhat a veszély, hogy a szőrök befelé nőnek. Helyesebb fordítva csinálni: térdtől a boka irányába.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.