Veszélyes vagy biztonságos

Párásítók és polisztirol csészék – használatuk biztonságos?

Párásítók

Egyesek szeretik, ha esőerdőre emlékeztető, párás levegőt szívhatnak be – s a levegőpárásítóknak köszönhetően ezt ma már a legszárazabb klímájú helyen élők is megtehetik. A párásító ellensúlyozhatja a száraz fűtést, így otthona levegője télen is kellemes páratartalmú lehet. Sajnos ha nem tartja patyolattisztán a készüléket, akkor a párás levegőn kívül mást is belélegezhet.

Megbetegíthet a párásító?

A piszkos készülék baktériumokat és penészgom­bákat szórhat a levegőbe, amelyek influenzaszerű tüne­teket – vagy súlyosabb beteg­ségeket – okozhatnak.

Hallott már a párásító okozta pneumóniáról?

Ez egyfajta tüdőgyulladás, amelyet gom­bákkal szennyezett levegő be­lélegzése vált ki. Aki megbeteg­szik, az köhög, lázas lesz, és a hideg is rázhatja.

Ha nem gondoskodik na­ponta a tartályban lévő víz cseréjéről és a csepptálca ürítéséről, s nem tisztítja gyak­ran a víztartályt, akkor azok­ban baktériumok és gombák szaporodhatnak el – ezt jelzik a hosszabb időn át nem tisztí­tott párásítóban megjelenő apró fekete pöttyök és a víz felszínén úszó vékony bevonat. A mikrobák a készülék belső részeiben is megbújhatnak, te­hát eltávolításuk és a párásító fertőtlenítése talán nem is lesz egyszerű feladat.

Ha ellustul, a készülékből felszálló finom permet magával ragadja a mik­roorganizmusokat is, és eljut­tatja azokat otthona minden helyiségébe, no meg a tüdejé­be, ahol azok irritálhatják a légzőszerveket, súlyosbíthatják az asztmát, allergiás reakciót okozhatnak, vagy idülten fel­szaporodva előidézhetik a ret­tegett, párásító okozta tüdőgyulladást.

A levegőpárásító tisztán tar­tása érdekében figyeljen az alábbiakra:

  • Háromnaponként húzza ki a készülék hálózati csatlakozó­ját, ürítse ki a tar­tályt, majd három százalékos hidrogén-peroxid-oldat és egy kefe segítsé­gével távolítson el a belsejéből min­den bevonatot és lerakódást. Töröl­je szárazra az összes felületet, s végezze el a gyár­tó által előírt többi tisztítási lépést is.
  • A használati útmutatóban megadott időközönként tisztít­sa meg vagy cserélje ki a ké­szülék szűrőit.
  • Csapvíz helyett desztillált vízzel töltse fel a tartályt. A csapvíz gyakran tartalmaz olyan ásványi anyagokat, ame lyek eltömik a szűrőket, hozzá járulnak a mikrooganizmusok elszaporodásához, s végül fi­nom, fehér porként ülepednek le a bútoraira.
  • Vásároljon otthonra egy higrométert (páratartalom­mérőt), és ne engedje, hogy a páratartalom 50% fölé emel kedjen – ennél több pára ese­tén a penészgombák már igen gyorsan elszaporodhatnak a falakon és másutt is.

Polisztirol csészék

Egyfelől nem lehet nem értékelni a polisztirolt: italainkat forrón vagy hidegen tartja, s nem engedi, hogy a tűzforró kávétól felhólyagosodjon az ujjunk. Másfelől viszont – és a környezetre gyakorolt hatásáról most ne is beszéljünk – könnyen lehet, hogy azon anyagok egyike, amelyekről egy napon kiderül, hogy lassan, de biztosan a végzetünket okozzák.

Valóban vegyszerek oldódnak a poliszti­rol poharakból a forró folyadékokba?

Ám rendkívül kis mennyiségben, amely nem ártalmas, állítják a legújabb kutatások (bár ezzel nem mindenki ért egyet).

Vigyázat! Az elmúlt három évtizedben több vizsgálat is megállapítot­ta, hogy a polisztirol edények­ből kis mennyiségben vegyüle­tek „vándorolhatnak át” az ételekbe.

A forró ételek és fo­lyadékok (például a levesek), valamint azok, amelyeknek magas a zsírtartalmuk (mint a jégkrém, a joghurt vagy a vaj), többet „szívnak magukba” az edény polisztiroljából -se vegyületet már az emberi sej­tekben is sikerült kimutatni. Az FDA is úgy véli, hogy e jelentéktelen mennyiségek egyáltalán nem veszélyeztetik az egészséget. No persze, ha ettől nyugodtabb lesz a lelke, akkor nem árthat (sem Önnek, sem a környezetnek), ha a polisztirol poharak helyett a sokszor felhasználható bögrék használatára tér át.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.