Veszélyes vagy biztonságos

Savkötők mennyire károsak? Mit szedjünk gyomorégés ellen?

Sokan kipróbáltuk már a savkötőket a gyomorégés megszünte­tésére, ill. hogy enyhítsük az állandó keserű ízt a szánkban vagy reggelente az égető érzést a torkunk­ban. Egyesek számára ez mindennapos megpróbál­tatás. Bár a savkötők általá­ban hatékonyak és alkalmi használatuk biztonságos, vannak olyan mellékhatá­saik, amelyekről jobb, ha tudunk.

Egy csepp megelőzés

A gyomorégés elkerülése

  • Kerüljük a szűk ruhákat, a szoros öveket, és fogyjunk le.
  • Mondjunk le a cigarettáról, a zsíros és fűszeres ételekről.
  • Mértékkel igyunk, és utána két órán át ne feküdjünk le.
  • Emeljük meg az ágy fejrészét 15 cm-ral (még egy párna nem megoldás).

Hogyan hatnak?

Sokféle savkötő kapható recept nélkül: rágótablet­ták, folyadék vagy tabletták formájában. Valamennyi a nyelőcsőreflux következ­tében kialakuló gyomor­égést hivatott semlegesíteni, amely azért alakul ki, mert a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és égő érzést okoz a mellkasban.

Alkalmanként, vagy csak rövid időszakok­ra használva a savkötők általában nem jelen­tenek veszélyt, de néha több bajt csinálnak, mint amennyi hasznuk van. Mivel különféle hatóanyagokat tartalmaznak, az egyes szerek különbözőképpen hathatnak. Ha pl. a hatás csak időleges, és a gyomorégés egy óra múlva még hevesebben visszatér, akkor nyilvánvaló, hogy a savkötő éppen a szándé­kolttal ellenkező hatást vál­tott ki. Ez akkor fordul elő, ha a savkötő nagy mennyi­ségű kalcium-karbonátot vagy szódabikarbónát tartalmaz. Ilyenkor jobb, ha másik savkötőre váltunk.

Szerek gyomorégés ellen

A hagyományos savkötők mellett léteznek a savter­melést gátló szerek, a hisztamin H2-receptorblokko­lók (ranitidin, famotidin), amelyek a gyomorban gátolják a savtermelő sejtek működését serkentő hisztamin hatását.

Bár a hisztamin H2-blokkolók a legtöbb esetben enyhítik a gyomorégést, nem árt tudni, melyik étel okozza a bajt, mert akkor a gyógyszert az adott étel elfogyasztása előtt legalább egy órával be lehet venni. Ez azt je­lenti, hogy nem elég előre tudni, hogy fűsze­res ételt fogunk enni, hanem azt is, hogy arra vélhetően hogyan reagál majd a gyomrunk, hogy időben bevehessük a gyógyszert.

A hisztamin H2-blokkolókat általában biztonságosnak tartják, de hosszas alkalma­zásuk esetén kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek, pl. fejfájás, fáradtságérzés, szédülés, enyhe hasmenés, csökkent nemi vágy, sőt átmeneti impotencia. Egyes hiszta­min H2-blokkolók használatát vese- vagy májbetegek számára nem ajánlják.

Magyarországon a gyomorsavtermelés csökkentésére nagyon elterjedtek az ún. pro­tonpumpagátlók. Ezek közvetlenül gátolják a savtermelő enzimet a gyomorban. Rendkívül hatékonyak és biztonságosak, a gyomorfe­kélyt is általában 4-8 órán belül elmulasztják. Ilyen pl. az Omeprazol és a lanzoprezol.

A hagyományos savkötők és más gyógy­szerek együttes használata gyakran csökkenti az utóbbiak hatékonyságát. Ha a savkötő mellett más gyógyszert is szedünk, iktassunk be kb. három órát a bevételük közé.

Gyomorégés vagy szívinfarktus?

Sokan mentőt hívnak, mert azt hiszik, szív­infarktusuk van, amikor csak egyszerű gyomorégésről van szó. Ugyanakkor vannak olyan esetek is, amikor valaki nem veszi tudomásul a szívinfarktus kezdeti tüneteit, mert azt hiszi, csak savkötőre van szüksége.

Bár mind a gyomorégés, mind a szívin­farktus mellkasi fájdalommal jár, a tünetek általában különböznek. Szívinfarktus esetén a mellkasi fájdalom inkább tompa nyomás­szerű, míg a gyomorégés a szó szoros értel­mében égető fájdalom. Szívinfarktusnál a fáj­dalom kisugározhat a nyakba és a karba, míg a gyomorégés okozta fájdalom csak a mell­kast, néha a nyakat érinti. De kétség esetén jobb a biztonság: forduljunk orvoshoz!

Súlyos gyomorégés

A súlyos vagy idült gyomorégés veszélyes következményekkel járhat. Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük, forduljunk orvoshoz.

  • Heti két alkalomnál gyakoribb gyomor­égés, gyakran ok nélkül.
  • Csekély javulás a savkötők vagy a hisztamin H2-blokkolók hatására.
  • Étel vagy folyadék visszaöklendezése.
  • Nyelési nehézség vagy gombócérzés a torokban.
  • Véres hányás és/vagy fekete, szurokszerű széklet.

A krónikus gyomorégést a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése okozza. Ez az átjáró a nyelőcső és a gyomor között. Normális működés esetén a záróizom étkezés közben csak annyi időre ernyed el, amíg átengedi az ételt a gyomorba, azután ismét összehúzódik, megakadályozva a gyomorsav és más emésztőnedvek visszajutását a nyelő­csőbe. Ha a záróizom rosszkor ernyed el vagy elégtelenül zár, a gyomorsav időnként visszafolyik, és idült gyomorégést okoz.

Krónikus, ill. súlyos gyomorégés esetén ne kezdjünk a saját elképzelésünk szerint savkö­tőket vagy más gyógyszereket szedni. Lehet, hogy olyan bajról van szó, amivel orvoshoz kell fordulni és amit ki kell vizsgálni.

Vigyázat! A terhes nők, szív-, máj- és vesebetegek, ill. akik más gyógyszert is szednek, for­duljanak orvoshoz, mielőtt savkötőt vennének be (egyes savkötők ugyanis befolyásolják bizonyos gyógyszerek és tápanya­gok felszívódását).
A legelterjedtebb savkötők mellékhatásai
HatóanyagHatásProblémák
SzódabikarbónaGyors enyhülést biztosít, de használatát rövid időszakra korlátozni kell.Túl gyakori szedés esetén ezek a savkötők vese- és szívelégtelenséget, húgyuti fertőzéseket, és a szervezet ásványianyag-felbomlását okozzák. Magas nátriumtartalmuk miatt a magas vérnyomásban szenvedőket és a sómentes diétán lévőket is veszélyeztetik.
Alumínium-hidroxidHatékonyan csillapítják a gyomorégést, bár lassabban hatnak, mint más savkötők.A gyakori használat székrekedést okozhat. Hosszú távon ásványianyag, különösen kalciumhiányt okozhatnak. A túlzott alumíniumbevitel esetleg növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.
Kalcium-karbonátA magas kalciumtartalom miatt gyors enyhülést okoz. Naponta szedhető.A napi használat egyeseknél súlyos székrekedést okozhat. Paradox módon gyomorsav-túltermelést is okozhatnak. Egyes adatok szerint a túlzott kalciumbevitel elősegíti a vesekőképződést és károsíthatja a veseműködést.
Magnézium-hidroxidGyors enyhülést hoznak. Hashajtó hatásuk lehet. Kivéve, ha más hatóanyagokkal kombinálják.A készítmények gyakran tartalmaznak alumíiumot vagy kalciumot a magnézium hashajtó hatásának ellensúlyozására, de ez utóbbiak gyakran ellenkező irányú hatást érnek el. A savkötők e csoportja vesebetegek számára nem ajánlott. Idősek, különösen idős cukorbetegek esetében magas vérnyomást és szívpanaszokat okozhatnak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.