Gyors felépülés

Fontosabb teendők amikor a kisbabát hazaviszik a kórházból

A legjobb kezdet

A szülők életében óriási változást jelent, amikor a kisbabát hazaviszik a kórházból. Az orvosok, a védőnő, a családtagok és a barátok segítségével a csecsemő életének első napjai ön és családja számára csodálatos és felejthetetlen élménnyé válhatnak. Már az első perctől kezdve sokat tehetnek azért, hogy a baba minél egészségesebb felnőtté cseperedjen.

Minden újdonsült anyának tisztában kell lennie azzal, hogy az első napokban és hetekben a saját és kisbabája állapota szorosan összefügg. Ezért az önmagáról való gondoskodás nem önzés és kényeskedés, hanem az újszülött ellátásának szükséges része. Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel szült, a sebek és a varratok sokáig kellemetlenséget okozhatnak, fájhatnak.

Hormonháztartásának megváltozása heves érzelmi és hangulat ingadozásokat okozhat, ha pedig a baba nem teljesen egészséges vagy koraszülött, akkor érthető módon aggódik is miatta. Fontos, hogy vigyázzon magára, pihenjen amennyit tud, az esetleges problémákkal csak akkor foglalkozzon, amikor azok ténylegesen jelentkeznek, és ne akarjon túl hamar túl sokat teljesíteni.

Szoptatás

Az egyik legfontosabb döntés, amelyet kismamaként meg kell hoznia az, hogy hogyan fogja táplálni a gyermekét. A szakemberek egybehangzóan állítják, hogy féléves koráig a kicsi számára az anyatej a lehető legjobb táplálék. Tökéletesen kiegyensúlyozott tápanyagkoktél, amely védettséget nyújt bizonyos fertőző betegségek ellen is, ráadásul az összetétele úgy változik a hetek során, hogy mindig megfeleljen a csecsemő változó szükségleteinek. Még ha csak néhány napig vagy hétig képes is szoptatni, már azzal is nagyon jót tesz gyermekének.

Az első napok nehézségeinek leküzdésében a védőnő is segít, aki a baba hazatérése után meglátogatja és a táplálkozási problémák megoldásához is hasznos tanácsot adhat.

A fájdalmak enyhítése A szülés után szinte minden nőnek vannak öltések, zúzódások és kisebb sebek a hüvelyében és annak környékén. Ezek az első napokban kellemetlenek és fájdalmasak lehetnek. Fogadja meg az alábbi tanácsokat. Tartsa tisztán a hüvely környékét, és figyeljen oda, nem tapasztal-e fertőzésre utaló jeleket, például kivörösödést, duzzanatot vagy folyást. Ha problémái vannak, lépjen kapcsolatba a szülészorvosával. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhíthetik a kellemetlen tüneteket, ám ha szoptat, kérjen tanácsot háziorvosától, védőnőjétől vagy gyógyszerészétől, hogy milyen gyógyszerek biztonságosak. Óvatosan üljön le, és az ágyban ne háton, inkább az oldalán feküdjön. Speciális, gyűrű alakú párnán kényelmesebb lehet az ülés. Lehetséges, hogy a fájdalom miatt tart a vizeléstől. Próbáljon egy lavór langyos vízben ülve vizelni, vagy irányítsa a zuhanyrózsából az ágyékára a kellemes meleg vizet. Ha sok vizet iszik, az felhígítja a vizeletet, így kevésbé fog csípni. Egyen sok friss zöldséget és gyümölcsöt, hogy megelőzze a székrekedést és az erőlködést, amitől megfeszülhetnek a varratok.

A cikk folytatódik a kisbaba ápolásával, lapozzon tovább!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.