Veszélyes vagy biztonságos

Gyógyhatású a csersav? – Miben található a tannin?

A tannin (csersav) nevének hallatán elő­ször a tea jut eszünkbe, pedig a tanni­nok megtalálhatók a vörösborban, a kakaó­ban (és az abból készülő csokoládéban), a kávéban, egyes gyógyteákban (pl. a matéban – dél-amerikai koffeintartalmú ital), ill. a da­tolyaszilvában, a szőlőben és egyéb gyümölcsökben (külö­nösen a szederben és a vörös áfonyában) is. Némelyikük gátolja a fogszu­vasodást és enyhíti a hasmenést, mások vé­delmet adnak a rák és a szívbetegségek ellen.

Összehúzó képesség

A csersav legjellemzőbb tulajdonsága össze­húzó képessége. A szájüregben a felszíni fe­hérjék kicsapásával száraz, feszülő érzést vált ki – ez erős tea vagy testes vörösbor fogyasz­tásakor érezhető a legjobban. E hatás elpusz­títja a szájban lévő baktériumokat, s gátolja a lepedékképződést és a fogszuvasodást. Azon­ban a csersavak nyomot hagyhatnak a foga­kon, ezért ha aggaszt bennünket az elszíne­ződés, fogyasszunk kevesebb kávét és teát.

A csersavak megkötnek egyes ásványi anyagokat, pl. a vasat, különösen a növényi eredetű táplálékokkal bevitt vasat. Ha tehát az étkezéseinkhez teát iszunk, előfordulhat, hogy a szervezetünk kevesebb vasat vesz fel. Egyelőre nem ismert, hogyan hat ez a ki­egyensúlyozott étrenden élő személyekre. Ám a hatás jelentősen csökkenthető, ha a teához tejet vagy citromlevet adunk, mivel mindket­tő megköti a tanninokat – vagy ha a teát az étkezések között, pl. délután fogyasztjuk.

Gyógyhatású?

A tanninok többsége az ún. polifenolok közé tartozik, amelyek közül sok antioxidáns tu­lajdonságokkal rendelkezik. Megakadályoz­zák a sejtek károsodását, így védelmet nyújt­hatnak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák ellen. Jelenleg is folyik a szőlőben és a vö­rösborban található polifenolok (resveratrol), ill. a zöld és a fekete teában lévő katechinek lehetséges jótékony hatásainak a vizsgálata.

A jövőbeli kutatások talán a csersavak és a migrén közti feltételezett kapcsolatra is fényt derítenek. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy ezek az anyagok migrénes fejfájást okozhat­nak, de az erre vonatkozó adatok még nem egyértelműek. Mindenesetre, ha migrénben szenvedünk, érdemes egy ideig kerülnünk a csersav-tartalmú ételeket, hogy lássuk, csökken-e a migrénes rohamok gyakorisága.

Természetes orvosság

Számos csersavat tar­talmazó növényt használnak a gyógyászatban, pl. gyógyteák formájában. Az alább felsorolt gyógynövényeket bizonyos hétköznapi pa­naszok ellen ajánlják (használatuk előtt a biztonság kedvéért kér­dezzük meg orvosunkat).

  • Viaszbogyó: hasmenés ellen.
  • Szederlevél: hasmenés csökkentesere, valamint kisebb vágások és horzso­lások okozta vérzés csilla­pítására.
  • Málnalevél: a terhes nők reggeli rosszulléteinek eny­hítésére és hasmenés ellen.
  • Zsálya: kifekélyesedett se­bek nyugtatására, fogíny­vérzés és torokfájás ellen (utóbbinál nem túl forró teával való gargalizálással).
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.