Egészségügyi kérdezz-felelek

9 tanács a vényköteles gyógyszerek hatékonyabb és biztonságosabb használatához

1. Kérdezzen!

Ha az orvosa új gyógyszert ír fel önnek, csak úgy jöjjön el a rendelőből, ha tudja, miért kapja azt a szert, mennyi idő múlva fogja érezni a hatását, hogyan kell azt szednie, milyen mellékhatásokra számítson, és hogy kell-e a szedés ideje alatt bármiben is változtatnia a megszokott életvitelén (például az autóvezetésben vagy a napozás terén)

2. Legyen listája a szedett gyógyszereiről!

Minden gyógyszernél tüntesse fel annak nevét, hatóanyagtartalmának nagyságát (hány milligramm), az adagolást, az esetleges különleges utasításokat (például étkezés közben vagy felkelés után azonnal kell bevenni)!

3. Olvassa el a gyógyszerhez tartozó betegtájékoztatót!

A legtöbben ügyet sem vetnek erre a papírra, pedig az hasznos információkat tartalmaz a mellékhatásokról és a gyógyszerkölcsönhatásokról.

4. Faggassa ki a gyógyszerészt!

A gyógyszerészek kiváló forrásai a gyógyszerekkel kapcsolatos információknak. Ha új gyógyszert írtak fel önnek, kérdezze meg a patikustól, lehetnek-e veszélyes mellékhatásai vagy kell-e valamire ügyelnie a szedésekor, és mondja el neki azt is, milyen egyéb egészségügyi problémái vannak. Egyes gyógyszerek ugyanis rosszabbodást okozhatnak bizonyos betegségekben, és lehet, hogy ez elkerülte az orvosa figyelmét.

5. Nézésse át az összes gyógyszerét!

Ha új orvoshoz megy, illetve a megszokott orvosánál évente egyszer érdemes ezt megtenni. Szedje össze az összes gyógyszerét, vitaminját, étrend kiegészítőjét és vény nélkül kapható orvosságát egy zacskóba, és vigye azokat magával az orvoshoz! A doktor ellenőrizni fogja, hogy valóban szüksége van-e még az összes készítményre, és azonosítja az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokat, illetve átfedéseket is (amikor több gyógyszer szolgál ugyanarra a célra).

6. Szedje az utasítás szerint!

Akkor is, ha teljesen jól érzi magát, a gyógyszert mindig úgy szedje, ahogyan azt az orvosa előírta. Önállóan ne változtasson az adagoláson!

7. Tartsa a kapcsolatot!

Kellemetlen mellékhatások jelentkezése esetén hívja fel az orvosát, és akkor is tegyen így, ha nem tapasztal javulást, amikor a szernek már hatnia kellene, vagy ha nehézséget okoz a szer szedése! Ezekkel a problémákkal ne várjon a következő vizsgálatig!

8. Ellenőrizze a lejárati időt!

Ha az orvosa 4 éve felírt egy altatót, és most ismét álmatlanság kínozza, nézze meg a gyógyszer lejárati idejét! Egyes gyógyszerek már néhány hónappal a lejárati dátum után kezdenek veszíteni a hatásosságukból. Ha a gyógyszer lejárt, célszerű újra felkeresnie az orvosát már csak azért is, hogy meggyőződjön róla, továbbra is erre a készítményre van szüksége.

9. Tárolja helyesen!

Egyes gyógyszereket a hűtőszekrényben kell tartani, másoknak elég egy hűvös polc. A gyógyszerek számára a legrosszabb hely a meleg és párás fürdőszoba.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.