Bőrápolás

Hajunk felépítése, mosása és ápolása

Legállandóbb szőrzetünk a haj. Az embertani felosztás szerint több mint ötven embertípus jellegzetes szőrzetet: egyenes, hullámos, gön­dör, gyapjas stb. hajat visel. A hajas fejbőrön – a testfelszín szőrzeté­hez viszonyítva – a haj sűrűsége háromszoros.

Egy vörös hajú ember mintegy 30, egy fekete hajú 100, egy szőke körülbelül 150 ezer szál hajat visel, amely – ha nem vágják le – 60-80 centiméteres hosszú­ságot érhet el. Természetes hajhullásunk naponta 30-50 szál; ha ez a szám több 50-80-nál, akkor már kóros hajhullásról kell beszélnünk. A hajhullás mértéke ősszel fokozottabb a szezonálisan súlyosbodó seborrhoea és a hideghatás vérkeringést rontó hatása miatt.

Csecsemő haja

A csecsemő haja vékony, selymes szálú. Általában 7-10 éves korban erősödik, sűrűsödik, majd kamaszkorban válik dússá, erős­sé; ekkor nőnek erős szőrzetté a hajlatokban, illetve a nemi szervek körüli, addig pihés szőrszálak is. Az időskor kezdetén általában csökken a haj sűrűsége, festéktartalma, ugyanakkor a test egyéb fe­lületein erősödhet a szőrzet.

Hajunk az egészségünk tükre

Hajunk szerkezete, képződése, növekedése, mennyisége ponto­san követi életkorunkat, és ugyanúgy tükrözi egészségi állapotun­kat, akár a bőrünk.

A hajszál közelről

A hajszál felszínén pikkelyes vagy palatető-szerkezethez hasonló, elszarusodott sejtekből álló réteg található. A lemezek a hajszál növekedésének irányában, a hajtőtől a haj­vég felé haladva fedik egymást, egészséges hajnál szorosan egymás­hoz simulva védik a haj belsejét. Ez alatt foglal helyet a kéregrész, amely a haj színét meghatározó festékanyagot tartalmazza.

A haj színe a festékszemcsék kémiai összetételétől, mennyiségétől, elhe­lyezkedésétől függ. Nem tartalmaz festéket a vörös, keveset a szőke és sokat a fekete haj. A festéket tartalmazó réteg alatt lévő velőállo­mány a hajszál hagymájából táplálkozik. A hajhagyma a szőrtüsző­ben ülve, hajszálerektől körülvéve jut tápanyaghoz. A hajhagyma és a szőrtüsző, illetve a váladékát a szőrtüszőbe ürítő faggyúmirigy együttesen növeszti, táplálja, festi, fényezi hajunkat. Az egészséges haj feltétele az egészséges szervezet. Egészséges em­bernek sűrű növésű, a ráeső fényben csillogó, rugalmas tapintású haja van.

A hajápolás alapja a haj tisztán tartása!

A szépen ápolt, gondozott, fésült haj megnyerő külsőt ad, az elhanyagolt hajzat visszatetszést kelt, egyben bakteriális, gombás fertőzések melegágya lehet. Mindig törődjünk hajunk ápoltságával, tisztaságával, fésülésével.

Hajtípusok, hajmosás

1. Zsíros haj

A felnőtt emberek 30 százalékánál található. Mosás után néhány nappal ismét bezsírosodik, mintha beolajozták volna, s matt fényű a rátapadt porszemcsék, kórokozók, egyéb idegen anyagok miatt. Az ápolatlan, zsíros haj alatt a fejbőr gyakran visz­ket, gyulladásos lehet. Mindezt – a tisztálkodás elhanyagolásán kí­vül – alkati tényezők is okozhatják (amelyek egyben hajhulláshoz vagy idő előtti kopaszodáshoz vezethetnek).

Ilyenek:

  • a hormonális szabályozás hibája (például pajzsmirigybetegség),
  • az akaratunktól független idegrendszer fokozott működése (ál­landó, tartós szorongás),
  • a faggyúmirigyek fokozott működése, amelyhez jellegzetes szag társulhat,
  • a táplálékok felszívódási zavara,
  • gyakori a fogamzásgátló tablettát szedő nők zsíros haja.

Ha zsíros a hajunk, gyakran mossuk meg (szappannal, lehetőség szerint samponnal, mert ezt könnyebb leöblíteni és jobb habot ké­pez), ha gyakori beszennyeződésnek vagyunk kitéve, akár minden­nap mossunk hajat. Ügyeljünk azonban rá, hogy ha nemcsak a ha­junk, hanem a fejbőrben lévő faggyúmirigyek túlzott működése miatt a fejbőrünk is zsíros, és ha túl gyakran mossuk, ezzel nem­csak a zsírt, illetve a fejbőrre és a hajszálakra tapadt korpát távolít­juk el, hanem a faggyúmirigyeket is fokozottabb termelésre serkent­jük. Ilyenkor jó hatású lehet a hajmosás utáni, szárító hatású sze­szes bedörzsölés.

Víz hőmérséklete

Hajmosáskor mindenekelőtt a víz hőmérsékletére ügyeljünk. A hajunkhoz tapadt zsír 37 °C körül olvadékonnyá válik, könnyen eltávolítható. Sem a túlzottan hideg, sem a testhőmérséklet feletti víz nem alkalmas a haj mosására. Nem ajánlatos mosdó tálban hajat mosni. A folyó víz nemcsak a szennyeződés, de a felesleges mosószer eltávolítására is alkal­masabb.

Mosás

Megfelelően fűtött helyiségben, kellő hőmérsékletre beállított, folyó meleg vízzel nedvesítsük meg hajunkat. A nedves hajra – te­nyerünkből – juttassunk vízzel hígított sampont. Ujjbeggyel gon­dosan végigpásztázva, masszírozva fejbőrünket, képezzünk bő ha­bot – ez, óriási felületénél fogva leoldja és magával viszi a szennye­ződéseket. Az első habot leöblítve a fent leírt módon ismételjük meg a műveletet (masszírozást, habképzést), egy-két percig tartsuk rajta, majd bő vízzel, erősebb vízsugarú tussal, a fejbőrt masszíroz­va, alaposan öblítsük le: a hajon maradt sampon korpásodást okozhat.

Szárítás

Szárításkor ne dörzsöljük durván a törülközővel; nyomogatva, kíméletesen itassuk fel a nedvességet, utána fésüljük, majd enyhe meleg levegővel szárítsuk. A hajszárítás különösen hideg időben fontos; ha nincs rá mód, gondosan fedjük be a hajat.

Zsíros hajra általában kénes sampont, illetve szappant ajánlunk. Gyógysampon használata esetén a hatóanyag hatásossága érdeké­ben a második alkalommal képződő habot 10-15 percig is fejbő­rünkön hagyhatjuk, és csak utána öblítsük le.

2. Száraz haj

Fényét vesztett, repedezett, törékeny. Általában egyenes szálú, igen nehezen fésülhető. A száraz haj dúsabb, erő­sebb, kevésbé hullik, mosására is ritkábban van szükség. Mivel a száraz haj könnyen törik, nedvességlekötő anyagokat tartalmazó samponokkal ajánlatos mosni. A száraz fejbőr igen érzékeny, hajla­mos a korpásodásra, gyakran erősen viszket, gyakori a szőrtüsző gyulladása.

A száraz haj ápolása

Mindennap alaposan keféljük át, gondosan fésüljük meg a ha­junkat. A hajat nem szabad az egyéni növekedésével ellentétes for­mába kényszeríteni. Lehetőleg valódi sortéból készült, ritkásabb kefét használjunk, amely nem sérti a fejbőrt és a hajat. A fésűk ki­választásánál is ez a szempont vezéreljen bennünket. Ügyeljünk rá, hogy kefénk, fésűnk mindig tiszta legyen. A frissen mosott, tiszta hajra gyakran rákerül a régi, piszkos fejfedő. Soha ne mulasszuk el – legyen rá mindig időnk – sapkánkat, kalapunkat szappanos, ned­ves ruhával kitisztítani, rendbe hozni.

Széles választékban állnak rendelkezésünkre különböző hajkon­dicionálók, haj vizek, haj szeszek. A kondicionálók – amelyek rend­szerint olaj, emulziók és viasz keverékéből állnak – segíthetnek, ha a haj felső rétege megrongálódott (például dauerolástól vagy szőkí­téstől); a hajszálakat vékony réteggel bevonva, mosás után meg­könnyítik a haj kifésülését. Hatásuk azonban – mint a hajápoló szereké általában – csak a következő mosásig tart.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.