Egészségmegőrzés

Fertőzéses eredetű bőrelváltozások

Molluscum contagiosum felnőtteknél ritkább, mint gyermekeknél. A terje­dés gyakran szexuális úton valósul meg. A gyermekeknél említett kezelés mellett a podofillotoxin nagyobb jelentőséggel bír. Verruca planajuvenilis, fiatalkori lapos futószemölcs és a Verruca vulgáris, közönséges szemölcs, tyúkszem kezelése és lefolyása a gyermekkorihoz hasonló.

Condyloma acuminatum, heges függöly a verruca vulgárishoz, verruca plana juvenilishez hasonlóan humán papilloma vírus (HPV) által kiváltott betegség. A nemi szerveken, végbél környékén, a nyálkahártyán jelentke­ző karfiolszerűen növekvő vérzékeny massza. A fertőző forrás lehet a be­teg fertőzött keze vagy fertőzött személlyel történt szexuális érintkezés.

A helyi kezelés eredménytelensége esetén eltávolítandó. A maró hatású ecsetelő kezelés hüvelyre terjedéskor csak nagyon óvatosan alkalmazan­dó. A méhnyakrák kialakulásában a HPV szerepe bizonyított, ezért a védőoltás lehetőség szerint ajánlott.

Herpeszvírus-fertőzés

A felnőtt lakosság több mint 90%-a vírushordo­zó az 1-es típus tekintetében. A főként nemi szerveket érintő 2-es típus­nál az átfertőzöttség alacsonyabb. A kezdeti égő érzés jelentkezésekor el kell indítani a vírusellenes kenést, illetve a nemi szerveket érintő folya­matban a nagy fájdalom miatt tartós megelőző szájon át adandó gyógy­szer szükséges.

Herpes zoster, övsömör

A felnőtteknél gyakrabban okoz hosszú évekig visszatérő neuralgiát-idegzsábát. Szájon át alkalmazott vírusellenes keze­lés ezt az esélyt csökkenti. Idősebb korban lehet rosszindulatú daganat a háttérben, ami után kutatni kell.

Baktériumok által okozott bőrelváltozások a felnőttkorban

Impetigo contagiosa, ótvar. A lefolyás és kezelés hasonló, mint a gyermek­korban. Gennyes bőrfertőzéssel a közétkeztetésben dolgozók, betegek, gyermekek gondozásával foglalkozó dolgozók eltiltandók gyógyulásukig a munkától.

Folliculitis, furunkulus, karbunkulus – különálló vagy csoportos, összefolyó szőrtüsző- vagy szőrtüsző mentén terjedő gyulladás. A felnőtt férfiaknál a bo­rotválkozás utáni arcszesz használata segíti a szakállgyulladás megelőzé­sét. A kialakult betegség alatt egyszer használatos borotvát kell alkalmaz­ni. A kezelés hasonló egyébként a gyermekkori gyulladáséhoz. Az egyéb testtájakon végzett szőrtelenítés után is előnyös a fertőtlenítő, nyugtató krémek használata.

A Lyme-kórral kapcsolatos tudnivalók hasonlóak a gyermekkorban is­mertetetthez. A gyógyszeres kezelésben felnőtteknél nagyobb a választék. Védőoltás nem elérhető, mert a baktérium, bár lassan szaporodik, de a tulajdonságait gyorsan változtatja.

Nem fertőzéssel induló, de később baktériumok által súlyosbított bőrelváltozások a felnőttkorban

Decubitus – felfekvés

A tartós nyomásnak kitett területen elsősorban az elégtelen keringés miatt kialakuló bőrelhalás, majd fekélyesedés. A tar­tósan fekvő betegek testhelyzetének rendszeres változtatása, a felfekvést gátló párnák, matracok alkalmazása fontos a megelőzés szempontjából. A már kialakult sebeket fertőtlenítő oldatokkal kell tisztítani, ecsetelni, hámosító kenőcsökkel kenni. A nedvszívó, korszerű kötések akár 2-3 na­pig is fenntarthatók. A pelenkázásra szorulóknál még nagyobb gondot kell fordítani a tisztálkodásra, a még ép bőr védelmére.

Ulcus cruris, lábszár fekély

Leggyakrabban az alsóvégtagok vénás kerin­gési zavarának talaján alakul ki, de érgyulladás, érszűkület is lehet a hát­térben.

Változó nagyságú (néhány millimétertől több tíz centiméterig terjedő) és számú, a gondos kezelés mellett is előbb-utóbb befertőződő, időnként lepedékessé váló nedvedző, nem megfelelően kezelt vagy elhanyagolt esetben bűzös, hámfosztott területek alakulnak ki. A végtag fájdalmassá válik, bedagadhat, főleg estére.

Jegyezzük meg! Alapvető fontosságú a sebfelületek tisztítása fertőtlenítő, a lepedék levá­lását elősegítő oldatokkal, a sebre ezt követően fertőtlenítő, hámosító ke­nőcs, vagy a váladékot magába szívó hidrokolloid jellegű fedő „szivacs” he­lyezése, a sebkörnyék védelmére szintén krém, kenőcs használata.

Mi történik a fekély kezelése után?

A steril fedést követően a károsodott vénás keringés támogatására rugalmas pó­lya felhelyezése indokolt. Ha a nyomókötés orvosi szempontból ellenja­vallt, azt az orvos jelzi. A kezelés irányítása, az aktuális állapothoz igazítá­sa szakorvosi feladat. Szövődményként olykor erysipelas, orbánc alakulhat ki. Ez a bármilyen bőrsérülésen (itt a fekélyen) keresztül a bőr alá kerülő baktériumok által kiváltott, nyirokutakon terjedő, éles szélű bőrpírral, duzzanattal, hidegrázással járó lágyrész-gyulladás.

Jegyezzük meg! Antibiotikus kezelés elengedhetetlen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.