Vészhelyzet

Eszméletlen felnőtt ellátása, lélegeztetés, stabil oldalfekvés

Az eszméletlen ember garattáji izmai elernyednek, így a nyelve hátracsúszhat. Ez elzárja a légutat, ami fulladást okozhat. Mivel a sérült nem tud köhögni és hányni, a torokban vagy a száj­üregben felgyülemlő vértől, gyomortartalomtól is megfulladhat. A gyors segítség életet ment!

Fontos! Legelőször mindig győződ­jünk meg róla, hogy a sebesült biztonságosan megközelíthető-e.
Vigyázz! Ha nincs légzés, a vérkerin­gés rövid időn belül leáll, ezért az újraélesztést késede­lem nélkül kezdjük meg. Az eszméletlen gyerekek és csecsemők ellátása a felnőttekétől eltérő módon történik!

Segítség!

  • Mielőtt tárcsáznánk a mentőket, állapítsuk meg, hogy az eszméletlen em­ber lélegzik-e, mert való­színűleg ez lesz a mentés­irányító egyik első kérdése.
  • Ha nem vagyunk egye­dül, már a légzés ellenőr­zésével egyidejűleg hívja ki valaki a mentőket. Kérjünk visszajelzést a megtörtént segélyhívásról.
  • Amikor stabil oldalfek­vésbe helyezzük a sérültet, jól jöhet a segítség. Amennyiben tudunk, kérjünk meg valakit, hogy fogja, tartsa a sebesült fejét, míg mi az oldalára gördítjük.
  1. Döntsük hátra a fejet! Térdeljünk le úgy, hogy térdünk a sérült válla mellett legyen. Tegyük a tenyerünket a homlo­kára, és billentsük hátra a fejét. Ettől az áll előreesik, a száj kinyílik.Eszméletlen felnőtt ellátása
  2. Emeljük meg az állat! Helyezzük sza­bad kezünk két ujját az állcsúcs alá, és emeljük meg az állat. Így a nyelv eltávo­lodik a hátsó garatfaltól, a légút szabad­dá válik.
  3. Ellenőrizzük a légzést! Hajoljunk a sebesült fölé. A fülünket közelítsük a szájhoz és az orrhoz, az arcunkat fordít­suk a mellkas felé. Figyeljük legalább tíz másodpercen át, hogy lélegzik-e. Ha igen, érezni és hallani fogjuk a lehe­letét, valamint látni fogjuk a mellkas mozgását.Eszméletlen felnőtt ellátása
  4. Ha leállt a légzés: amennyiben a sérült nem lélegzik, azonnal hívjunk mentőt, majd kezdjük meg az újraélesz­tést. Ha nyilvános helyen vagyunk, kerestessünk és hozassunk valakivel automata külső defibrillátort. Ilyen eszköz ma már sok helyen elérhető. A készülék újraindíthatja a szívműködést.
  5. Ha rendben van a légzés: amennyiben a beteg rendesen lélegzik, lehetőleg helyezzük stabil oldalfekvés­be. Ellenőrizzük, hogy nem fenyegeti-e veszély a vérkerin­gést. Az erős vérzés és a súlyos égési sérülés azonnali ellátást igényel. Hívjuk ki a mentőket, s megérkezésükig kísérjük figyelemmel a beteg állapotának változását.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.