Vészhelyzet

Eszméletlen gyermek: lélegeztetés és mellkasnyomás

Az egyéves és a serdülőkor közötti gyermekek újraélesztése a felnőttekétől eltérően zajlik, mivel a légzésleállást többnyire légzési nehézség okozza (és ritkán szívprobléma). A legfontosabb tehát a vér oxigéntartalmának növelése, ezért mindig a lélegeztetéssel kezdjük az újraélesztést.

  1. Biztosítsuk a szabad légutat, és ellen­őrizzük a légzést! Miután hátradöntöttük a fejet, és megemeltük az állat, legkeve­sebb tíz másodpercen keresztül figyel­jük, hogy van-e légzés. Légzésleállás esetén lélegeztessük. Ha a légzés rendben van, fordítsuk stabil oldalfekvésbe, ugyanúgy, mint egy felnőttet.eszméletlen gyermek
  2. Lélegeztessük! Ha idegen test került a szájba, nagyon óvatosan távolítsuk el, vigyázzunk, hogy ne nyomjuk még bel­jebb. Majd vegyünk levegőt, fogjuk be az orrot, és támasszuk alá az állat. Az­tán tegyük a szánkat a gyermek szájára, és fújjunk bele. Ekkor a mellkas meg­emelkedik. Miközben újból levegőt veszünk, figyeljük, ahogy a mellkas lesüllyed. Ismételjük meg a műveletet ötször.
  3. Alkalmazzunk mellkasnyomást! Egyik tenyerünket helyezzük a szegycsontra. Hajoljunk előre, és óvatos, de erőteljes mozdulattal körülbelül egy­harmadig nyomjuk le a mellkast, aztán engedjük föl. A kezünket ne mozdítsuk el. Fejtsünk ki harminc nyomást gyorsan egymás után, percenként száz nyomás­nak megfelelő sebességgel.eszméletlen gyermek
  4. Ismeteljük meg a lélegeztetést és a mellkasnyomást! Váltogassuk a két műveletet: fújjunk kétszer a gyermek szájába, majd nyomjuk le harmincszor a mellkasát.
Vigyázz! Ha szívmasszázst alkalma­zunk, soha ne gyakoroljunk nyomást a szegycsont alsó végére, a bordákra, valamint a gyomorszájra.
Fontos! Amikor befújást alkalmazunk, a mellkasnak emelkednie és süllyednie kell. Amennyiben ez nem történik meg, ellenőrizzük, hogy jó-e a gyermek fejtartása, majd tegyünk újabb kísérletet.
Segítség! Ha van segítségünk, kérjük meg, hogy telefonáljon a mentőknek, így haladéktalanul megkezdhetjük a lélegeztetést. Amennyiben egyedül vagyunk, előbb egy percen át próbáljuk újraéleszteni a gyermeket, s csak az után hívjuk a mentőket.
Hogyan tovább? Az újraélesztést csak akkor hagyjuk abba, ami­kor megjöttek a mentők. Ha időközben a gyermek elkezd normálisan lélegez­ni, fordítsuk stabil oldal­fekvésbe, és így várjuk meg a mentőket. Automata külső defibrillátor gyermekek­nél is alkalmazható.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.