Vészhelyzet

Stabil oldalfektetés: mikor és hogyan szabad stabil oldalfekvést alkalmazni?

Ha a sebesült légzése rendben van, fordítsuk stabil oldalfekvésbe. (Figyelem! Ha súlyos gerincsérülés gyanúja áll fenn, tilos mozgatni! Így a sérült stabilan fekszik, miközben a légút szabad marad, a vér vagy a gyomortartalom a szájon át kiürülhet, s elkerülhető a fulladás.)

  1. Helyezzük el a végtagokat megfelelően! Távolítsuk el a nagyobb, kemény tárgyakat a sérült zsebeiből ruházatáról, hogy semmi ne nyomja. Lábát nyújtsuk ki, majd térdeljünk a mellkasa mellé. A hozzánk közelebbi kart helyezzük el úgy, hogy a felkar merőleges le­gyen a törzsre. Hajlítsuk be derékszögben a könyököt. A tenyér nézzen fölfelé. A tőlünk távolabbi lábat hajlítsuk be térdben, a teljes talp maradjon a földön. A távolabbi kart húzzuk át a mellka­son, a kézfejet tegyük az arcra.
  2. Fordítsuk az oldalára! Az egyik kezünkkel nyúljunk kívülről a behajlított térd alá, a má­sikkal támasszuk meg az arcra tett kezet. Óvatosan húzzuk magunk felé a sérültet, hogy az oldalára gördüljön. Átfordításkor a fej, a hát és a nyak maradjon egy vonalban. Ha van segítsé­günk, társunk tartsa a fejet, miközben mi az oldalá­ra fordítjuk a sérültet.
  3. Igazítsuk meg a fejet! A fejet döntsük kissé hátra, hogy a légút szabad maradjon. Igazítsuk meg a ke­zet az arc alatt, hogy megtámassza a fejet.
  4. Igazítsuk meg a végtagokat! A felül lévő comb zár­jon be derékszöget a csípővel, a térd legyen behajlít­va. A másik lábat a háttal egy vonalban nyújtsuk ki. Az alul lévő kar legyen merőleges a testre, a könyök kilencven fokban legyen behajlítva.
  5. Figyeljük meg! Amíg megérkeznek a mentők, rendszeresen ellenőrizzük, hogy a sérült eszméleténél van-e, légzése normális-e. Fordítsunk különös figyelmet állapota esetleges változásaira.
    Ha a légzés leáll, azonnal kezdjük meg az újraélesztést.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.